Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Δημητράκης Δημητριάδης

 



Τα οστά του μικρότερου ήρωα της ΕΟΚΑ  Δημητράκη Δημητριάδη που δολοφονήθηκε το 1956 από τους Βρετανούς, αναζητούνται σε ομαδικό τάφο στην Λάρνακα, για να γίνει η κανονική ταφή του οπως του αρμόζει. 


Ο Δημητράκης Δημητριάδης ήταν εφτά μόλις χρόνων μαθητής της δευτέρας τάξης του δημοτικού. Έπαιρνε μικρές πέτρες στο μικρό του χεράκι, τις πετούσε και φώναζε «Ένωση, Ένωση!».Κι όμως, ο Αγγλος στρατιώτης δεν δίστασε, σήκωσε το όπλο και σημάδεψε κατευθείαν στο κεφάλι .Η σφαίρα πέτυχε το παιδάκι στο πρόσωπο, στο μάτι.

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαρτίου 1956 και το όνομα αυτού Δημητριάδης Δημητράκης εκ Λαρνακος ετών επτά .Ο μικρός ήρωας της Κύπρου.

Οι Βρετανοί, προκειμένου να αποφύγουν νέες διαδηλώσεις, προσπάθησαν να θάψουν τον μικρό ήρωα τη νύχτα. Ο ιερέας αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν γίνεται ταφή μετά τη Δύση του Ηλίου. Έτσι, απευθύνονται στον νεκροθάφτη κι εκείνος φέρνει ως πρόσχημα ότι δεν έχει άνθρωπο να σκάψει τον τάφο.

Κι εκείνοι επίμονοι έφεραν τον πρώτο άνθρωπο που βρήκαν έναν ταλαίπωρο που έτρεμε από το κρύο της νύχτας.

Η τραγικότητα ήταν συνταραχτική. Ο άνθρωπος που άρπαξαν βίαια και τον έφεραν να σκάψει τον τάφο, ήταν ο πατέρας του Δημητράκη.