Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Τα «Δύο Κράτη» των Τούρκων Κατακτητών και οι Δι-Ζωνικώς στοχο-προσηλωμένοι

 

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Α-140,5: ..."Οἷς εἰ ξυγχωρήσετε, καὶ ἄλλο τι μεῖζον εὐθὺς ἐπιταχθήσεσθε ὡς φόβῳ καὶ τοῦτο ὑπακούσαντες"...


ΗΛΙΟΥ φαεινότερον. Επακριβώς προβλέψιμο προ πολλών ετών. Από ούκ ολίγους οξυδερκείς σε Κύπρο, Ελλάδα κι εξωτερικό. Γεγραμμένο «προφητικά» στην τότε αρθρογραφία και δηλώσεις τους. Κι έκτοτε κατ’ επανάληψιν αποδεικνυόμενο στην πράξη θλιβερό γεγονός ότι:



Οι εκάστοτε νέες απαιτήσεις που θέτουν οι Τούρκοι Κατακτητές για το Κυπριακό, αποτελούν φυσιολογικό προϊόν και αναμενόμενη επακόλουθη συνέπεια των προηγούμενων υποχωρήσεων τις οποίες ασόφως τούς προσέφεραν οι διαδοχικές ηγεσίες τού ηττημένου από το 1974 Ελληνισμού. Ως προς το είδος και το περιεχόμενο τής αναζητούμενης (με χρονίως αθεράπευτες τω όντι ψευδαισθήσεις και αυταπάτες) «αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Επαληθευομένης και πάλιν της ρήσης, «ότι έσπειρες θα θερίσεις». Και του πιο πολιτικότερου θουκυδίδειου, «και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες» (Α-140)...


Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ Ερντογάν τώρα, απευθυνόμενη ευθέως κι επισήμως προς τον ΟΗΕ 19.9.2023 και δη από το βήμα τής 78ης Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, για παροχή «Κυριαρχικής Ισότητας» και «Ίσου Διεθνούς Καθεστώτος» στο παράνομο κατοχικό του ψευδοκράτος, δεν είν’ άλλο από γνήσιο τέκνο και φυσιολογική συνέχεια της λεγόμενης «Πολιτικής Ισότητας».


Εκείνης που απαιτούσε επιτακτικά ο Ντενκτάς και πρώτος τού την προσέφερε υποχωρώντας το 1989 ο τότε πρόεδρος Γ. Βασιλείου. Για να την επιβεβαιώνουν έκτοτε, εναργέστερα διατυπωμένη και ειδικότερα διευκρινιζόμενη, οι μετέπειτα συνομιλίες για «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, των επόμενων ΠτΔ:


- Το ούτω καλούμενο «ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ των συνομιλίων». Η επινόηση του οποίου είτε λησμονεί, είτε παραβλέπει και πάντως αποσιωπά σκοπίμως ότι, «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».


ΤΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ, βέβαια, υπό τον μανδύα της αναζητούμενης κάποιου είδους Ομοσπονδίας την οποία απαιτούσαν οι Κατακτητές, υπό την μορφή:

- «Συνεταιρισμού δύο ΙΣΟΤΙΜΩΝ πολιτειών» (Συνιστώντων Στέιτς).

- Με την «ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ προερχομένη ΕΞΙΣΟΥ από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

Περιλαμβανόμενα κατά λέξη επισημότατα:

- Το μεν πρώτο στο Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ 23.5.2008.

- Το δε δεύτερο στην Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη - Έρογλου 11.2.2014:

«Μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ΙΣΟΤΙΜΟ καθεστώς».


- Με εκφωνούμενη την... τρέχα γύρευε επωδό ότι, πρόκειται για «πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», που ουδείς κοπιάζει για να ξέρει πώς την ορίζουν ποιά άραγε από τα... ψηφίσματα, τα οποία δεν τα θυμούνται καν οι ίδιοι οι εκφωνούντες το... ποιηματάκι προκειμένου να θολώνουν το γεγονός της υποταγής στην τουρκική απαίτηση.

Όπως αποσιωπούν και την ομοούσια υποχώρηση - εμβληματικό κερασάκι στην τούρτα - για «εκ περιτροπής τουρκική προεδρία»...


ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ απεκδύονται, λένε τώρα, τον μανδύα της Ομοσπονδίας. Και απαιτούν την «Πολιτική Ισότητα» στη ντενκτασική της... γύμνια. Εντελώς ολόγυμνη και... ασυνεταίριστη:

- Δύο ίσου και ίδιου διεθνούς καθεστώτος ξεχωριστά κράτη.

- Ισοτίμως και εξίσου κυρίαρχα. Διαθέτοντα δηλαδή αμφότερα διεθνώς αναγνωρισμένης νομιμότητας ίση και όμοια και ξεχωριστή το καθένα δική του κρατική κυριαρχία.

- Έκαστο κυρίαρχο στην εδαφική του «Ζώνη»: Στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, της επιβληθείσας πολεμικώς και φυλασσομένης για μισό αιώνα κατοχικώς από το 11ο Σώμα Στρατού του Αττίλα, Δι-Ζωνικής. Κυρίαρχο, το καθένα, και για τις διεθνείς και για τις διακρατικές του σχέσεις...


ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ μετά από το πολεμικό επίτευγμά τους στις προδομένες από τη Χούντα των Αθηνών κυπριακές Θερμοπύλες το 1974, έχοντας σκλαβώσει με βαρβαρισμό εμπειρότατης βίαιης εθνοκάθαρσης τα βόρεια ελληνικά εδάφη της Κύπρου στην κατακτηθείσα από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής «Ζώνη», πρόβαλαν την απαίτηση για «λύση» (α) Διζωνικής (β) Δικοινοτικής (γ) Ομοσπονδίας και:


(α) Τσιμέντωσαν απείραχτα σιδερόφρακτη την Δι-Ζωνία. Που πέτυχαν κιόλας, με τις έκτοτε ελληνικές υποχωρήσεις, να την εγγράψουν και στον ΟΗΕ ως αναντίρρητο πλέον κεκτημένο τους, επί της σκλαβωμένης «Ζώνης».


(β) Επί πλέον προήγαγαν, αναβάθμισαν και μετεξέλιξαν την Δικοινοτική («δύο κοινοτήτων»), σε «δύο λαών», με σαφώς συγκεκριμένο «κεκτημένο» εφαλτήριο στις συνομιλίες, τις «δύο ίσου πολιτικού καθεστώτος πολιτείες» και την «εξίσου προερχόμενη από Ε/κ και Τ/κ κυριαρχία», εξαλείφοντας απ’ τα επίσημα κοινά ανακοινωθέντα ακόμη και τη λέξη «κοινότητες».


(γ) Αλλ’ απέτυχαν, μέχρι σήμερα, στην επιδίωξή τους να μετατρέψουν, διά της Ομοσπονδίας τους, σε προτεκτοράτο τους ολόκληρο το νησί εξαφανίζοντας ως «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία.


ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ο στόχος να αναγνωριστούν, διά της ελληνικής υπογραφής τού «Ναι», ως «αφέντες στον βορρά και συνέταιροι στον νότο» δεν έχει επιτευχθεί άχρι τούδε.


- Δεν το κατόρθωσε ούτε και ο επί 20ετίαν ήδη, μονοκράτορας της Τουρκίας και «παγκόσμιας κλάσης σκακιστής» Ερντογάν.


- Προσέκρουσαν στο παλλαϊκό αντιστασιακό ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού. Όστις έδειξε ότι, την κρίσιμη στιγμή είχε και την ικανότητα να μην πειθαρχήσει, ανυπάκουος ακόμη και στις ισχυρότερες εκλογικά (γι’ άλλους λόγους) κομματικές του ηγεσίες, έστω κι αν πάσχει εισέτι από αδυναμία στο να βρεί και ν’ αναδείξει ηγέτες ικανότερους για ν’ αναμετρηθούν αποτελεσματικότερα με τους Κατακτητές.


ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ οι Τούρκοι, εκ της πείρας των τελευταίων δεκαετιών, την αταλάντευτα... «στοχο-προσηλωμένη» [σε μετάφραση: κολλημένη, παγιδευμένη, παραλυμένα παραδομένη!] σε συμβιβασμούς πολιτική Λευκωσίας τε και Αθηνών, εκ της οποίας οι Κατακτητές ήδη εισέπραξαν κι αποταμίευσαν το μέχρι τώρα «κεκτημένο» του συνόλου των διζωνικών ελληνικών υποχωρήσεων, προβλέπουν ότι η επιμονή τους στον ΟΗΕ (με αιχμή και προς την ενταύθα Ουνφικύπ) για διακρατικής μορφής σχέσεις με την «Διοίκηση τών Κκούπρους Ρουμλάρ του Νότου» (όπως υποβιβάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία) - η οποία εξωθείται κιόλας εκ των ένδον να προσφέρει και υποθαλάσσια κοιτάσματα ως δέλεαρ προς την Τουρκία - θα ευνοήσει την επιδίωξή τους για διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο ισότιμων κρατών».

Και ίσως, μετά, ξανασκεφτούν την... ομοσπονδία τους!


Αυτή είναι του γράφοντος, μία συνοπτική ανάγνωση τών ελιγμών τής αταλάντευτα επίμονης τουρκικής στρατηγικής.


ΙΔΟΥ ΟΜΩΣ κι εφέτος, Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 οι Έλληνες Κύπριοι εορτάζουμε την διασωζόμενη εις χείρας μας (μη Εκλιπούσα) Κυπριακή Δημοκρατία.

- Με την καθιερωμένη παρέλαση των ενόπλων υπερασπιστών της: Των στρατιωτικών μονάδων τής κυπριακής μας Εθνικής Φρουράς και τής ελλα-δικής μας ΕΛΔΥΚ.


- Προς απόδοση πρωτίστως των οφειλόμενων τιμών στη μνήμη των ηρώων του ένοπλου αντιαποικιακού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, των ηρώων της αντίστασης απέναντι στην ένοπλη Τουρκανταρσία 1963-1964 και των ηρώων που θυσιάστηκαν το 1974 στις προδομένες από την αθηναϊκή Χούντα κυπριακές Θερμοπύλες.


- Με διαρκές όραμα και καθήκον την Απελευθέρωση των σκλαβωμένων από τον Αττίλα εδαφών της πατρίδας στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στον Πενταδάκτυλο, στην Καρπασία, στην Αμμόχωστο...

Λάζ.Α.Μαύρος