Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά.....



Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά.


Ούτε και τη χαρίζουνε.

O Μενέλαος Λουντέμης από το χθες, για το σήμερα και το αύριο όλων μας....

O Θεοφάνης Μαλκίδης στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ "Η Φωνή της Ελλάδας", σήμερα 18/3/2021, ώρα 13:05, για τη συμβολή της Θράκης στην Επανάσταση του 1821.
Μια άγνωστη, εν πολλοίς, αλλά πολύ σημαντική πτυχή της Επανάστασης του 1821, που αφορά στη συμβολή της Θράκης στον Αγώνα, αναδεικνύει η εκπομπή "Έλληνες παντού", από το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ "Η Φωνή της Ελλάδας", την Πέμπτη, 18/3/2021, στις 13:05.
Θα την ιστορίσει ένας Θρακιώτης επιστήμονας, ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, συν-συγγραφέας του βιβλίου "Σαμοθράκη: Ιστορία, Αρχαιολογία, Πολιτισμός", που αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- και το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης* (1η Σεπτεμβρίου 1821).

Ο καλεσμένος της εκπομπής γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας του Ελληνισμού (1908-1924) και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται με θέματα του Ελληνισμού και ειδικότερα με αυτό της ανάδειξης της Γενοκτονίας από την Τουρκία, των εγκλημάτων από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις κατοχής, ,με τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, της Θράκης, της Μακεδονίας, κ.ά
Για τα παραπάνω θέματα έχει μιλήσει σε όλην την Ελλάδα, καθώς και στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Ρωσία, στην Αρμενία, στην Αλβανία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στην Κύπρο, στην Ελβετία και αλλού. Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Τα κείμενα του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν μεταφρασθεί στην αρμενική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, ρωσική, τουρκική, ρουμανική και αλβανική γλώσσα, ενώ έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα, βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.
Μπορείτε να μας ακούσετε, από τα εξής μέσα: i) Από το διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/, ιι) μέσω του τηλεοπτικού σας δέκτη, στο κανάλι των ραδιοσταθμών, με την ένδειξη "Η Φωνή της Ελλάδας" / The Voice of Greece, καθώς και ιιι) από ραδιοφωνικό δέκτη, στα βραχέα κύματα (SW), στους 9420 χιλιόκυκλους (ΚΗΖ) όσοι ζείτε στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, στους 11645 χιλιόκυκλους (KHZ), όσοι διαμένετε στην Κεντρική και στη Νότια Αφρική και στους 9935 χιλιόκυκλους (KHZ), όσοι θα μας ακούτε από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Αμερικής. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 02:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 19 Μαρτίου 2021, για τους ακροατές από το άλλο ημισφαίριο.
[*Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παρέμεινε άγνωστο και η τυπική αναφορά στη θυσία των κατοίκων της στην εθνική παλιγγενεσία, αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών μόλις το 1980. Την καταστροφή της Σαμοθράκης την απεικόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Γάλλος Αύγουστος Βινσόν (Αuguste Vinchon) ο οποίος λίγο αργότερα ζωγράφισε ένα πίνακα με θέμα τη σφαγή της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο].