Σάββατο 28 Μαΐου 2022

«Δεν θα ξεχάσουμε» : Οι κοινότητες της Αυστραλίας μνημονεύουν τη Γενοκτονία


 

 

Από την Ανδριάνα Σίμου και την Αργυρώ Φορντόμπα.

Οι ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων τκαι των 353.000 θυμάτων της το Σαββατοκύριακο με μια σειρά επίσημων τελετών κατάθεσης στεφάνων και εκδηλώσεων.


Νέα Νότια Ουαλία:

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη ΝΝΟ ξεκίνησαν με μια εκδήλωση στο Marana Hall στο Hurstville του Σίδνεϊ στις 19 Μαΐου που διοργάνωσαν οι Pontoxinitis NSW, Panagia Sumela Sydney, Diogenes and Wollongong και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα.


Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Χρήστος Κρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. Καγκελάριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κρίκλες· Η αξιότιμη Courtney Hoss MLC, που εκπροσωπεί τον ηγέτη της Εργασίας της ΝΝΟ, Chris Maines. και τον κ. Fred Nile MLC.



Η εκδήλωση περιελάμβανε πλήθος ομιλιών, καθώς και ποιήματα και χορούς από ποντιακούς νέους ντυμένους με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές. Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής και προέτρεψε την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα να συνεχίσει να πιέζει ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις οθωμανικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων ως γενοκτονία.

 

 

Την Κυριακή 22 Μαΐου, οι ποντιακές κοινότητες πραγματοποίησαν επίσης κατάθεση στεφάνων και Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Ελλήνων που σκοτώθηκαν κατά τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι μεταξύ 1914 και 1922.


Της λειτουργίας προήδρευσε ο Ιερός Επίσκοπος Χαριουπόλεως Βαρθολομαίος και παρευρέθηκε πλήθος ατόμων μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, το μέλος του Canterbury, η Σόφη Κούτση, μέλος του Κοινοβουλίου. Σύμβουλος Τύπου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Κώστας Γιανκοδήμος. Ο Ύπατος Αρμοστής για την Κύπρο εκπροσωπείται από τη Μάρθα Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κυριακού. Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Εταιρειών Αυστραλίας, Έστα Πασχαλίδη Χίλα; Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά Σίντνεϊ, Πήτερ Παπουλίδης; Maria Anthony, Πρόεδρος του Pontoxeniteas NSW. και Πρόεδρος του Ελληνικού Λυκείου του Σίδνεϊ Λιάνα Βερζιά.

Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Σίδνεϊ.

Νότια Αυστραλία:

Με εκκλησιαστική λειτουργία στην Ενορία St Demetrius στο Salisbury, ακολουθούμενη από κατάθεση στεφάνων υπό τους ήχους της λύρας του Ευθύμιου Αυγητίδη και γεύμα στο Pontian House, η ποντιακή κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας συγκεντρώθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου για να τιμήσει τα Χριστούγεννα. Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων.

«Αυτή η ημέρα είναι πολύ σημαντική και συναισθηματική για όλους τους Ασσύριους Έλληνες και τους Αρμένιους του Πόντου και ευχαριστούμε άπειρα όλους όσους βοήθησαν να μνημονεύσουμε και να θυμηθούμε τους προγόνους μας που υπέφεραν σε αυτούς τους τρομερούς καιρούς», δήλωσε ο Nazareth Chisholm, Πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας. ο λόγος της.

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων ήταν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια σε όλη την ιστορία της Ελλάδας και ήταν ένα σχέδιο για την εξάλειψη του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας· 350.000 Πόντιοι εξαφανίστηκαν· 350.000 ιστορίες δεν θα ακουστούν ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τους προγόνους μας μέσω του χορού, της μουσικής, της γλώσσας και της θρησκείας για να συνεχίσουμε τον πολιτισμό μας», είπε η κ. Chisholm.

Επικεφαλής της εκδήλωσης ήταν η Rena O’Donnell, το νεαρό μέλος των Pontian, ενώ ο Aris Chisholm διάβασε ένα άρθρο για τα συναισθήματά του για τη γενοκτονία και μοιράστηκε τις απόψεις του για την κληρονομιά του στα ποντιακά.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν πλήθος προσκεκλημένων και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αφρική Γιώργος Σιάκας, Υπουργός Μικρών και Οικογενειακών Επιχειρήσεων, Υπουργός Καταναλωτών και Επιχειρήσεων και Υπουργός Τεχνών Andrea Michaels εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό του Νότου Αφρικής, Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ζόι ΜπέτσονΜέλος της πολιτείας Morialta John Gardner που εκπροσωπεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Connie Bonaros MLC, Πρόεδρο της Πολυπολιτισμικής Επιτροπής της Νότιας Αυστραλίας, Adriana, και την Πρόεδρο του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Νότιας Αυστραλίας, Elena Gasparian.