Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Και το Καστελλόριζο και η Σαμοθράκη και η Λήμνος και η Τήλος και η Χάλκη και η Σάμος και όλο το Αιγαίο!

 


Η Τουρκία φαίνεται πως «πήρε τα πάνω» της, μετά τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες «βομβάρδισαν» με προκλητικές NAVTEX ακόμα μια φορά, τόσο στην περιοχή του Αιγαίου, όσο και σε περιοχή νοτίως της Ρόδου.

Τόσο ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας όσο και αυτός της Σμύρνης εξέδωσαν NAVTEX οι οποίες όχι μόνο αφήνουν «αιχμές» για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ακόμα αμφισβητούν το καθεστώς αρκετών νησιών του Αιγαίου, κάνοντας για ακόμα μια φορά λόγο για ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης.

Ειδικότερα, η πρώτη εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Σμύρνης και αναφέρει πως η ελληνική NAVTEX υπ’ αριθμόν 265/20 «παραβιάζει το καθεστώς των νήσων Σαμοθράκη και Λήμνου» ενώ λέει ότι στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιηθούν και ασκήσεις με πυρά των τουρκικών δυνάμεων.


Εν συνεχεία, η επόμενη NAVTEX στο ίδιο μοτίβο χαρακτηρίζει μια άλλη ελληνική NAVTEX ως «παράνομη» επικαλούμενη ξανά το καθεστώς της Τήλου.


Τέλος, η NAVTEX, που εξέδωσε αυτή τη φορά ο υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας «επανεκπέμπει» μια αντίστοιχη ελληνική, λέγοντας πως ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου, αμφισβητώντας έτσι και την εξουσία των ελληνικών αρχών να προειδοποιούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην εν λόγω περιοχή.