Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Τουσιας Μπότσαρης

 (ΤΟΥΣΙΑΣ--ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, 1792-1827: ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ, ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗΣ ΦΑΡΑΣ ΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ ΠΡΟΣΟΧΗΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ. 


 Ο Τούσιας, ο νεότερος Μπότσαρης, γεννήθηκε στο Σούλι το 1792 δύο μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του στη μνήμη του οποίου και έλαβε το ίδιο όνομα. Υπήρξε ένας από τους ανδρειότερους Σουλιώτες και διακρίθηκε σε όλες τις περιπτώσεις εμπλοκής των Σουλιωτών.


Όταν πλέον είχε ανδρωθεί ήταν υπαρχηγός του σώματος των Σουλιωτών που διοικούσε ο ξάδελφός του Μάρκος Μπότσαρης. Μαζί μ' εκείνον πολέμησε τόσο στην άμυνα του Σουλίου όσο και στη Δυτική Ελλάδα καθώς και στο Καρπενήσι.


Επίσης έλαβε μέρος στη πολιορκία του Μεσολογγίου όπου και διέπρεψε στις από των εκεί επάλξεων μάχες. Αργότερα ακολούθησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στο Ναύπλιο και από εκεί στην εκστρατεία του στην Αττική όπου τελικά και έπεσε μαχόμενος στο Φάληρο στις 22 Απριλίου του 1827.


Υπήρξε δε τόσος μεγάλος ο θαυμασμός του στρατηγού Ρίτσαρντ Τσωρτς και του ναυάρχου λόρδου Τόμας Κόχραν προς τον Σουλιώτη αυτόν ήρωα, ώστε διέταξαν και ετάφη στη Σαλαμίνα με τιμές δίπλα στη σορό του Καραϊσκάκη.