Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τουρκία-Αλβανία -Σκόπια







 Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Τουρκίας
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στο Πρίζρεν του Κοσόβου τον Οκτώβριο του 2013
Θ. Μαλκίδης: Η Τουρκία αφετηρία των ανθελληνικών διεκδικήσεων στα Βαλκάνια
 του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Τα σενάρια για την δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας» έφερε εκ νέου στο προσκήνιο, η πρόταση του Έντι Ράμα, για κοινό Πρόεδρο Αλβανίας – Κοσόβου.
Η θέση που εξέφρασε ο Αλβανός Πρωθυπουργός μέσα από το Κοινοβούλιο του Κοσόβου στην Πρίστινα, κατά την πανηγυρική συνεδρίαση για την συμπλήρωση δέκα ετών από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας, προκάλεσε αίσθηση και στην ελληνική γνώμη, σε μία περίοδο όπου παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στα εθνικά μας θέματα.



Σχολιάζοντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα την νέα πρόκληση Ράμα, ο  Θεοφάνης Μαλκίδης σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου υλοποίησης της μεγάλης Αλβανίας, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η ανάδειξη του λεγόμενου «Τσάμικου ζητήματος».
Παράλληλα ο κ. Μαλκίδης εκτίμησε ότι αφετηρία όλων των ανθελληνικών διεκδικήσεων στα Βαλκάνια είναι η Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία της Ελλάδας στο να αντιληφθεί τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, αντικρούοντας την παρούσα κατάσταση με επιχειρήματα από την ιστορία και την πολιτική.