Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Αγνοούμενοι


Το αυτόματο που κρατά ο Τούρκος στρατιώτης είναι ακουμπισμένο στην κοιλιά του εικονιζόμενου ο οποίος κατά πάσαν πιθανότητα είναι Ελληνοκύπριος αγνοούμενος ή διετέλεσε αιχμάλωτος. Το δάκτυλο του Τούρκου στρατιώτη ακουμπά τη σκανδάλη και το άτομο της φωτογραφίας, που μόλις παραδόθηκε μαζί με άλλους τρεις φαίνεται να συνειδητοποιεί σε ποια δεινή θέση έχει βρεθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί ούτε αυτός ούτε οι άλλοι τρεις που συνελήφθησαν μαζί του.


Πάντως, ο 63χρονος εργολάβος το 1974, Σάββας Θεοδούλου Μαστραππά, κατέθεσε και τα ακόλουθα στις Αρχές της Δημοκρατίας: «Πέντε-έξι μέρες μετά την κατάληψη της Λαπήθου, εγώ και ο συγχωριανός μου Λαζαρής Κότσαπας βρήκαμε τέσσερις νεκρούς Ε/κ στρατιώτες κοντά στο κέντρο της Αϊρκώτισσας, στην τοποθεσία «Ασπρόβρυσες», δίπλα από τα φυλάκια της Εθνοφρουράς και τους θάψαμε επί τόπου».

Οι τέσσερις δεν έφεραν στρατιωτικά ρούχα αλλά η φωτογράφηση έγινε, όπως μας διαβεβαιώνει ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου, στην περιοχή «Ασπρόβρυσες», στην ακτή Κανάρη που είναι το ίδιο σημείο στο οποίο αναφέρεται και ο μάρτυρας. Όπως προκύπτει και από άλλη φωτογραφία που εντόπισε ο κ. Χρίστου, στο βάθος, πίσω από τους τέσσερις διακρίνεται κτήριο το οποίο φαίνεται να είναι το ξενοδοχείο Celebrity (Σελέμπριντι) της Λαπήθου.

Σημειώνεται, πως στρατιώτες των οποίων τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή, έφεραν από μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Μόνη ελπίδα να επιβίωσαν οι τέσσερις που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που εντόπισε ο κ. Χρίστου είναι να συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και να επέστρεψαν σώοι, αν και μέχρι χθες δεν είχαν αναγνωριστεί.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1531361/nees-sygglonistikes-fotogafies-toy-1974-toyrkos-stratiotis-me-to-daktylo-sti-skandali