Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Μέσα από τα μάτια των παιδιών

 


Η Άλωση της Πόλης μέσα από τα μάτια των παιδιών

Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου 


Η πόλις των πόλεων πέφτει σαν σήμερα το 1453 στα χέρια των Τούρκων. 


Στην  Κωνσταντινούπολη  μέχρι σήμερα χτυπά δυνατά η καρδιά των Ελλήνων για εκείνην, όπως αντίστοιχα και η δική τους για τους Έλληνες


Θρύλοι, παραδόσεις και ανεξιχνίαστοι μύθοι μιλούν για εκείνην. Η Αγιά Σοφιά στέκει αγέρωχη και επιβλητική να θυμίζει ότι ο ελληνικός Πολιτισμός είναι στο DNA αυτής της πόλης. 


Στην εφημερίδα «Καρφί»( Σάββατο - Κυριακή 29-30 Μαΐου)  ένα διαφορετικό αφιέρωμα μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού. Παιδιά που φοιτούν σε δύο δημοτικά σχολεία της πατρίδας μας γράφουν τι γνωρίζουν για την Άλωση της Πόλης. Μαθητές από το πιο ακριτικό  δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στα Ρίζια του Έβρου μιλούν για την 29η Μαΐου του 1453.  Συμμαθητές τους από τις  Κυκλάδες και συγκεκριμένα από την Μήλο και το δημοτικό σχολείου του Αδάμαντα καταθέτουν τις δικές τους γνώσεις για την Άλωση της Πόλης. 


Επίσης δύο νέοι καλλιτέχνες μιλούν στο «Καρφί» για το κόμικ που δημιούργησαν το οποίο λαμβάνει χώρα κατά την Βυζαντινή περίοδο.

Τέλος ευχαριστώ θερμά τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την ιδέα μου αυτη για το ρεπορταζ Ρούλα Λεύκελη  Giouli Tamouridou  Sofia Patronoudi και Γιάννης Παναγιώτου, το Θ. Μαλκίδη που έγραψε στο αφιέρωμα, αλλά και τον διευθυντή της εφημερίδας Tsagarakis Konstantinos και τον εκδοτη Ηλίας Τζαφέρης  που μου δίνουν βήμα για θέματα ιστορίας και πολιτισμού. Γνώμονας της σκέψης δεν είναι άλλος από τα παιδιά μας. Να έρχονται σε μια διαδραστικη επαφή με την Ιστορία αλλά και να γνωρίζουν τον υπέροχο κόσμο των εφημερίδων που οι ειδήσεις και οι γνώσεις είναι θεμέλιοι λίθοι τους.