Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Εξόδιος ακολουθία και κηδεία του Δημητράκη Δημητριάδη.



 Έπειτα από 66 χρόνια, τα λείψανα του μικρότερου ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, του Δημητράκη Δημητριάδη, από τη Λάρνακα,  τάφηκαν σήμερα στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοντού Λάρνακας, μετά την ταυτοποίησή τους . 



Ο 7χρονος Δημητράκης Δημητριάδης πυροβολήθηκε και φονεύθηκε από Άγγλο στρατιωτικό κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης που λάμβανε χώρα στους δρόμους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στις 14 Μαρτίου 1956. Τα οστά του είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Οκτώβριο σε πολλαπλό χώρο ταφής στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και ταυτοποιήθηκαν το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας.


Ο Δημητράκης Δημητριάδης ήταν μαθητής στη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου όταν βρήκε τραγικό θάνατο. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι, η μητέρα του ζούσε στην Αγγλία και ο Δημητράκης εκείνα τα χρόνια ζούσε με τη γιαγιά του Χρυσταλλού Μιχαήλ Κουτέ. Μετά το σχολείο, πωλούσε λουλούδια για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Γι’ αυτό και είχε το παρατσούκλι ο «μικρός λουλουδάς».

Η οικογένεια του Δημητράκη είχε αποταθεί με γραπτό αίτημα της στον Επίτροπο Προεδρίας για εντοπισμό των λειψάνων του, καθότι για πάρα πολλά χρόνια δεν γνώριζε πού βρίσκονταν θαμμένα, μετά την ταφή της σορού του τον Μάρτιο του 1956 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.Τα ταυτοποιηθέντα λείψανα του Δημητράκη Δημητριάδη θα ταφούν σε ατομικό τάφο που παραχώρησε, τιμής ένεκεν, η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Ομιλητές κατά την τέλεση του τρισάγιου θα είναι ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μέλος της οικογένειας του ήρωα κι εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59. Το θέμα με τον εντοπισμό των οστών του Δ. Δημητριάδη σε ομαδικό τάφο είχε φέρει στο φως ο μακαριστός συνάδελφος Πάμπος Βάσιλας της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».