Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Θράκη

  


ΘΕΟΦΑΝΗΣ   ΜΑΛΚΙΔΗΣ


  Μήνυμα  στην εκδήλωση της Πανθρακικής Ένωσης ΗΠΑ 


Νέα  Υόρκη Μάρτιος 2023

 


Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί  συμπατριώτες



Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έστειλε ο αγαπητός 

φίλος και πρόεδρός σας κύριος  Θεόδωρος Αστρινίδης, 

για να σας  απευθύνω    χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας.  

Σε μία εκδήλωση που φέρνει πιο κοντά τους Θρακιώτες 

της Νέας Υόρκης , αλλά και όλον τον 

Ελληνισμό . Ελληνισμός ο οποίος δοκιμάζεται από την 

πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη.



Όπως γνωρίζετε το 2022 και το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας διώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Μία δίωξη η οποία συνιστά Γενοκτονία πάνω από ένα εκατομμύριο  Θρακών,  Ποντίων,  Μικρασιατών.

Σήμερα, η ίδια πολιτική που παρήγαγε τις γενοκτονίες των ιστορικών λαών  , όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι συνεχίζεται, καθώς η Τουρκία κατέχει παράνομα τη μισή  Κύπρο, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης με επεκτατικές διαθέσεις στη  Θράκη και το  Αιγαίο.

Το έγκλημα της γενοκτονίας αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων αποτελεί χρέος και καθήκον πρωτίστως προς τα θύματα και συνιστά ζήτημα σεβασμού των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βασικό  κείμενο που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα είναι η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948, άρα είναι μία υποχρέωση των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπίσει το Δίκαιο και αποτελεί μία πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας στο μέλλον.

Παράλληλα , η Τουρκία, πρέπει  να προχωρήσει στην αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων,  πράξη που θα δηλώσει την πρόθεσή της για ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση με τον ελληνικό λαό.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας  αποτελεί μείζον εθνικό, διεθνές, ιστορικό, διπλωματικό ζήτημα και είναι  υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας  να το θέσει σε διεθνές και διμερές επίπεδο.  Τέλος για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι καθήκον να αγωνιστούμε για την αλήθεια, τη μνήμη και τη δικαιοσύνη, να αγωνιστούμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που  αποτελεί μία πράξη  που συνδέει το σύγχρονο Ελληνισμό με την ιστορική μνήμη και διαδρομή του.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις δραστηριότητές σας, υγεία και δύναμη και στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Αλεξανδρούπολη- Θράκη Μάρτιος 2023.