Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ιταλία: Πρόταση για μετονομασία του κρατικoύ δρόμου «SS 106 του Ιονίου» σε «Οδό της Μεγάλης Ελλάδας»!

 


 
Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην Κάτω Ιταλία καθώς ο πρόεδρος της Επαρχίας της Ματέρα, Πιέρο Μαρέζε (Piero Marrese), ζητά με επιστολή του τη μετονομασία της «Ιονίας Οδού» σε «Οδό της Μεγάλης Ελλάδας». Η τρέχουσα Οδός διασχίζει ολόκληρο το Ιόνιο Τόξο εκτεινόμενη σε μήκος 491 χλμ από τον Τάραντα έως το Ρήγιο περνώντας από τα εδάφη της Απουλίας, Βασιλικάτας και Καλαβρίας. Συνιστά μία οδό εθνικής σημασίας για την Ιταλία και συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ε90.


 
Η εν λόγω επιστολή ακολούθησε προηγούμενο αίτημα του δημάρχου του Κρότωνα Βιντσέντσο Βότσε (Vincenzo Voce) ο οποίος ήταν και ένας από τους πρώτους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που υιοθέτησε το παρόν εγχείρημα. Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην ιδιωτική πρωτοβουλία «Επιτροπή για την Επαρχία της Μεγάλης Ελλάδας» η οποία εδώ και μερικά χρόνια μάχεται σθεναρά για θέματα που αφορούν στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάδειξη της περιοχής.
 
Οι λόγοι για αυτό το αίτημα προκύπτουν από το γεγονός ότι ο δρόμος έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού που τον έχουν επηρεάσει και που τον επηρεάζουν εν μέρει, ακόμη και αν όχι στο τμήμα της Βασιλικάτας, και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μοναδικού τοπίου, ιστορικού και πολιτιστικού ταξιδιού που συνδέεται ακριβώς με τον κοινό παρονομαστή της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) η οποία διέρχεται από το σύνολο της αυτής της αρτηρίας.
 
«Πρόθεσή μας – υπογραμμίζει ο πρόεδρος Μαρέζε – είναι να τονίσουμε την ομοιογένεια του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα από τους τόπους που διασχίζουν την εν λόγω οδική αρτηρία και με την παρουσία ενός κατευθυντήριου άξονα με ουσιαστικά παρόμοια χαρακτηριστικά. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο να αλλάξει το όνομα του δρόμου, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμος ακόμη και στα χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των κοινωνικοοικονομικών πρωτοβουλιών, και πρέπει να θεωρηθεί ως προστιθέμενη αξία για όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες καθώς και για την ανάπτυξη τουριστικών αξιοθέατων που προορίζεται να πραγματοποιηθούν σε αυτά τα εδάφη, τα οποία μπορούν έτσι να συνδεθούν εκ νέου με την χιλιετή ταυτότητα και τις παραδόσεις τους».

του Δημήτρη Ι. Αμανατίδη, Καθημερινός Μοριάς