Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ.


11 Φεβρουαρίου 1935 .

H κοίμηση του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη.



Πέθανε σε ηλικία 69 ετών, στις 11 Φεβρουαρίου 1935, πάμπτωχος, ξεχασμένος, εγκαταλειμμένος.

Το «Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου» από κοινού με την «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών» το έτος 1959, επιχορήγησαν τη μεταφορά των οστών του με τιμητική συνοδεία αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Καστοριά, όπου και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη κάτω από τον ανδριάντα του.


Ο Καραβαγγέλης ανήκει σε εκείνη τη γενιά των μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου που αντιμετώπισε δυναμικά τον βουλγαρικό κίνδυνο. 


Ελλείψει επαρκών πόρων και με δεδομένη την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων για εμπλοκή στη Μακεδονία, ο Καραβαγγέλης κατάφερε να προσεταιριστεί ντόπιους οπλαρχηγούς, μεταξύ των οποίων τον Κώττα Χρήστου,  και τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, και να τους στρέψει κατά του Βουλγαρικού Κομιτάτου. 

Ο ίδιος διακινδύνευσε επανειλημμένα τη θέση αλλά και τη ζωή του απέναντι σε κομιτατζήδες και Οθωμανούς αξιωματούχους. Επιπλέον, πρωτοστάτησε στην αποστολή ελληνικών σωμάτων στην περιοχή. 

Ωστόσο, η εθνική δράση του δεν εξαντλήθηκε στην επίκαιρη εκκλησιαστική επαρχία της Καστοριάς.

Με απαίτηση της Οθωμανικής κυβέρνησης εκδιώχθηκε από την Καστοριά το έτος 1907 και τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Αμάσειας του Πόντου με έδρα την Σαμψούντα.

 Δημιούργησε και εκεί ένοπλες ομάδες από Έλληνες και Αρμένιους, ανέπτυξε έντονη δράση δημιουργώντας σχολεία και ένοπλες ομάδες κατά Τούρκων ατάκτων που λυμαίνονταν την περιοχή.


Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την διαθήκη του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη !!!


" Η κηδεία μου θα γίνει στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, με ένα μόνο Ιερέα χωρίς διάκονο. 

Δεν δέχομαι δε στη κηδεία μου, ούτε αντιπρόσωπο του κράτους, ούτε της Εκκλησίας, εάν τυχόν ήθελαν αναμνησθή μετά θανάτου τας Εθνικάς μου υπηρεσίας. 

Δεν χρεωστώ είς κανέναν ουδέν όβολον, είς το Έθνος προσέφερα ότι ήτο δυνατόν ως Ιεράρχης του '21..."


ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ  για την προσφορά του στους αγώνες του Εθνους!!