Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Είδαν τον θάνατο κατάματα στα χέρια των Τούρκων (εικόνες)

 

Ο ίδιος ο ερευνητής, εξετάζοντας και άλλη φωτογραφία που επίσης έχει στη διάθεση του και η οποία τους παρουσιάζει εν κινήσει, παρατηρεί πως είτε οδηγούνταν στην παραλία για εκτέλεση (και αν αυτή έγινε τότε πρόκειται για αγνοούμενους), είτε πρόκειται για αιχμαλώτους οι οποίοι επέστρεφαν από την παραλία, συνοδευόμενοι, αφού ανακρίθηκαν. «Η λογική, λέει, πως από τη στιγμή που φωτογραφήθηκαν δεν πρέπει να εκτελέστηκαν, ανκαι με τόσα που είδαμε τίποτε δεν αποκλείεται», ανέφερε ο ίδιος. Παρατήρησε δε, πως την τότε εποχή, φαίνεται πως συλληφθέντες Ελληνοκύπριοι φωτογραφίζονταν παρουσιαζόμενοι ωσάν να τύγχαναν προστασίας από τον τουρκικό στρατό, για σκοπούς προπαγάνδας, και στη συνέχεια υπήρξαν περιπτώσεις δολοφονιών.

Ως παράδειγμα έφερε φωτογραφίες που εντόπισε ο ίδιος και δημοσίευσε ο «Φ» στις 16 Νοεμβρίου 2020, που παρουσιάζουν ηλικιωμένους Ελληνοκύπριους να συνοδεύονται από Τούρκους στρατιώτες. 

Καθ’ οδόν, κάποιοι από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες, λόγω της ηλικίας τους δεν άντεχαν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή επιστροφής, εκτελέστηκαν. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν η Χρυστάλλα Κοσιάρη και η αδελφή της Ευγενία Κκέλη, καθώς και ο Ιωάννης Παναγή Ψαράς και ο Αριστείδης Αγγειοπλάστη (Ππακτάουρος) του Σάββα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα ο «Φ», η ματιά των εικονιζόμενων φανερώνει την απόγνωση και την απελπισία τους, προφανώς λόγω του ότι διαισθάνονταν ότι ίσως πλησίαζε το τέλος τους. Απεικονίζονται τρεις άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες.


Οι τρεις, που εικάζεται πως ήταν έφεδροι ή απλοί πολίτες, συνελήφθησαν στη Λάπηθο και συγκεκριμένα στο σημείο Ασπρόβρυσες στην Ακτή Κανάρη. Όπως περιγράφει ο κ. Χρίστου, ο ένας συλληφθείς φέρει τραύμα στο αριστερό χέρι το οποίο φαίνεται να είναι διογκωμένο και να αιμορραγεί.

Στην ιστοσελίδα του «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» ο κ. Χρίστου ανήρτησε δύο από τις φωτογραφίες καλώντας όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για τους εικονιζόμενους να επικοινωνήσει μαζί του. 

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1529628/eidan-ton-thanato-katamata-sta-cheria-ton-toyrkon-eikones