Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Μνήμη των δεκατριών συμπατριωτών μας. Μαρί, Κύπρος 2011

 

 


Ήταν 11 Ιουλίου του 2011, όταν στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού η οποία στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων


Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και σε δύο χρόνια άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την έκρηξη.

Τι ακριβώς συνέβη στη ναυτική βάση

Στις 04:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια. Μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, οι ναύτες από τη βάση προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά την έκρηξη, που έγινε μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, αρκετοί ναύτες που βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης δήλωσε ότι «υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση».

Φωτογραφία: H ναυτική βάση μετά την έκρηξη 

Στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα. Όλοι τους είναι Κύπριοι. Αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη

Το μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου μετά την έκρηξη

Μετά το τραγικό περιστατικό πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είχε καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή».

Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, σε ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Η Βοήθεια από Ισραήλ και Γαλλία μετά την έκρηξη  

Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση των γεννήτριων.

Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» Επίσης, στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε επικοινωνία.

Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς»


Οι 13 νεκροί του Μαρί

Οι 13 νεκροί της τραγωδίας στο Μαρί τιμούνται έως σήμερα ως ήρωες, που πάλεψαν με αυτοθυσία στη ναυτική βάση το πρωινό της 11ης Ιουλίου. Οι μαρτυρίες όσων γλίτωσαν από το σημείο της έκρηξης, οι δραματικές αναμνήσεις των συγγενών τους από τη μέρα εκείνη, αλλά και οι πληροφορίες και οι ιστορίες που ήρθαν στο φως πολύ αργότερα ανατριχιάζουν και συγκινούν. Τα 13 ονόματα των νεκρών - πατέρων, παιδιών, συζύγων, αδερφών και φίλων - είναι τα εξής:

·Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού

·Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης

·Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης

·Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης

·Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης

·Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης

·Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

·Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

·Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής

·Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

·Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

·Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

·Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (κατέληξε τρεις μέρες μετά το ατύχημα)