Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

1821 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: To 10ο επεισόδιο στο Mega




Με την μετάδοση του 10ου επεισοδίου, ο πρώτος κύκλος της σειράς των ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γεωργίου Π. Μαλούχου ολοκληρώνεται

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί αναλύουν τα γεγονότα και αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ενώ σπάνια ντοκουμέντα του Αγώνα αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές του. Με την μετάδοση του 10ου επεισοδίου, ο πρώτος κύκλος της σειράς των ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γεωργίου Π. Μαλούχου ολοκληρώνεται.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10ο : 


Ανάμεσα στους τόπους των Ελλήνων που ξεσηκώθηκαν, ήδη από την αρχή της επανάστασης το 1821 και πάλεψαν ηρωικά για την ελευθερία, κάποιοι χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες ακόμα για να πετύχουν την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό, όπως η Χίος , η Κρήτη, τα Ψαρά, η Κάσος. 

Αντίστοιχα ήταν και αυτά που συνέβησαν σε άλλες περιοχές του μετέπειτα ελληνικού κράτους, όπως τη Μακεδονία και τη Θράκη. Και εκεί όπως και στην Κρήτη η επανάσταση παρά τον ηρωισμό πολλών πολεμιστών δεν κατάφερε τελικά να επικρατήσει. Και θα περνούσε περίπου ένας αιώνας ακόμα μέχρι οι περιοχές αυτές να δουν τον διακαή εθνικό πόθο τους να δικαιώνεται και να ενσωματωθούν τελικά στον ελλαδικό κορμό.


Οι επαναστάσεις σε τόπους σαν αυτούς έμοιαζαν για πολλά χρόνια χαμένες. Όμως τελικά δεν ήταν.


Στην εκπομπή μιλούν οι Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, 



Ζήσης Φωτάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Ντίνα Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος-Ιστορικός, Δ/ντρια Μουσείου Ύδρας, Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, Μελετόπουλος Η. Μελέτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης-Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής, Roderick Beaton, καθηγητής Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας King’s College London, Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας- Εκδότης.


Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στις 00:10

Σειρά 21 ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Γεωργίου Π. Μαλούχου


Παρουσιάζει ο Τάσος Νούσιας


Οργάνωση Παραγωγής: Εβίτα Χρυσολούρη


Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μελέτης Η.Μελετόπουλος, Ιάκωβος Δ.Μιχαηλίδης, Σωτήρης Ριζάς


Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Γιαννόπουλος


Δημοσιογραφική ομάδα: Φιλίνα Δημητρά, Αγγελική Λάζου


Επιμέλεια και έρευνα Ιστορικού Αρχείου εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ »: Γιάννης Θ. Διαμαντής


Αφήγηση Αρχείου Εφημερίδων: Τάσος Αποστόλου


Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός, Ζωή Τηγανούρια.


https://www.megatv.com/2021/06/01/21-i-epanastasi-ton-ellinon-oi-xamenes-epanastaseis-10o-epeisodio/