Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Βέργα Μάνης 1826

 



Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

κακιά σκουριά δεν πιάνει

μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού

και στ' αγεριού το πόδι.


Μνημείο στη Βέργα...


Για να θυμίζει στον διαβάτη ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια, 22 - 25 Ιουνίου 1826, σε τούτα εδώ τα χώματα στη Βέργα της μεσσηνιακής Μάνης, 1000 μαχητές κατανίκησαν τις ορδές του Ιμπραήμ που προέλαυναν για να καταπνίξουν την επανάσταση.

Η πανστρατιά του Ιμπραήμ δε μπόρεσε να κάνει τίποτα μπροστά στην τόλμη και την αποφασιστικότητα των πάντα ετοιμοπόλεμων Μανιατών και η Μάνη έμελλε να γίνει το Βατερλό του.


Το ηθικό των Ελλήνων, εκείνη την περίοδο, είχε καμφθεί καθώς ο στρατός των Τουρκοαιγυπτίων είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και φαινόταν ανίκητος. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης αναφέρει στα Απομνημονεύμτατά του ότι η μόνη φορά που φοβήθηκε για την επανάσταση ήταν όταν κατέφθασε ο στρατός του Ιμπραήμ και κατέσφαζε τους Έλληνες.


Λίγες μέρες πριν τη μάχη ο Ιμπραήμ έστειλε πάντως τελεσίγραφο στον Γιωργάκη Μαυρομιχάλη διατάσσοντας τον εντός δέκα ημερών να προσέλθει μαζί με όλους τους προκρίτους της Μάνης να τον προσκυνήσουν, αλλιώς θα κυριεύσει και θα αφανίσει τη Μάνη.


Ο Μαυρομιχάλης απάντησε ως εξής:


«Ελάβομεν το γράμμα σου, εις το οποίον είδωμεν να μας φοβερίζεις ότι αν δεν σου προσφέρομεν την υποταγήν μας θέλεις εξολοθρεύσεις τους Μανιάτες και την Μάνην.


Διά τούτο και ημείς σε περιμένομεν με όσες δυνάμεις θελήσεις.


Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομεν και σε περιμένομεν»!


Αδούλωτη Πατρίδα!