Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ερντογάν έκανε παράπονα στη Μέρκελ για την Ελλάδα και την Κύπρο....

 


Στη συνομιλία εξετάστηκαν τα στοιχεία τα οποία θα εξελίξουν τις σχέσεις των δύο χωρών όπως και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα περίοδο. Στη συνομιλία ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ στην νέα περίοδο. 


Ο  Ερντογάν τόνισε πώς με τη συμβολή των ψύχραιμων ηγετών στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκε έμφαση στην θετική ατζέντα και πρόσθεσε πως από την άλλη πλευρά αυτοί οι οποίοι επιδιώκουν να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ, θα βλάψουν αυτό το παράθυρο της ευκαιρίας που άνοιξε για τη θετική ατζέντα και τα αμοιβαία οφέλη.


Ο Ερντογάν ανέφερε ότι παρά την δήλωση της Τουρκίας πως είναι έτοιμη να αρχίσει εκ νέου τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, η ελληνική πλευρά αποφεύγει τις συνομιλίες με νέες προφάσεις και πρόσθεσε πως η Τουρκία συνεχίζει την καλή της προαίρεση και την εποικοδομητική της στάση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως στα τελευταία δύο χρόνια των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, υπήρξε απώλεια χρόνου με την φυλάκιση στα στενά συμφέροντα κάποιων μελών και πρόσθεσε πώς το κλειδί για την θετική ατζέντα που εκφράζεται ακόμα πιο ισχυρά στην απόφαση της τελευταίας συνόδου βρίσκεται στην επικαιροποίηση του συμφώνου της 18ης Μαρτίου. Ο Ερντογάν έδωσε επίσης τις ευχές του στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για τα προσεχή Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.