Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης, Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ζήλων

 

 

Στα αμελέ ταμπουρού, τα οποία ήταν τρόπον τινά χιτλερικά στρατόπεδα γνώρισαν το θάνατο χιλιάδες Έλληνες. Αφήσαν τα κόκκαλά τους ανοίγοντας σιδηροδρομικές γραμμές.

 

 

Από 15 χρονών και πάνω εξορία. Στο Ερζερούμ και πιο πάνω για να πεθάνουν στους δρόμους.

Κάηκε όλο το χωριό, σπίτι δεν έμεινε. Στον ιερέα βάλαν μέχρι καπίστρια, τον καβάλησαν και τον τυραννήσαν.

 

Ανοίγοντας τον πρόχειρο τάφο βρέθηκαν μπροστά σε θαύμα. Το λείψανο του Αγίου ήταν άφθορο και ακέραιο. Και παντού διαχέονταν Χάρη και ουράνια ευωδία! Μοσχοβολούσε! Κατάλαβαν οι χωριανοί πως ο παπα-Γιώργης είχε αγιάσει. Αφού τον προσκύνησαν με δάκρυα χαράς, τον τοποθέτησαν σε ξύλινη λάρνακα και τον μετέφεραν στην Νεάπολη. Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης.

 

 

Την παραμονή της Παναγίας του 1919 ο Ευθύμιος συγκεντρώνει 12.000 αντάρτες έξω από την πόλη που οι εκεί Τούρκοι, έχουν σκοτώσει και κακοποιήσει όλα τα γυναικόπαιδα. Πριν πάρουν τις τελικές τους θέσεις οι αντάρτες, δίνει εντολή στο ζουρνατζή να παίξει τον αντάρτικο χορό. Εκείνος πρώτος σέρνει το χορό και ακολουθούν οι καπεταναίοι και οι άλλοι αντάρτες. Και δίνει το πρόσταγμα: «Πάμε να πολεμήσουμε για την Ελλάδα μας. Πάμε παλικάρια μου, για να έρθει η λευτεριά». Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ζήλων.