Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Στρ. διοικητής Κούρδων ανταρτών : ¨Η Τουρκία χρησιμοποιεί νέο τύπο βόμβας¨…

 

Ανώτατος διοικητής του ΠΚΚ 

ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ενδεχομένως 

χρησιμοποιεί όπλα από το απόθεμα του

 ΝΑΤΟ.



Ο ανώτατος διοικητής του ΠΚΚ  είπε ότι ο τουρκικός στρατός έχει αλλάξει τακτική στο βόρειο Ιράκ λόγω της αντίστασης των κουρδικών δυνάμεων και άρχισε πια να χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο βόμβας.

Ο Μουράτ Καραγιλάν – ανώτατος διοικητής και συνιδρυτής του ΠΚΚ, ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός ο οποίος το Φεβρουάριο του 2021 εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον των θέσεων του ΠΚΚ στο όρος Γκάρα, πλέον άλλαξε τακτική λόγω της αντίστασης των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Καραγιλάν είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα νέο είδος βόμβας και να καταστρέψουν τις σήραγγες που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι μαχητές.

Δήλωσε : “Διεξάγουμε αρκετές έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της βόμβας. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα όπλο του τύπου των “τακτικών πυρηνικών βομβών”.  Με άλλα λόγια είναι ένα όπλο που περιορίζει την επίδραση της βόμβας μετριάζοντας το πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται”

Ο Καραγιλάν είπε πως “Είναι γνωστό ότι τέτοιες βόμβες στο παρελθόν παραδόθηκαν σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών. Είναι ασαφές αν η Τουρκία έχει την άδεια ή όχι του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα”.
………
………
Οι ισχυρισμοί του Καραγιλάν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τακτικές πυρηνικές βόμβες μπορεί να ακούγονται τραβηγμένες για όσους εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας.

Κι όμως υπάρχουν πολύ τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο ιρακινό Κουρδιστάν όπως και αναφορές για ένα περιστατικό στο όρος Γκάρα τον Φεβρουάριο του 2021. Αλλά ο οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW) δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να ξεκινήσει έρευνα για αυτές οι καταγγελίες παρά τις πολλές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για αυτό.