Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Κύπρος: Η πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα της Ευρώπης




Άκου τώρα τι τον ενόχλησε, δήθεν, τον Ερσίν Τατάρ και μας κατηγορεί ότι είμαστε πάνοπλοι, έτοιμοι να τους επιτεθούμε. Πήγε η Επιτροπή Άμυνας επίσκεψη στους λοκατζήδες στο Σταυροβούνι και ευκαιρίας δοθείσης κάποιοι βουλευτές έκαναν και βολή. Κι ο Χάρης Γεωργιάδης, ανάμεσά τους, που δεν είναι του ανένδοτου μετώπου αλλά του αρέσει το κυνήγι της πέρδικας κι ήθελε να δοκιμάσει το σημάδι του. Αυτό μας έλειπε, να μας βγάλουν και τον Χάρη πολεμοχαρή και τουρκοφάγο. Τέλος πάντων. Λοιπόν, κάποιοι δημοσίευσαν και φωτογραφίες, όπως έκαναν την προηγούμενη φορά με ορισμένους ιερωμένους που πήγαν να βαφτίσουν ένα πεδίο βολής και δοκίμαζαν κι αυτοί το σημάδι τους, με τα ράσα να ανεμίζουν.



Το άρπαξε ο Τατάρ κι έκανε δηλώσεις, να φανατίσει κι άλλο τους Τουρκοκύπριους φανατισμένους. «Μετά τους Ελληνοκύπριους ιερείς», έλεγε, «τώρα πυροβολούν και οι Ελληνοκύπριοι βουλευτές… Το πνεύμα της ΕΟΚΑ, το όνειρο της σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα ζει πάντοτε στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Φυσικά, αν ζούσε το πνεύμα της ΕΟΚΑ θα ήταν αλλιώς τα πράματα και για εμάς και για τον Τατάρ, αλλά η ουσία είναι ότι εκμεταλλεύεται το παραμικρό, ακόμα και γελοιότητες, την ώρα που εμείς καθόμαστε ακόμα και φροντίζουμε να μην διαταράξουμε το «καλό κλίμα» και σε εποχές που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα «καλό κλίμα».

Ούτε καν δοκιμάζει κανένας να τους απαντήσει στις ανοησίες τους, ούτε καν να τους δυσκολέψει σε όσα λένε και κάνουν. Ίσως πολλοί να συμφωνούν και μαζί τους ότι ζει το πνεύμα της ΕΟΚΑ και ότι οι βουλευτές δεν έκαναν βολή για το χάζι τους, αλλά επειδή εξασκούνται για να μάθουν να πυροβολούν Τούρκους.

Από την άλλη, ο Ερντογάν, κάνει πως είναι θυμωμένος με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προειδοποιεί ότι αυτό «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί». Δεν μπορούμε «να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα», λέει, και η Τουρκία που «διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί, θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί».

Τους ακούς και λες, προφανώς βρίσκονται σε παράκρουση, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν πρέπει να τα προσπερνούμε ως πελλάρες, διότι είναι πράγματι πελλάρες, μα έχουν τη σκοπιμότητά τους, δεν τα λένε επειδή είναι λίγος ο νους τους ο ταραμένος, δημιουργούν εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα και στρώνουν το κλίμα της επιθετικότητας, για να το αξιοποιήσουν όποτε αποφασίσουν.

Ως εκ τούτου πρέπει να λαμβάνουν απαντήσεις, πρέπει η ηγεσία μας να ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κόμματα να ενημερώνουν τους κομματικούς συνεργάτες τους στην Ευρώπη, οι πάντες πρέπει να είναι σε συναγερμό. Να συντονιστούν και με την κυβέρνηση  για να δίνουν απαντήσεις. Αν υπάρχει, δηλαδή, ακόμα κυβέρνηση και δεν έκλεισε από τώρα τη θητεία της.

Ζούμε σε κατεχόμενη χώρα, διαρκώς απειλούμενη, η αμυντική μας θωράκιση κουρεύτηκε, πότε λόγω οικονομικής κρίσης και πότε λόγω ιδεοληψιών, ακόμα και η στρατιωτική θητεία μειώθηκε σε σημείο που οι φαντάροι δεν αρκούν ούτε για να βγαίνουν οι σκοπιές, και καταντήσαμε να μας κατηγορούν για «κούρσα εξοπλισμών» και για βουλευτές λοκατζήδες. Να ενημερώσουμε, τουλάχιστον, την ΕΕ ότι υπάρχουν διεθνείς εκθέσεις –όπως του γερμανικού οίκου BICC (Bonn International Center for Conversion), ο οποίος ασχολείται με τη στρατιωτική κατάσταση παγκοσμίως- που παρουσιάζουν την Κύπρο ανάμεσα στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη, και πρώτη στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κι αυτό δεν οφείλεται ούτε στο αμερικανικό εμπάργκο, ούτε στο πνεύμα της ΕΟΚΑ, ούτε στις πυροβολαρχίες των βουλευτών και των ιερέων. Οφείλεται στους 30.000 με 40.000 Τούρκους στρατιώτες, στη ναυτική βάση, στην αεροπορική βάση των ντρονς, στα 296 άρματα μάχης Μ-48, στα 552 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, στα 72 αυτοκινούμενα πυροβόλα, στους 16 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, στα 96 ρυμουλκούμενα πυροβόλα, στα 400 αντιαρματικά, στους 600 όλμους, στα 513 αντιαεροπορικά πυροβόλα, στα 30 ελικόπτερα μεταφοράς στρατευμάτων και φορτίων…

Να πούμε κι άλλα; Ούτε ο Λάζαρος Μαύρος δεν θα τα έλεγε τόσο λεπτομερώς. Λοιπόν, έκαναν την Κύπρο την πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα της Ευρώπης και φοβήθηκαν το πνεύμα της ΕΟΚΑ. Καλά κάνουν. Αλλά, μην κοροϊδεύουν κι όλο τον κόσμο επειδή είδαν βουλευτές και ιερείς να πυροβολούν, δήθεν.

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο