Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

Ο Δημήτριος Υψηλάντης και η πόλη προς τιμήν του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής !

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η πόλη στις ΗΠΑ προς τιμήν της οικογένειας Υψηλάντη 

Η συνέντευξή μου για την Επανάσταση


 

<<Τα μεγάλα Έθνη και οι καλοί πατριώτες φαίνονται στις κρισίμες περιστάσεις της πατρίδος τους, δούλος είναι εύκολο να γίνει  κάποιος, όταν θέλει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει αρχηγός>.

Η οικογένεια Υψηλάντη αποτελεί μια σημαντική έκφραση του Αγώνα για την Ελευθερία του Ελληνισμού με θύματα και προσφορά περιουσιακών στοιχείων. 

O Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του αρχηγού της Επανάστασης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στο Παρίσι. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Τον Ιούνιο του 1821 έφθασε στην Yδρα για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα ως πληρεξούσιος του αδελφού του.

Από την Ύδρα άρχισε την οργανωτική του προσπάθεια και συνέταξε την πρώτη του Διακήρυξη που την απηύθυνε στους “Ομογενείς Φιλελευθέρους Έλληνες”. Από την Ύδρα πέρασε στο Άστρος της Κυνουρίας όπου στη συνάντηση με ανώτερους κληρικούς και μέλη τη Πελοποννησιακής Γερουσίας δημιουργήθηκαν και τα πρώτα νέφη στις σχέσεις Υψηλάντη-προκρίτων εξ αιτίας της οικειότητάς του με τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη και τον Αναγνωσταρά.

Μετά την άρνηση των προκρίτων να δεχθούν τις προτάσεις του εγκαταστάθηκε στα Τρίκορφα απ’ όπου διηύθυνε την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Στα Τρίκορφα οργάνωσε πολιτικό επιτελείο με το Νεόφυτο Βόμβα και άλλους Φιλικούς. Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 άρχισε τις εργασίες της η A Εθνική Συνέλευση και στις 15 Ιανουαρίου 1822 ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέχθηκε πρόεδρος του Bουλευτικού.  Τον Ιανουάριο 1822 ο Δημήτριος Υψηλάντης σπεύδει στο Άργος για την ενίσχυση του φρουρίου από τις επιθέσεις του Δράμαλη και για την ενέργεια του αυτή επικρίθηκε από τους αντιπάλους του.

Στη B’  Εθνική Συνέλευση ( Άστρος 1823 ) παρέμεινε ασυμβίβαστος στις προσπάθειες των προκρίτων να μονοπωλήσουν την εξουσία και με το κύρος του προσπάθησε κατά τον εμφύλιο να κατευνάσει τους αντιμαχόμενους. Διακρίθηκε ως στρατιωτικός κατά την επίθεση του Ιμπραήμ εναντίον των Μύλων του ‘Αργους (1825).  Κορυφαία στιγμή του Υψηλάντη θεωρείται η στάση του μετά την απόφαση της τρίτης Εθνικής Συνέλευσης να ζητήσει τη μεσίτευση της Αγγλίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Στην επιστολή διαμαρτυρίας του, η Εθνική Συνέλευση αντέδρασε με τον αποκλεισμό του “από κάθε πολιτικό και στρατιωτικό υπούργημα” για να αποκατασταθεί αργότερα με την επανάληψη των εργασιών της στην Τροιζήνα (1827).
Κατά την ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων από τον Ιωάννη Καποδίστρια του ανατέθηκε η αρχηγία του στρατού της Ανατολικής Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 1828 πραγματοποίησε νικηφόρες επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στη Βοιωτία και το Σεπτέμβριο στην Πέτρα Βοιωτίας διηύθυνε την τελευταία μάχη του Αγώνα, που έληξε με θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων. Ο Δημήτριος Υψηλάντης πέθανε το 1832 στο Ναύπλιο.
Έχει  σημασία να αναφερθεί ότι η Επανάσταση συγκίνησε πολλούς Φιλέλληνες ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου στο μήνυμα του  τότε προέδρου των ΗΠΑ James Μονρόε ( 3 Δεκεμβρίου 1822) εκφραζόταν  μια “ισχυρή ελπίδα” για την Ελλάδα.

Αυτήν   ήταν η περίοδος όπου δόθηκαν στις νέες πόλεις τα ελληνικά ονόματα, όπως  Αθήνα και   Μακεδονία  στο Οχάιο, Ελλάδα στη Νέα Υόρκη και Υψηλάντη στο  Μίτσιγκαν.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1823 για να τιμηθεί  ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης Δημήτριο Υψηλάντη και γενικότερα η οικογένεια Υψηλάντη.

Η πόλη έχει αδελφοποιηθεί από το 1997 με το Ναύπλιο, την πόλη που πέθανε ο Δημήτριος Υψηλάντης το 1832 και  η δήμαρχός της πόλης Dr. Cheryl Farmer παρέλασε την 25η Μαρτίου του 2004 στην Νέα Υόρκη και ηγήθηκε του Ποντιακού αγήματος κρατώντας την Ελληνική σημαία πάνω στο άρμα του συλλόγου “Κομνηνοί” της Νέας Υόρκης.

Έτσι η Επανάσταση είναι παρούσα σήμερα στις ΗΠΑ  με την πόλη Υψηλάντης, τιμώντας τους  αρχηγούς της απελευθέρωσής μας, τιμώντας τα ιδανικά και τον αγώνα για απελευθέρωση και δημοκρατία.

Στην πόλη Υψηλάντης είναι ένα δείγμα ότι ο Ελληνισμός υπάρχει, όπως υπάρχει η  μνήμη  και η συνέχεια, οι εκατομμύρια Έλληνες του Πόντου σε όλον τον πλανήτη.


ΥΓ  Ο Δημήτριος Υψηλάντης και σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη ο πιο ανιδιοτελής αγωνιστής, το 1826 είχε γράψει προφητικά, όταν οι συμπατριώτες του εκλιπαρούσαν για δάνεια από την Αγγλία και για “να τα βρουν  με το Οθωμανικό κράτος”, ότι “οι Έλληνες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την Ελευθερία τους για την δώσουν τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα”….