Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση....

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Τα λόγια του Κολοκοτρώνη "όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση", που συμπυκνώνουν την εξέγερση των δούλων που έγιναν ελεύθεροι !

 Πάνω από 123 μεγάλα επαναστατικά κινήματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων έγιναν πριν την Επανάσταση του 1821.

Η καταπίεση υπήρχε από τους φόρους μέχρι το παιδομάζωμα. Από το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν στους ραγιάδες προγόνους μας να μην έχουν ούτε ένα γάϊδαρο για να κάνουν τις δουλειές τους και φυσικά ένας πολύ ιδιαίτερος φόρος σε όσους είχαν μακρυά μαλλιά. Από εκεί βγήκε η φράση: “αυτός χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής του”. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αντίστασης και ανυπακοής σε αυτό ήταν ο Καραϊσκάκης και ο Κολοκοτρώνης.

Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτό το κλίμα που υπήρχε για τα χρόνια της επανάστασης και φυσικά από την προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωση, αφορά και το σήμερα. Έχουμε από την μια μία Ελλάδα, η οποία εμπνέεται από τους κλέφτες και τους αρματωλούς, εμπνέεται από το γεγονός ότι υπήρχε μια θάλασσα ελεύθερη για το ναυτικό μας, ταυτόχρονα όμως έχουμε τους ανθρώπους οι οποίοι έπαιξαν το “βρώμικο” ρόλο στην ιστορία της Επανάστασης.

Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα οδωνύμια με τα ονόματα Κωλέττης και Μαυροκορδάτος και όχι Κολοκοτρώνης, Νικηταράς είναι εντυπωσιακό. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό που εμπνέει τον Ελληνισμό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που τελικώς επικράτησε μετά την Επανάσταση.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus