Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Διασώζοντας τα ιερά κειμήλια μέσα από τα χαλάσματα της Αντιόχειας

 

 

Διασώζοντας τα ιερά κειμήλια μέσα από τα χαλάσματα της Αντιόχειας (ΦΩΤΟ)

Με καρδιά γεμάτη θλίψη και με μεγάλη συγκίνηση συνεχίστηκε η αυτοψία που πραγματοποιεί η πατριαρχική αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στις ενορίες του Πατριαρχείου στην Τουρκία.



Επόμενος σταθμός μετά τους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ήτα οι κατεστραμμένοι ναοί στην Αντιόχεια. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συνόδευε ο αιδεσιμότατος, π. Παύλος Ορντουλούογλου.

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των εφημερίων και των πιστών της περιοχής να διασώσουν ό,τι πραγματικά μπορεί να σωθεί καθώς λειτουργικά βιβλία και ιερά σκεύη έχουν γίνει ένα με τα χαλάσματα. Οι εικόνες που ακολουθούν μαρτυρούν τις προσπάθειες:

Η αντιπροσωπεία έγινε μάρτυρας της καταστροφής που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς μαζί με όλα τα πέριξ αυτού οικήματα. Ακριβώς εκεί, μπροστά από την εκκλησία όπου βρίσκεται ο ιστορικός θρόνος του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου, καθώς και την πνευματική και ιστορική κληρονομιά της μεγάλης πόλης του Θεού Αντιοχείας.

Ακολούθησαν επισκέψεις στις πόλεις Tokaçlı και Sarılar, με τις εικόνες της καταστροφής και εκεί να προκαλούν θλίψη και πόνο μεταφέροντας τη συμπαράσταση και τα λόγια αγάπης του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Ακολουθούν φωτογραφίες οι οποίες αναρτήθηκαν στον επίσημο χώρο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: