Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ο ήρωας Νικόλαος Κατούντας

 


Ο Nικόλαος Κατούντας (γεννηθείς στην Πάτρα το 1943) ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και ήταν εκπαιδευμένος ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος, ενώ ήταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973, όντας υπολοχαγός, μετατέθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών ως διοικητής λόχου. Αγνοείται από την 22α του Ιούλη 1974.


Το πρωί της 22ας Ιουλίου ο Νικόλαος Κατούντας, όντας επικεφαλής λόχου δύναμης 62 καταδρομέων έσπευσε προς ενίσχυση του 251 Τ.Π. του Παύλου Κουρούπη, το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια. Εκεί, ο Κατούντας και οι άνδρες του έδωσαν δύσκολη και άνιση μάχη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης.


Ο ηρωικός λοχαγός με το τεράστιο ψυχικό ανάστημα, πολέμησε μέχρις εσχάτων, αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, δείχνοντας σε όλους πώς πολεμούν οι Έλληνες και ότι δεν δειλιάζουν ούτε μπροστά σε βέβαιο θάνατο. "Δε σας ρώτησα πόσοι είναι οι εχθροί. Σας ρώτησα πού είναι", φώναξε στο διαλυμένο τάγμα πεζικάριων που βρήκε μπροστά του, πηγαίνοντας να υπερασπίσει την Κερύνεια.


Με την αυτοθυσία του έγραψε την ιστορία με το αίμα του, δείχνοντας πώς γεννιέται ένας ήρωας, πέρα και πάνω απ' τις στρατιωτικές οδηγίες και τους σχεδιασμούς. Πρότυπο ανδρός, ακατάβλητος πολεμιστής, ανυπέρβλητο παράδειγμα αρετής και ανδρείας, ίνδαλμα του ελληνισμού όπου γης, αθάνατος μέσα στους αιώνες, ο Νικόλαος Κατούντας αποτελεί τη συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνεύματος και ήθους στη σύγχρονη Ιστορία και φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.


Ο Λεωνίδας της Κερύνειας ακόμη στοιχειώνει τις παρυφές των βουνών της Κερύνειας, τα κάστρα του Αγίου Ιλαρίωνα, εκεί που μαζί με τους υπόλοιπους πολεμιστές του  έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα για την προάσπιση της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου Έθνους. 


ΑΘΑΝΑΤΟΣ 

ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ