Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Πάτε για ύπνο !

 


ΜΕΣΑΝΥΚΤΑ 19ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. <<ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ>>.



   Κοντεύουν μεσάνυκτα της 19ης Ιουλίου 1974. Από ενωρίς ραδιοτηλεοπτικά μέσα Ευρωπαϊκων χωρών και όχι μόνο αναφέρονται για επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Μάλιστα ο αποβατικός στόλος της Τουρκίας ήδη είναι έτοιμος για απόπλου από το λιμάνι της Μερσίνας για την Κύπρο. Προβληματισμένοι και ανήσυχοι Διοικητές Μονάδων της Εθνικής Φρουράς συγκεντρώνονται στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς για λήψη προληπτικών, πλην των ελάχιστων ληφθέντων, όπως κίνηση στους εγγύς Χώρους Διασποράς. Αρμόδιος εξουσιοδοτημένος Επιτελής Αξιωματικός του Επιτελείου καθησυχάζει αυτούς λέγοντας <<Κύριοι πάτε για ύπνο>>, όπως γράφει στο βιβλίο του με αυτόν τον τίτλο ο Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Σταμάτης, τότε Λοχαγός σε Μοίρα Καταδρομών. Αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής ήταν οι περισσότερες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς να βρεθούν εντός των Στρατοπέδων τους και να υποστούν με το πρώτο φως αεροπορικούς βομβαρδισμούς με απώλειες προσωπικού και σοβαρές ζημιές σε μέσα οπλισμού, κινήσεως, πυρομαχικά και άλλα. 

   Από τη μαρτυρία του Αντιστρατήγου ε.α. Ιωάννου Στρούζα, τότε Υπολοχαγού Διοικητού Πυροβολαρχίας, αντλούμε:

<< Στρατόπεδο Αθαλάσσας. 20 Ιουλίου 1974.

   Ξημέρωμα. Αεροπορική προσβολή με βόμβες ναπάλμ στο Στρατόπεδο. Μετά το σήμα συναγερμού, που λήφθηκε στις 04.00 ώρα αρχίσαμε να φορτώνουμε πυρομαχικά πυροβολικού από τις αποθήκες. Ένα-ένα Bed-Ford, που ετοιμαζόταν, κοτσάριζε το πυροβόλο και έφευγε για το χώρο διασποράς. Το όχημα με οδηγό τον Εθνοφρουρό Κωσταρά ήταν το πρώτο που ετοιμάσθηκε και κινήθηκε προς την Πύλη του Στρατοπέδου.

   Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ακούστηκαν αεροσκάφη να ίπτανται πάνω μας. Ακολούθησε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, που μας ανάγκασε να πεταχτούμε έξω από τις αποθήκες πυρομαχικών και να καλυφθούμε με οποιοδήποτε τρόπο. Το Τουρκικό F-104 βυθίστηκε τόσο πολύ που για μια στιγμή νόμισα ότι θα πέσει πάνω στο όχημα του Κωσταρά. Η βόμβα που έρριξε ήταν ναπάλμ. Μόλις σταμάτησε η επιδρομή έτρεξα προς το ρυμουλκό Bed-Ford, που καιγόταν. Πρώτο μέλημα ήταν να απεγκλωβίσουμε τον οδηγό και τον συνοδηγό του οχήματος, πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται τα 100 περίπου βλήματα Πυροβολικού, που ήταν φορτωμένα στο πήγμα του οχήματος. Όλος ο τόπος μύριζε πίσσα και πετρέλαιο, μια πύρινη γλώσσα κάλυπτε μια αρκετά μεγάλη έκταση, σκορπίζοντας την καταστροφή και τον όλεθρο. 

   Το μεγάλο σοκ ήταν όταν αντίκρυσα τον Κωσταρά πλήρως απανθρακωμένο στη θέση του οδηγού. Δεν είχε ξεψυχήσει ακόμα, το θέαμα ήταν τρομακτικό. Όλο το σώμα ήταν καμένο και σ΄ορισμένα σημεία φαινόταν τα κόκαλα. Ήταν ο πρώτος νεκρός που αντίκριζα. Αισθάνθηκα έναν κόμπο στο λαιμό και έναν πόνο στο στομάχι. Διέταξα γρήγορα να τον μεταφέρουν στο ιατρείο, αν και ήταν ήδη αργά, το παλικάρι υπέκυψε στα τραύματά του. Εκείνη τη στιγμή διερωτήθηκα: Χριστέ μου έτσι είναι ο πόλεμος;>>

ΕΠΙΜΕΤΡΟ.

   Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από τη στάση του Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων(Σημερινό ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας και κατ΄επέκταση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς προ της εισβολής:

   1. Γιατί εκτός από την πρόσκληση πυρήνων δεν διατάχθηκε η κίνηση των Μονάδων στους Εγγύς Χώρους Διασποράς, προκειμένου να αποφευχθούν αεροπορικοί βομβαρδισμοί; Τη στιγμή που η ΜΙΤ από την ειρήνη είχε σαφείς και νωπές πληροφορίες για τα Στρατόπεδα των Μονάδων.

   2. Γιατί υπήρχε εφησυχασμός και διαταγή αυτοσυγκράτησης, όταν τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονταν σε απόπλου του Τουρκικού αποβατικού στόλου από τη Μερσίνα και για επικείμενη εισβολή στην Κύπρο; Όταν μάλιστα ο απόπλους επιβεβαιώθηκε και από δικά μας όργανα συλλογής πληροφοριών, ραντάρ επιτήρησης του Βόρεια της Κύπρου θαλάσσιου χώρου και άλλα μέσα; Όταν μάλιστα αρχές Ιουλίου 1974 Τάγματα Πεζικού, Επιλαρχίες Αρμάτων και Μοίρες Πυροβολικού μεταστάθμευσαν από τη Μακεδονία στην περιοχή του Έβρου;

   3. Ποιος εξουσιοδότησε τον Επιτελή να εφησυχάσει τους ανησυχούντες Διοικητές για πιθανή αποβατική επιχείρηση, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα ασφάλειας του προσωπικού και των μέσων των Μονάδων και αποφυγής του αιφνιδιασμού;

  Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούσαν ικανοί και εμπειροπόλεμοι Αξιωματικοί, επαγγελματίες και φιλοπάτριδες. Πλην όμως αδράνησαν. Γιατί; Γιατί η εντολή εφησυχασμού, αποφυγής προκλήσεων και αυτοσυγκράτησης είχε δοθεί από πολύ υψηλά, από την Αθήνα.

Μια μόνο δικαιολογία μπορεί να δώσει απάντηση: Αποτέλεσμα παγίδευσης από τις ΗΠΑ; Θα μάθουμε ποτέ; Δεν το νομίζω!!!