Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκική "φιλία" με έπαθλο την Κύπρο...

 



Πριν από 55 χρόνια.  Η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική στη Γέφυρα των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1967. Μια μεγαλοπρεπής αψίδα εύχεται «Καλώς ήλθατε» στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, ενώ ο γύρω χώρος είναι διακοσμημένος με πολυάριθμες σημαίες των δύο χωρών. 


Αιτία είναι η συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόλλια, αλλά στην πραγματικότητα με τον αρχηγό της χούντας Συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, παρόλο που ο τελευταίος τυπικά έχει ακόμη μόνο το αξίωμα του υπουργού Προεδρίας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αμερικανικές επιθυμίες και υποδείξεις είναι το σημαντικότερο μέσον που έχει στη διάθεσή του το δικτατορικό καθεστώς για να εξασφαλίζει την εύνοια της Ουάσιγκτον. 



Πολύ περισσότερο μετά την εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησε στη Μέση Ανατολή ο «Πόλεμος των Έξι Ημερών» τον Ιούνιο, με την κατοχή από το Ισραήλ πολλών αραβικών εδαφών, η Κύπρος είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμπόδιο όμως στη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου αποτελεί ο Μακάριος, τον οποίο η χούντα της Αθήνας σχεδιάζει να εξοντώσει για να υλοποιήσει τα σχέδιά της για διχοτόμηση του νησιού.


Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μπροστά από τις σημαίες Ελλάδος και Τουρκίας στη συμβολή των οδών Λεωφόρος Βασ. Γεωργίου (σημερινή Λεωφόρο Δημοκρατίας) και Μαζαράκη στην Αλεξανδρούπολη.

Πίσω του ο Συνταγματάρχης και Υπουργός τότε Προεδρίας Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Νομάρχης Έβρου Σαμπατακάκης.