Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Κύπρος Ελεύθερη Ελληνική

 


Αρτέμος Φραντζέσκου

 

«Ο Αρτέμος, αρπάζοντας τον θάνατο αγκαλιά, όρμησε έξω και μας γλίτωσε. Είδαμε τον αρχηγό μας να φλέγεται σαν λαμπάδα. Την επομένη, προτού τον θάψουμε, τον περιφέραμε τιμητικά στους ώμους από όλους τους δρόμους του χωριού, τυλιγμένο με την Ελληνική σημαία», αφηγείται συναγωνιστής του Αρτέμου.


Ο «Άθως» καταγόταν από την Αθηένου και αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, έγινε μηχανουργός. Από την αρχή του Αγώνα, έδωσε όρκο στην Ε.Ο.Κ.Α και τον Νοέμβριο του '55 πραγματοποίησε την πρώτη του ενέδρα εναντίον των Άγγλων στο χωριό του. Το 1956, ως επικεφαλής της ομάδας του, συγκέντρωσε 21 κυνηγετικά όπλα τα οποία διένειμε στα γύρω χωριά, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους έστησαν δεύτερη ενέδρα στην οποία χρησιμοποίησαν βόμβες δικής τους κατασκευής. Η διαδικασία για την παρασκευή των βομβών γινόταν στο σπίτι του Αρτέμου και βοηθούσαν οι γονείς και τα αδέρφια του.


Το βράδυ της 11ης με 12ης Αυγούστου του 1956, ο Αρτέμος μαζί με άλλους συναγωνιστές του κατασκεύαζαν την πυρίτιδα και ξαφνικά μια σπίθα έπεσε στο κιβώτιο με το εύφλεκτο υλικό. Ο θάνατος του Αρτέμου Φραντζέσκου, όπως και άλλων αγωνιστών υπό παρόμοιες συνθήκες, είναι ενδεικτικός των δυσκολιών που συναντούσαν οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α στην τεράστια προσπάθειά τους για την Ελευθερία της Κύπρου.