Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Γιώργος Ζαχαριάδης:Δρόμος τιμής και μνήμης ανάδειξης των εγκλημάτων του Κεμαλισμου και του Ναζισμού

 



Από τον δάσκαλο Κεμάλ στον μαθητή Χίτλερ.

Όταν ένα έγκλημα ΔΕΝ τιμωρείται, επαναλαμβάνεται.

Μία διαδρομή, ένα εγχείρημα για την ανάδειξη της Ελληνικής Ιστορίας, μέσα από τους δρόμους και τα βουνά της Ελλάδας, ποτισμένα με αίμα, δάκρυα και Ελπίδα. 



Μία διαδρομή αφιερωμένη στα θύματα από το «Μεγάλο παζάρι του αιώνα» τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής 1919-1922, Αλβανικό Μέτωπο 1940 και Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945.

Από το χωριό του Ανθυπολοχαγού Θεόδωρου Κανδηλάπτη, ο οποίος ήρθε από τον Πόντο στην Αλεξανδρούπολη και στα βουνά της Β. Ηπείρου όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος και ο ποιητής Οδ. Ελύτης, τον «ύμνησε».

Για τους Πρόσφυγες 1919-1922, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα και «έβαλαν» πλάτη και την κράτησαν όρθια! 

Μία διαδρομή η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, Θράκη, Μακεδονία, Βόρειο Ήπειρο (Κορυτσά, Άγιοι Σαράντα, Τεπελένι κλπ), Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Επτάνησα, διανύοντας περίπου 3500 χλμ, με εκτιμώμενο χρόνο 40-45 ημέρες.

Από εδώ, από τα Μαρτυρικά Αργίνια και την Πάστρα Κεφαλληνίας, το νησί που φιλοξένησε κι αυτό πρόσφυγες του 1922 αλλά και που έζησε κι αυτό τη Ναζιστική θηριωδία, σήμερα του Αγίου Γρηγορίου, ενημερώνω για την υλοποίηση του εγχειρήματος, για το οποίο η συμπαράστασή σας είναι απαραίτητη, καθόσον όλες οι πόρτες ως γνωστόν (για μένα) είναι κλειστές!!!

Η έναρξη του εγχειρήματος της διαδρομής, θα έχει κι αυτή «Συμβολικό» Χαρακτήρα, θα ανακοινωθεί σύντομα.


Γιώργος Ζαχαριάδης