Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ένας ακόμη Έλληνας ήρωας

 


ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙΣ από τα κυπριακά χώματα

της ελληνικής πατρίδας Αθάνατε Ήρωα

Διοικητή της τραγικής – το προδομένο 1974 –

181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού

ΣΤΥΛΙΑΝΕ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ.


ΕΔΩ μένεις για πάντα.


ΜΑΖΙ με τα Αθάνατα Ηρωικά Παλικάρια σου που έπεσαν πολεμώντας μαζί σου στο Θυσιαστήριο του Συχαρί, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες.



ΟΠΩΣ έμειναν εκεί για πάντα στα Στενά, μακρυά από τη γενέτειρα τους τη Σπάρτη, ο Λεωνίδας με τους Τριακόσιους Λακεδαιμονίους του και ο Δημόφιλος με τους 700 Θεσπιείς του, το 480 π.Χρ.


ΛΙΓΑ, ελάχιστα, από τα Μαρτυρικά Οστά σου παρέλαβε σήμερα, σε αρμόζουσα επίσημη τελετή, στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά σου, η γενναία θυγατέρα σου η αγαπημένη μας Μαρία, για να τα μεταφέρει για κηδεία και ενταφιασμό στη γενέτειρά σου Ακήδευτε 47 χρόνια Ήρωα Αντισυνταγματάρχη του Πυροβολικού μας.


ΤΑ ΑΛΛΑ μένουν εδώ.


ΜΑΖΙ με την Αθάνατη Μνήμη σου.


Οδοδείκτης του δικού μας καθήκοντος.


ΕΚΕΙ όπου, και η δική σου θυσία μας χρέωσε, να υψώσουμε τη Γαλανόλευκη της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ:

Στον Πενταδάκτυλο.


ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ξανά Ηρωικέ Καλμπουρτζή.

Δεν σε αποχαιρετούμε.

ΕΔΩ θα σ’ έχουμε για πάντα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ μόνο στέλλουμε

στην Ηρωοτόκο γενέτειρά σου.


O Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου 1945 για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Την 1η Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950 και κατετάγη στο Πεζικό.

Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.


 
Στις 20 Ιουλίου 1974, με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, η Μοίρα είχε αναπτυχθεί στην περιοχή Ασιεντρούσα της διάβασης Πέλλα Πάις, περίπου 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Συγχαρί, στον ανατολικό Πενταδάκτυλο.

Μετά από πολλές ώρες άνισης μάχης με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, ο Στυλιανός Καλμπουρτζής έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάις – Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ήρωας κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια, βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του Αντιστρατήγου, κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο.

Το όνομα του ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή, φέρει το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Τα οστά του Στυλιανού Καλμπουρτζή ταυτοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2015.


H συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ