Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Το θράσος των πειρατών ....



Έπειτα από μήνες συνεχών προκλήσεων και ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία δεν διστάζει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές.

Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για… παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.


Μιλώντας, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο.

Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό.

Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία.

Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες.

Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Cavusoglu.


Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών.

«Η σύνοδος Ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.