Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Νέο ιστορικό χαμηλό

 

Τουρκία: O Ερντογάν, έστειλε το νόμισμα της χώρας σε νέο ιστορικό χαμηλό
 

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έστειλε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το νόμισμα της χώρας, καθώς ζήτησε νέες μειώσεις των επιτοκίων στους επόμενους δύο μήνες και τόνισε ότι έχει ήδη μιλήσει στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας για το θέμα.


Η λίρα -μακράν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές αυτό το έτος, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πολιτικής παρέμβασης στην πολιτική- σημείωσε πτώση κατά 4% περίπου, στις 8,88 έναντι του δολαρίου, προτού ανακάμψει.

“Έχω την ίδια άποψη για το ζήτημα αυτό -μίλησα κιόλας με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα- πρέπει σίγουρα να μειώσουμε τα επιτόκια”, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

“Για αυτό πρέπει να δούμε τον Ιούλιο, Αύγουστο, τα επιτόκια να μειώνονται”, δήλωσε προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα άρει το βάρος στις επενδύσεις.

Οι συχνές εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού και η απότομη απομάκρυνση τριών κεντρικών τραπεζιτών σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει διαβρώσει τη νομισματική αξιοπιστία της Τουρκίας και την αφήνει πιο ευάλωτη στον υψηλό πληθωρισμό και στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι απώλειες της λίρας διαμορφώνονται στο 16% από τα μέσα Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν, αυτοαποκαλούμενος “εχθρός των επιτοκίων”, έδιωξε έναν αξιοσέβαστο κεντρικό τραπεζίτη και έβαλε στη θέση του έναν ομοϊδεάτη του, επικριτή της σφιχτής πολιτικής.

Έκτοτε, ο νέος διοικητής Sahap Kavcioglu έχει κρατήσει τα επιτόκια στο 19%, βαν και οι αναλυτές αναμένουν μείωση στο γ΄ τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από το 17% και η υποτίμηση του νομίσματος εντείνει τις πιέσεις των τιμών μέσω των εισαγωγών της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στελέχη της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να έχουν σήμερα calls με επενδυτές για να συζητήσουν την πολιτική και τις ικονομικές προοπτικές.

“Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Ερντογάν, που μίλησε για μειώσεις επιτοκίων, ξεκάθαρα δεν βοηθάει τον κεντρικό τραπεζίτη που πηγαίνει για τα calls με τους επενδυτές”, ανέφερε ένας επενδυτής.