Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ακόμη και ο Ζάεφ λέει ότι ακυρώνεται η παρανομία των Πρεσπών !



Στις 17 και 18 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ

Εκείνη την ημέρα ο  Ζάεφ έκανε  δηλώσεις στη Βεργίνα τηλεόραση:



Ζ. Ζάεφ: «Ελπίζω η νέα κυβέρνηση, που έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Μακεδονία –που ήταν και είναι κατά της συμφωνίας– να μην ανταλλάξει τη συμφωνία. Δεν απειλούν ότι θα την καταστρέψουν. Ανακοίνωσαν ότι θα το δεχτούν. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουμε το “Βόρεια Μακεδονία” γραπτώς. Είναι πρόβλημα που δεν το τηρούν προφορικά δημόσια και δεν αναφέρονται στο συνταγματικό μας όνομα. Αυτό δεν είναι έξυπνο. Στέλνω μήνυμα σε όλους τους, έχοντας κατά νου ότι είμαι ένα από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη συμφωνία. Οι ηγέτες φροντίζουν για το μέλλον, και αφού δεν απειλούν να καταστρέψουν τη συμφωνία, αφού αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν γραπτώς το “Βόρεια Μακεδονία”… Πρέπει να επικοινωνούμε με το “Βόρεια Μακεδονία”  αυτό κάνουν οι ηγέτες. Και με αυτό τον τρόπο η πρότασή μου είναι να το χρησιμοποιήσουν, γιατί διαφορετικά πιθανότατα θα σταματήσει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανότατα θα υπάρξει μια αναβίωση του εχθρικού κλίματος με τους γείτονές μας, όχι μόνο με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα έχουμε προβλήματα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε πρόβλημα με τις ΗΠΑ. Θα έχουμε πρόβλημα με όλους τους συμμάχους μας. Γιατί; …Να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.»


Δημοσιογράφος: «Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να ακυρωθεί;»

Ζ. Ζάεφ: «Στον σύγχρονο κόσμο, τον 21ο αιώνα, αν δεν σέβεσαι κάτι, το καταστρέφειςΔεν θέλουν να το καταστρέψουν». [ «if you don’t respect something, you destroy it. They don’t want to destroy»].

Ζ. Ζάεφ: «Ακολουθούν γραπτώς τη συμφωνία για το “Βόρεια Μακεδονία” και τα πάντα σύμφωνα με τη συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να επικοινωνήσουν (εννοεί δεν το λένε προφορικά). Ελπίζω ότι θα είναι πιο έξυπνοι και θα επικοινωνούν (εννοεί ότι θα χρησιμοποιούν το “Βόρεια Μακεδονία” και προφορικά). Γιατί δεν είναι θέμα ότι παραβιάζουν το νόμο. Το θέμα δεν είναι ότι παραβιάζουν τη συμφωνία, τη διεθνή συμφωνία. Παραβιάζουν το Σύνταγμά μας.»