Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Αποστρατικοποίηση, μειονότητα, Αιγαίο, Κύπρος ......



Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν. Είχε προηγηθεί η συνάντηση και με τον 

Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται! Έκανε λόγο για διαφορές στο Αιγαίο και αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, αλλά και την αποστρατικοποίηση των νησιών !

Ο Νίκος Δένδιας παναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα την οποία αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης, που την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και στις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Μίλησε για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι η Ελλάδα το απεύχεται αλλά αν προκληθεί θα απαντήσει. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Και υπενθύμισε πως η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Τσαβούσογλου, ενώ δεν είθισται, πήρε εκ νέου τον λόγο για να απαντήσει στον Έλληνα ΥΠΕΞ «Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπατηθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

«Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου!


Y. Γ Το Barbaros το Αιγαίο! Συναγερμός στη Λέσβο – Πλέει στα ανοιχτά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Το Barbaros το Αιγαίο! Συναγερμός στη Λέσβο – Πλέει στα ανοιχτά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα στις ένοπλες δυνάμεις και στις αρχές ασφαλείας της Λέσβου αφού το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος “BARBAROS” ξεπερνώντας κάθε όρια θράσους κινείται 7 περίπου ναυτικά μίλια δυτικά του Σιγρίου.