Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες εκ Σαμοθράκης

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/


Τιμώντας στις 6 Απριλίου την μνήμη των Πέντε Αγίων Μαρτύρων μας, των "δικών" μας Αγίων, καθώς η καταγωγή τους ήταν από εδώ (και μαρτύρησαν κι εδώ), σας καλούμε μεθαύριο Σάββατο 6 Απριλίου να παραβρεθείτε στην παράκληση που θα γίνει προς τιμήν τους στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελαιώνα Μάκρης στις 6:15 το απόγευμα.


Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες εκ Σαμοθράκης ήταν παιδιά όταν βίωσαν, τον Σεπτέμβριο του 1821, την σφαγή, το ολοκαύτωμα και την καταστροφή του νησιού. Οι Τούρκοι τους πήραν ως σκλάβους και τους εξισλάμισαν. Μετά από χρόνια, κι αφού εξαγοράσθηκε η ελευθερία τους από έναν φιλέλληνα Ελβετό, ξαναγύρισαν στο νησί και εντάχθηκαν πάλι στην κοινωνία και στην εκκλησία του Χριστού. Αυτό οι μωαμεθανοί Τούρκοι δεν το συγχώρησαν. 



Τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στην Μάκρη για πολλές μέρες, αφήνοντάς τους νηστικούς, δεμένους και εξουθενωμένους. 'Ωσπου στις 6 Απριλίου του 1836, ημέρα Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, φέρνουν πρώτο στην πλατεία της Μάκρης τον μεγαλύτερο στην ηλικία Μιχαήλ ώστε βλέποντας το μαρτύριό του οι νεότεροι συνμάρτυρες να τρομάξουν και να λιγοψυχήσουν. Τον κατακρεουργούν μπροστά στα μάτια του έκπληκτου πλήθους. 



Το θέαμα είναι τόσο αποτρόπαιο που αρχίζει να δυσανασχετεί ο κόσμος, Έλληνες και Τούρκοι, από την αγριότητα της σκηνής οπότε, για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση, τον σέρνουν τον Μχαήλ δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας και τον αποκεφαλίζουν στην είσοδο του Ναού. Οι άλλοι τέσσερις όχι μόνο δεν φοβήθηκαν αλλά ενδυναμώθηκαν περισσότερο βλέποντας την αντοχή του συναθλητή τους. Τον Θεόδωρο και τον μεγαλύτερο Γεώργιο τους κρέμασαν και τον Μανώλη με τον μικρό Γεώργιο τους κάρφωσαν σε μεγάλα καρφιά (τσιγκέλια) επιφέροντας επώδυνο θάνατο. Οι Άγιοι τελείωσαν όπως ακριβώς έζησαν. Μαρτυρικά μή αποδεχόμενοι να τουρκέψουν και να εξισλαμιστούν. Η ευρύτερη περιοχή μας έχει την ευλογία να είναι ποτισμένη και καθαγιασμένη με το τίμιο και αθώο αίμα των μαρτύρων μας. 
Το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για αυτήν τους την θυσία, είναι να τους τιμούμε και να τους ευλαβούμαστε δεόντως καθώς όλοι αυτοί οι Άγιοι, οι Μάρτυρες, οι Ήρωες και οι Αγωνιστές μας κράτησαν ζωντανούς και όρθιους ώστε να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε σήμερα, ακόμα και να αμφισβητούμε ή να εχθρευόμαστε την πίστη μας...

Υ.Γ. η 6η Απριλίου είναι σημαδιακή για ακόμη δύο λόγους. Θεσπίστηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού αλλά είναι και η ημέρα όπου δεχθήκαμε, στην Β. Ελλάδα, την γερμανική επίθεση κατά τον Β΄ΠΠ.