Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Για το Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Δεν πρόφτασε να επισκεφθεί τον Απρίλιο την Κύπρο ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κώστας Βενιζέλος


 Στην οικογένεια του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,


Στους φίλους και συντρόφους του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,

Για τον λαό της Ελλάδας και του Πόντου

Για τον λαό του Κουρδιστάν,

 

Το άκουσμα της θλιβερής είδησης ​​του θανάτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη μας λύπησε πολύ. 
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν υπερασπιστής του αγώνα για την ελευθερία του λαού των Ποντίων και μεγάλος υποστηρικτής του κουρδικού λαού. 


Είχε συναντηθεί από κοντά με Κούρδους ηγέτες πολλές φορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μέση Ανατολή, και έχει εργαστεί για τη λύση του κουρδικού προβλήματος. Ήταν πιστός φίλος του κινήματός μας. Τη δεκαετία του 1990, επισκέφτηκε πολλές φορές τη Συρία, για να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρό μας, κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ακόμη και μετά την αιχμαλωσία του Προέδρου Άπο, συμμετείχε στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του και υπερασπίστηκε τα δικαιώματά του σε όλους τους τομείς.


Η οικογένεια Χαραλαμπίδη κατάγεται από την Τραπεζούντα και μετακόμισε στην Ελλάδα λόγω των θηριωδιών και των σφαγών του τουρκικού κράτους. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας από τους ανθρώπους που έφεραν στο προσκήνιο και ανέδειξαν σε όλον τον κόσμο τη γενοκτονία του τουρκικού κράτους εναντίον των Ποντίων. Ο Μιχάλης υπήρξε ένας αγωνιστής του ποντιακού λαού και έχει κάνει γνωστό στον κόσμο τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα, γνώρισε στους Κούρδους τον ποντιακό λαό και έγινε γέφυρα φιλίας μεταξύ του κουρδικού, του ελληνικού και του ποντιακού λαού. Εργάστηκε όχι μόνο ως φίλος, αλλά και ως σύντροφος στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Μετά την έναρξη της Επανάστασης της Ροζάβα, έγινε υπερασπιστής της. Ταυτόχρονα, έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ Ποντίων και Κούρδων. Επιπλέον, έχει γράψει δεκάδες άρθρα και έχει δώσει πολλες συνεντεύξεις σε αυτόν τον τομέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως ειδικός στο θέμα των Ποντίων και των Κούρδων, έχει μιλήσει και έχει καταθέσει ιδέες για τη λύση του ποντιακού και του κουρδικού ζητήματος σε δεκάδες συνέδρια, σεμινάρια και πάνελ.

 
Ο Μιχάλης πάλεψε σε όλη του τη ζωή για μια ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία, για ένα δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα στην Ελλάδα. Υπήρξε πολύτιμος πολίτης, με το απαράμιλλο έργο του σε πολλούς τομείς. Ο θάνατος του Μιχάλη είναι μεγάλη απώλεια για τον κουρδικό λαό, για τον ελληνικό λαό και για τον ποντιακό λαό. Λυπούμαστε βαθιά για τον θάνατό του και συμμεριζόμαστε τη θλίψη της οικογένειας και των φίλων του. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Μιχάλη, στους φίλους και συναδέλφους του και σε όλο τον ελληνικό και ποντιακό λαό.

 

Στον αγώνα για την ελευθερία του λαού του Κουρδιστάν θα κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και θα τον θυμόμαστε πάντα με ζεστή καρδιά.

 

Με χαιρετισμούς.

 

Bese Hozat & Cemil Bayik

Συμπρόεδροι του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK