Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Τέσσερα χρόνια από την Συμφωνία των Πρεσπών!

 


Η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει απροκάλυπτα την παραβίαση των όρων

Ήταν 12 Ιουνίου του 2018, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, πληροφορούσε τους Ελληνες πολίτες ότι «μετά από πολύμηνες και επίμονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος».

 


Μια τοποθέτηση που δεν άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, καθώς, προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών και μέχρι και σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, η συγκεκριμένη συμφωνία παραβιάζεται συνεχώς.

Ηταν η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών, που πήρε το όνομά της από την υπογραφή της λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου του 2018, στο συνοριακό χωριό Ψαράδες στη Λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας, από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και Νίκο Κοτζιά, ενώπιον των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες Ελληνες στο Πισοδέρι δέρνονταν ανηλεώς από τα ΜΑΤ. Μετά την υπογραφή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ πέρασαν τη Λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας στην πλευρά των Σκοπίων για γεύμα στο χωριό Οτέσεβο.

Η συμφωνία κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών σε ψηφοφορίες, με καταληκτική αυτή στις 25 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα, περίοδος κατά την οποία
«διαλύθηκαν» επί της ουσίας δύο κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το Ποτάμι.
Τέσσερα χρόνια μετά, με το βέτο της Βουλγαρίας να εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή να αυξάνεται, αναρωτιέται κανείς σε τι ακριβώς ωφέλησε την ελληνική πλευρά η υπογραφή της συμφωνίας, αφού οι Σκοπιανοί συνεχίζουν το ίδιο «παιχνίδι» της παραβίασης των όρων της.

Ο μύθος της τουρκικής «αποξένωσης» και η άσκηση EFES 2022

Ενα από τα κύρια επιχειρήματα των υπερασπιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ότι, προχωρώντας στην «αποκατάσταση» των σχέσεών μας, απομακρύνουμε τα Σκόπια από την επιρροή της Τουρκίας.

Τις ημέρες αυτές που οι Τούρκοι διεξάγουν την άσκηση EFES 2022, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη, τα προπαγανδιστικά τους κανάλια έχουν αποφασίσει να ρίξουν βάρος σε δύο κράτη, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη άσκηση: το Αζερμπαϊτζάν και τη «Μακεδονία», της οποίας στρατιωτικοί μιλούν στις τουρκικές κάμερες για τη συμμετοχή τους στην άσκηση. Ασκηση η οποία επικεντρώνει σε ταυτόχρονες προσπάθειες κατάληψης νησιών στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν πάει άλλωστε ούτε ένας χρόνος από τότε που τα Σκόπια και η Τουρκία υπέγραψαν -κατά τη διάρκεια της τουρκικής αμυντικής έκθεσης «IDEF 2021»- αμυντική συμφωνία. Ηταν η ίδια η υπουργός Αμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο υπέγραψαν την πενταετή συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας.

Οι εκατοντάδες προκλητικές παραβιάσεις και η απαλοιφή του προσδιορισμού «Βόρεια»

Από τα σχολικά βιβλία της γείτονος μέχρι τις αθλητικές τους ομοσπονδίες, αλλά ακόμη και την παρουσία προϊόντων του γειτονικού κράτους σε εκθέσεις του εξωτερικού, οι παραβιάσεις της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπιανών είναι εκατοντάδες και εκτείνονται σχεδόν σε κάθε πλευρά του δημόσιου βίου.

Οι αρχικές κινήσεις κάποιων μετονομασιών και αφαίρεσης προκλητικών πινακίδων από κάποια αγάλματα δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια, που χρησιμοποιήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ για να παρουσιαστεί ως «επιτυχής» η συμφωνία, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο «μακεδονιασμός» ζει και βασιλεύει στη γείτονα.

Τελευταία -μάλλον- πρόκληση ήταν αυτή που αποκάλυψε την εβδομάδα που πέρασε στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Κουριαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με το «Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 29 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου», στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τα Κατεχόμενα της Κύπρου με ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», και η… «Μακεδονία».

Η συγκεκριμένη περίπτωση -την οποία ευτυχώς αντελήφθη ο Δήμος Θεσσαλονίκης– δεν ήταν παρά μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το «κρυφτούλι» που οι Σκοπιανοί παίζουν
χρησιμοποιώντας όπου μπορούν το όνομα «Μακεδονία» συνεχίζεται απρόσκοπτο τέσσερα χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γιάννης Κουριαννίδης, «μετά την ντροπιαστική εκείνη υπογραφή, με την οποία εκχωρήθηκαν ονομασία, γλώσσα και εθνότητα στο πληθυσμιακό συνονθύλευμα των Σκοπίων, ήταν επόμενο πως άνοιγε ο δρόμος για τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επίβουλου σχεδιασμού τους σε βάρος της πατρίδας και της Μακεδονίας μας, αυτή τη φορά με την κάλυψη της νομιμοποίησης που τους παρέσχε μία ελλαδίτικη κυβέρνηση. Και αυτό έκαναν».

Και γιατί να μην το κάνουν οι διάφοροι δήμοι και οργανισμοί των Σκοπίων, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας τους Ζόραν Ζάεφ έβγαινε πέρυσι το καλοκαίρι και πανηγύριζε
δημοσίως για τις επιτυχίες της «Μακεδονίας»; Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ζόραν Ζάεφ έγραφε: «Στο στάδιο του Αμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας». Στο ίδιο στάδιο δηλαδή όπου σηκώθηκε το πανό που έγραφε: «Ενα όνομα – ένα έθνος. Μακεδονία».

Στο ίδιο στάδιο όπου έπαιζε η Εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία επιλέχθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του που λέγεται «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας». Και δεν είναι ο… ποδοσφαιρικός παλμός που συνεπήρε τον Ζάεφ, έτσι ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι… ξέχασε τη συμφωνία που με τόση χαρά υπέγραφε πριν από τέσσερα χρόνια. Το αποδεικνύουν οι ίδιες οι ετικέτες στα προϊόντα της εταιρίας της οικογένειάς του, που πωλούνται στη Γερμανία.

Ο λόγος για τα προϊόντα της εταιρίας Mama’s, που ανήκει στην οικογένεια Ζάεφ, στις ετικέτες προέλευσης των οποίων είναι ξεκάθαρο το «Mazedonien». Καμία αναφορά, φυσικά, σε «Βόρεια» ή οποιονδήποτε άλλον προσδιορισμό. Νέτο σκέτο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ετσι όπως ακριβώς παρουσιάζονται και σε πλήθος εκθέσεων ανά τον κόσμο τα προϊόντα από τα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Συμφωνία, όπου θα χρησιμοποιείτο ο όρος «μακεδονικό», θα έπρεπε να υπάρχει σαφής υποσημείωση που να αναφέρει τη «Βόρεια Μακεδονία» ως χώρα προέλευσης.

Το σχολικό σύστημα των Σκοπίων καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό μέσα από τα βιβλία του

Ο «μακεδονισμός», όμως, καλλιεργείται από το ίδιο το σχολικό σύστημα των Σκοπίων, όπως εύκολα αποδεικνύεται από τη λίστα που έχει δημοσιεύσει η «Επιτροπή Ελληνισμού», που έχει καταγράψει και συγκεντρώσει εκατοντάδες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Λίστα η οποία εστάλη και στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων οι αρχαίοι Μακεδόνες παρουσιάζονται ως ξεχωριστό μη ελληνικό έθνος. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το σκοπιανό βιβλίο Ιστορίας α΄ γυμνασίου, σελ. 83: «Οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος που διέφερε από τα γειτονικά του κατά τον τρόπο της ζωής τους, τις παραδόσεις, την ενδυμασία, τα σύμβολα, το στράτευμα και άλλα».

Οι δε αρχαίοι Μακεδόνες, οι οποίοι μας διαβεβαίωναν κάποιοι επί της συμφωνίας ότι δεν θα ήταν πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Σκοπιανούς, παρουσιάζονται ως λαός διαφορετικός από τους Ελληνες. Σκοπιανό βιβλίο Ιστορίας α΄ φυμνασίου, σελ. 87: «Η περίοδος μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους ονομάζεται “ελληνιστική” ή “μακεδονική” περίοδος. Αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη σύνθεση του πολιτισμού των Μακεδόνων ως κατακτητών και των Ελλήνων ως φορέων της γλώσσας, της γραμματείας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στην Αίγυπτο, στην Περσία και στους λαούς της Εγγύς Ανατολής».

Μακεδόνας βαπτίζεται και ο Βούλγαρος Σαμουήλ και κατά τους Σκοπιανούς θέλησε να απελευθερώσει τη Μακεδονία από τους Ελληνες Βυζαντινούς, λες και η Μακεδονία δεν ήταν ελληνική περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Οπως αναφέρεται στο σκοπιανό βιβλίο Ιστορίας α΄ γυμνασίου, σελ. 103, «με τον θάνατο το 976 μ.Χ. του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, οι τέσσερις αδερφοί Δαυίδ, Ααρόν, Μωυσής και Σαμουήλ ηγούνται της επανάστασης της Μακεδονίας κατά του Βυζαντίου. Αυτή η δεύτερη επανάσταση στέφθηκε με
επιτυχία.ΕΈτσι το 976 εγκαθιδρύεται το ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. Ο Σαμουήλ γίνεται ο πρώτος ηγεμόνας του μακεδονικού κράτους. Από τη στιγμή που εδραιώθηκε στον θρόνο του, θέλησε να απελευθερώσει ολόκληρη τη Μακεδονία».

Όπως σημειώνει, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο Γιώργος Τατσιός, εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, «η Συμφωνία των Πρεσπών με την ανιστόρητη παραχώρηση του ονόματος αλλά και με την ανυπόστατη αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια άνευ προηγουμένου αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Οι ίδιοι και οι ίδιοι γραφικοί εν Ελλάδι αυτονομιστές ιδρύουν φιλοσκοπιανές οργανώσεις στη Μακεδονία με σκοπό την απόδειξη ύπαρξης δήθεν “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα.

Στόχος τους είναι η “ένωση” και η δημιουργία μια ενιαίας αυτόνομης Μακεδονίας που θα περιλαμβάνει εδάφη από Ελλάδα, Βουλγαρία και από το κράτος των Σκοπίων. Παρόλο που οι κυβερνήσεις κόπτονται για την πιστή τήρηση της συμφωνίας, οι παραβιάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη ΧΩΡΙΣ να αντιδρά ΚΑΝΕΙΣ».

Ο ύμνος της ντροπής

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς να παραθέτει παραδείγματα παραβιάσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών για σελίδες και σελίδες. Χρειάζεται όμως, όταν ο εθνικός ύμνος των Σκοπίων παραμένει το εξής ποίημα; Σήμερα πάνω από τη «Μακεδονία» γεννιέται νέος ήλιος της ελευθερίας! Οι «Μακεδόνες» επαναστατούν για τα δικαιώματά τους! Οι «Μακεδόνες» επαναστατούν για τα δικαιώματά τους! Από την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!

Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Τα «μακεδονικά» δάση τραγουδούν δυνατά νέα
τραγούδια, νέες ειδήσεις! Η «Μακεδονία» ελεύθερη, ελεύθερη ζει! Η «Μακεδονία» ελεύθερη, ελεύθερη ζει!

Σταλίδης; Ετσι έγινε ο ακρωτηριασμός της ελληνικής ταυτότητας

Ο Ανδρέας Σταλίδης, δημιουργός της ιστοσελίδας Αντίβαρο, συγγραφέας του βιβλίου «Μακεδονία. Αντίβαρο στην ηττοπάθεια» (φωτό), αποκαλύπτει: Τους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε πέντε φορές τα Σκόπια. Άγνωστη λεπτομέρεια που όμως καταδεικνύει το ιδεολογικό υπόβαθρο αναζήτησης της συγκεκριμένης «λύσης», διότι έγινε επί κυβέρνησης Γκρούεφσκι του VMRO. Η πέμπτη φορά ήταν στις 24 Ιουνίου, μία μόλις ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει το δημοψήφισμα.

Ασφαλώς δεν του έθετε συμβιβαστικής λύσης, απλώς την πρόθεσή του να τα δώσει όλα και το σχέδιο για το πώς θα περάσει από τη Βουλή. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ γνωστοποίησε την πρόθεσή του αυτή στον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το πρώτο συλλαλητήριο στις 21/1/18, τα 150 που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο και την υπογραφή στις Πρέσπες στις 18/6/2018, πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν θα επαναληφθεί η επιχειρηματολογία. Θα καταδειχθεί όμως, εν συντομία, ο ακρωτηριασμός της ελληνικής ταυτότητας, μια που τμήμα της παραδόθηκε σε τρίτους με την υπογραφή μας.

-Πρώτο είδος παραβιάσεων της κατάπτυστης συμφωνίας, η συνέχιση χρήσης του όρου, σκέτου, «Μακεδονία» (Ακαδημία, Εθνική Πινακοθήκη, Οικονομικό Επιμελητήριο, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες κ.λπ.).

-Δεύτερο είδος παραβιάσεων, η χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός -ή -ό» για φορείς του δημοσίου. Κατά τη συμφωνία πρέπει να αντικατασταθούν από το όνομα του φορέα «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όχι με το σκέτο επίθετο, που δηλώνει συνάφεια με το όλον του όρου.

-Τρίτο είδος παραβιάσεων, τα «δεν είδα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα». Τα θεμέλια παράγονται από δύο άξονες: 1. Ο όρος «Μακεδονία» είναι για τους Σκοπιανούς όνομα του κράτους, ενώ για εμάς εσωτερικό όνομα. 2. Η ελληνική αποδοχή των μπάσταρδων ονομάτων «Βόρεια Μακεδονία» στο κράτος αλλά σκέτο «Μακεδονία» στο προοίμιο του Συντάγματος (άρθρο με παραπομπή στο κείμενο στην ΑΣΝΟΜ του 1944), στη σκέτη «μακεδονική» υπηκοότητα και στη σκέτη «μακεδονική» γλώσσα.

Το θράσος που παράγουν αυτοί οι άξονες καλλιεργεί εκρηκτικές συνθήκες εις βάρος μας.

Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε αφενός τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς, αφετέρου τον φανατικό κατευνασμό τμήματος της Δεξιάς, που υιοθετούν
το επιχείρημα ότι δήθεν δεσμευόμαστε όλοι από την ονομασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην πράξη, ακόμα και αυτή η απεχθής συμφωνία επ΄ουδενί δεν ενθαρρύνει οποιαδήποτε αλλοίωση της εκδοχής του όρου «Μακεδονία» από την ελληνική πλευρά.

Το άρθρο 7, παράγραφος 5 χρόνια είναι σαφές. Εφόσον λοιπόν διατηρούμε στο ακέραιο την εκδοχή μας, δεν μπορεί αυτή η εννοιολογική εκδοχή να συμπεριλάβει τα Σκόπια. Αρα συνεχίζουμε να τους αποκαλούμε Σκόπια και Σκοπιανούς χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.

 Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου

newsbreak,12-06-2022