Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Μπροστά στο 2020 για τη Θράκη, στο 2021 για τον Ελληνισμό.



Θ. Μαλκίδης: «Αυτή η μεγάλη στιγμή για τη Θράκη δεν πρέπει να ονομάζεται ενσωμάτωση» (βίντεο)
Νικήτας Διαμαντόπουλος www. evros24.gr 

Με αφορμή το νέο λογότυπο για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Θράκης, το οποίο εμφανίζεται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, σχολίασε τον όρο «ενσωμάτωση».

«Ένα μέλλον πρέπει να έχει και τη λέξη ελευθερία και τη λέξη απελευθέρωση»
«Η Θράκη, μετά από 600 χρόνια σκλαβιάς, απελευθερώθηκε το 1920. Ήταν μια προσπάθεια αγωνιστικότητας, αντίστασης και κυρίως πάθους και πόθου για την ελευθερία. 

Αυτή η μεγάλη στιγμή για τη Θράκη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ονομάζεται ενσωμάτωση» δήλωσε στο evros24 ο κ. Μαλκίδης, προσθέτοντας ότι οι λέξεις και κυρίως οι αγώνες των προγόνων μας «όχι μόνο δεν πρέπει να διαλύονται, να ευτελίζονται και να καταναλώνονται αλλά αφορούν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού, ένα μέλλον που πρέπει να έχει και τη λέξη ελευθερία και τη λέξη απελευθέρωση».
Αναφερόμενος ειδικά στη Θράκη, ο κ. Μαλκίδης επεσήμανε: «όποια προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αποσιωπηθεί και να παραχαραχθεί η αλήθεια, θα βρίσκει αντίθετους όλους εμάς που προσπαθούμε… να αναδεικνύουμε την  αλήθεια, την ιστορική μνήμη και την πραγματικότητα».
Αναφορικά με το ζήτημα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821, ο κ. Μαλκίδης τόνισε: 

«Το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, μετά την επανάσταση της ελευθερίας της παλιγγενεσίας και κυρίως της απελευθέρωσής μας ως έθνους και ως λαού, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για τη νεότερη ιστορία αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού. Ευχόμαστε, όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα να αποτελούν μια κακή παρένθεση. 

Από εδώ και πέρα, να δούμε την αλήθεια, την πραγματική προσέγγιση των πρωταγωνιστών της ελευθερίας, των ιδανικών, των αξιών και των αρχών που ενέπνευσαν του; ανθρώπους αυτούς…από εδώ και πέρα οι Έλληνες και Ελληνίδες να κατανοήσουν ότι το ’21 δεν είναι ένα πανηγύρι, δεν είναι κοσμικό γεγονός, δεν είναι βεγγέρα αλλά είναι μια σημαντική στιγμή η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί το μέλλον μας».