Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.


2023_09_12_1

Εκατόν ένα  χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 
Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολή

Ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, της συμπλήρωσης των εκατό ένα ετών από την πυρπόληση της Σμύρνης, της  Μικρασιατικής Καταστροφής  και της κορύφωσης της 
στοχευμένης πολιτικής Γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 
το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού που εδρεύει  στη Μόσχα  
παρουσιάζει το επιστημονικό έργο της Θεοδώρας Γιαννίτση 
και του Θεοφάνη Μαλκίδη «Εκατό  χρόνια από τη 
Μικρασιατική Καταστροφή. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού 
της Ανατολής» ( ISBN 978-5-6045800-4-2).


Το έργο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη» του Δικτυότοπου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού  και στο Δικτυότοπο του Θεοφάνη Μαλκίδη στους εξής κάτωθι συνδέσμους στο Διαδίκτυο  

http://www.hecucenter.ru/gr/library/genoktonia_ellinismoi_anatolis_100_hronia_mikrasiatikis_katastrofis.html
http://malkidis.blogspot.com
2023_09_12_1

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η  διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτιστικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα των κανόνων  που διέπονται και ορίζουν το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης με την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της ανατολικής Θράκης, της Καππαδοκίας,

Με την έκδοση αυτή το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με την αφορμή της τραγικής επετείου των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) –  με την κορύφωση της Γενοκτονίας, που ξεκίνησε με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία το 1908 και συνεχίστηκε και με την επικράτηση του καθεστώτος του Κεμάλ,  επιθυμεί να συμβάλει ώστε καταστούν κτήμα του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού, του κάθε ενδιαφερόμενου, ζητήματα όπως η συνεχής παρουσία του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, θέματα γεωπολιτικών συμφερόντων, ισορροπίας δυνάμεων, παρέμβασης ξένων δυνάμεων,  η εσωτερική κατάσταση του ελληνικού κράτους και οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και  η τραγικότητα των γεγονότων της περιόδου της Γενοκτονίας, γεγονός που βοηθά να γίνει αντιληπτό το ανθρώπινο δράμα και  το μέγεθος της  τραγωδίας,

Το έργο των Θεοδώρας Γιαννίτση και Θεοφάνη Μαλκίδη αποτελεί, μεταξύ των άλλων, χρέος και καθήκον απέναντι στα θύματα, απέναντι στις σύγχρονες και τις μελλοντικές γενεές, με  βασικό στόχο τη   διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλήθειας.

Κατά τη συγγραφή του κειμένου  της Θ. Γιαννίτση  αξιοποιήθηκε αξιολογότατο υλικό από επιστημονικές μελέτες και έργα των διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών-μελετητών, πρωτεργατών και πιστών ιδεολόγων της υπόθεσης ανάδειξης του ζητήματος της γενοκτονίας και αναγνώρισης αυτής, των Χάρη Τσιρκινίδη, Θεοφάνη Μαλκίδη, στους οποίους η συγγραφέας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της.

Το έργο των δύο συγγραφέων προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού και ειδικά για την περίοδο της Γενοκτονίας και η κυκλοφορία του βιβλίου στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π.

Το έργο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη» του Δικτυότοπου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού  και στο Δικτυότοπο του Θεοφάνη Μαλκίδη στους εξής κάτωθι συνδέσμους στο Διαδίκτυο  

http://www.hecucenter.ru/gr/library/genoktonia_ellinismoi_anatolis_100_hronia_mikrasiatikis_katastrofis.html
http://malkidis.blogspot.com
2023_09_12_2

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο αναγνώστης θα αντλήσει από την παρούσα προσπάθεια ενδιαφέρον και ουσιαστικό υλικό.

2
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:



Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας, η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1924 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής  (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.

Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ασχολείται με το ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης  της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, με τα θέματα   του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού,  της Θράκης, του Αιγαίου, της Κύπρου, της Μακεδονίας, καθώς και με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο. 

 Έχει μιλήσει σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα καθώς και στην Ελληνική Διασπορά και για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο  και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία  της Ελληνικής Δημοκρατίας και το  Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας  για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση   στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

 Τα κείμενα  του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και   έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα. 





Δώρα Γιαννίτση, ιστορικός, ηθοποιός.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι ρίζες της, από την πλευρά της μητέρας της αντλούν στη Μεσσηνιακή Γη-γενέτειρα του Εθνικό-Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, ενώ από την πλευρά του πατέρα της στη Γη της Ταυρίδας. Το 1989 αποφοίτησε με «άριστα» από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήχθη στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Παράλληλα έλαβε υποτροφία από τον τότε σοβιετικό οργανισμό «Πατρίδα» και μετέβη στη Μόσχα για σπουδές. Το 1995 αποφοίτησε από την Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Lomonosov».

Υπότροφος του Ιδρύματος «Α.Σ. Ωνάσης» για την περίοδο 1996-2000.

Το 2000 υποστήριξε διδακτορική διατριβή στην ίδια σχολή με θέμα «Ο ελληνικός κόσμος στα τέλη του 18ου -αρχές 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (όσον αφορά στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων)», η οποία αργότερα κυκλοφόρησε σε βιβλίο (2002, 2005, και το 2017 σε δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-ρωσικά).

Το 2003 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Υποκριτικής Τέχνης (ηθοποιίας)  της Ρωσικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης (RATI-GITIS). Υπότροφος του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης (περίoδος 1996-1999).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνική, ρωσική, αγγλική.

Από τη στιγμή της ίδρυσής του (2005) έχει αναλάβει τη διεύθυνση και το συντονισμό του κοινωνικού φορέα μη κερδοσκοπικού τύπου Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru ).

Βραβεία - Διακρίσεις:

Βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία στην Αντιγόνη, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Εθνικών Θεάτρων «МΟΣΧΑ – ΠΟΛΗ του ΚΟΣΜΟΥ», Μάιος 2014.
Βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου «ROMASHKA» για την ερμηνεία στην Αντιγόνη, [πρόκειται για ετήσιο καθιερωμένο βραβείο του Θεάτρου «Luna Theater», το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού], Σεπτέμβριος 2014.
Ελληνικό βραβείο «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» για τη συμβολή στον πολιτισμό, Μάρτιος 2015.
Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Όμηρος 2017», Β΄ βραβείο στην κατηγορίαεπιστημονική εργασία για τη διδακτορική της διατριβή, Σεπτέμβριος 2017.
Για τη μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών και την πολυετή εποικοδομητική δραστηριότητα για την ενίσχυση των πολιτιστικών και ιστορικών σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη δραστήρια πολυετή ατομική συμμετοχή στην διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Τέχνης «ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ», στη Θεοδώρα Γιαννίτση απονεμήθηκε το τιμητικό μετάλλιο – τιμής ένεκεν - ΠΙΣΤΗ (10 Ιουνίου 2019).
Σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 214 από 13 Μαΐου 2019 Διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν για τις υπηρεσίες της στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, την καρποφόρα δραστηριότητα σύσφιξης, αμοιβαίου εμπλουτισμού πολιτισμών λαών και εθνοτήτων, στη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση απονεμήθηκε το μετάλλιο «Πούσκιν». Η τελετή απονομής έγινε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας στις 3/09/2019, το μετάλλιο απονεμήθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Τιμητική Διάκριση για τα σημαντικά επιτεύγματα στον επιστημονικό κλάδο από το Ίδρυμα «Βραβεία στη μνήμη του Μητροπολίτη Μόσχας και Κολόμενσκι Μακάριι» (Bulgakov)» . Συμπρόεδροι του Ιδρύματος ο Πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Α.Μ. Σεργκέγιεβ, ο Δήμαρχος της Μόσχας Σ.Σ. Σομπιάνιν, Οκτώβριος 2019.
Ιανουάριος 2021. Απονομή στη δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση από το Διεθνή Λογοτεχνικό Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – World Literary Forum for Peace and Human Rights του τιμητικού τίτλου της «Πρέσβειρας της Ειρήνης».
Οκτώβριος 2021. Βράβευση «Τιμής Ένεκεν» από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα για τη συμβολή της στην προώθηση της Μεσσηνίας και της ενίσχυσης της ελληνο-ρωσικής φιλίας.
Ιούλιος 2022. Βράβευση της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση στην υποψηφιότητα «Καυτή Καρδιά» για τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ» στην πόλη Γκουμπάχα των Ουραλίων (3-5/7/2022) !!! Βράβευση για την δημιουργική αφοσίωση και το υποκριτικό πάθος για τις ερμηνείες της στο ρόλο της θεάς του Βοσπόρου στην παράσταση «Τραγούδι του Αντζιμουσκάι» και στο ρόλο της Ιοκάστης στον «Οιδίποδα Τύραννο» Σοφοκλέους.
Μάρτιος 2023. Η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων και με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παραρτήματος, υπό την προεδρία της Ελληνίδος συγγραφέα Εύας Πετροπούλου-Λιανού, για τη μεγάλη της προσφορά στη διάδοση της λογοτεχνίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της ειρήνης, βραβεύει τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Θεοδώρα Γιαννίτση.
Μάρτιος 2023. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΔΕΕΛ για την συμμετοχή στη Διεθνή Εορτή Ποιητών «Λογοτεχνικού έτους «ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ» 2023, 100 Χρόνια από την γέννησή της», βραβεύει τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Θεοδώρα Γιαννίτση.
27 Μαΐου 2023, Αροανία Καλαβρύτων, Αχαΐα. Βράβευση από το Ίδρυμα «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση για τη δράση της, ανακήρυξή της σε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως !!!
Η Δώρα Γιαννίτση, παράλληλα, είναι:

-εκπρόσωπος για τη Ρωσία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη,

-επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών,

-επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου (ΣΠΕΚ)

-εκπρόσωπος για τη Ρωσία και την Ευρώπη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας,

-μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος,

2023_09_12_3