Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Αττίλας 2

 


14 Αυγούστου 1974 – Β’ Φάση τουρκικής εισβολής 


Στις 14 Αυγούστου 1974 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την β’ φάση της Τουρκικής εισβολής ολοκληρώνοντας έτσι το έγκλημα που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου. Ο κατακτητής δείχνοντας για άλλη μια φορά την δειλία του, την αναξιοπιστία του και την βαρβαρότητά του παραβίασε την εκεχειρία που είχε συμφωνήσει στις 22 Ιουλίου μετά την Α' φάση της εισβολής. 


Ήταν ξημερώματα 14ης Αυγούστου όταν ο Τούρκος υπουργός, Τουράν Γκιουνές εξωτερικών διάταζε τους στρατηγούς του να ετοιμαστούν για την β’ φάση της εισβολής. Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου άρματα μάχης και πεζοπόροι Τούρκοι στρατιώτες επιτέθηκαν ξανά στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν το νησί. Άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινήθηκαν ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου και δυτικά προς τον τουρκοκυπριακό θύλακα της Λεύκας και την κωμόπολη Μόρφου. Οι μάχες μαίνονταν όλη την ημέρα, ιδιαίτερα στα βόρεια της Λευκωσίας και στο αεροδρόμιό της. Οι Ελληνοκύπριοι βρέθηκαν μόνοι να αντιμετωπίσουν τις ορδές των Τούρκων εισβολέων, αφού δεν μπορούσε να σταλούν ενισχύσεις από την μάνα Ελλάδα ενώ οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ που ήταν στο νησί έδιναν ηρωικές μάχες. 


Η β’ φάση της εισβολής είχε ως αποτέλεσμα να καταληφθεί η πόλη της Αμμοχώστου καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Μόρφου και της Λεύκας. Στην περιοχή της Λευκωσίας οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ χαρακτηριζόμενες από αυταπάρνηση έδωσαν ηρωικές μάχες κρατώντας έτσι την γραμμή άμυνας τους και εμπόδισαν τους Τούρκους από τον να κατακτήσουν και άλλα εδάφη. 


Σχηματίστηκε έτσι η γνωστή «πράσινη γραμμή» όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Η β’ φάση της εισβολής αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Τούρκοι είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι. Η ηγεσία μας σήμερα φαντάζει ανίκανη να διεκδικήσει πίσω τα εδάφη μας και προωθεί την λύση της ομοσπονδίας που αποτελεί νομιμοποίηση των τετελεσμένων της Τουρκικής εισβολής και τυχόν εφαρμογή της θα επιφέρει την πλήρη Τουρκοποίηση του νησιού.