Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου για τη Γενοκτονία

 


Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της ότι ξεκινάει τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από το 1922,το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής ενότητας Σάμου  στις 20.00μμ. Θα έχουμε τη τιμή να παρακολουθήσουμε την ομιλία του Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα :

"Εκατό χρόνια μετά την ατιμώρητη Γενοκτονία"



Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη συμμετοχή του "Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σάμου" και της "Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) παράρτημα Σάμου Ν.Π.ΔΔ" .

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας του Πόντου και της Θράκης.




Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1924 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής  (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.


Σπούδασε  Κοινωνιολογία της Ιστορίας και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ασχολείται ερευνητικά με το ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης  της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, με τα θέματα  της Θράκης, του Αιγαίου, της Κύπρου,  καθώς και με τις πτυχές της σύγχρονης Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο.


Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο  και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία  της Ελληνικής Δημοκρατίας και το  Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας  για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση   στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Τα κείμενα  του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και   έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα.