Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ίχνη από Ερντογάν στο δίκτυο του Qatar-gate


Στο κείμενο των Financial Times, εξηγείται πως ένας Τούρκος δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο και σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, εμπλέκεται στο Qatar-Gate, και τις «υπηρεσίες» που παρείχαν ο σύζυγος της Καϊλή, Φρανσίσκο Τζιόρτζι με τον Παντσέρι.



Της Σίλβια Σκιορίλι Μπορέλι, Financial Times, 7/8/23

Ένας διακεκριμένος Τούρκος νομικός σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι πλήρωσε έναν από τους υπόπτους για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «ηθικές υπηρεσίες άσκησης πίεσης» που περιλάμβαναν ψηφίσματα καταδίκης εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Χακάν Καμούζ, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι δύο από τις ομάδες του σύναψαν «συμβουλευτικές συμβάσεις» για παροχή κοινοβουλευτικών υπηρεσιών με μια εταιρεία που συνδέεται με τον Φρανσίσκο Τζιόρτζι, τον βοηθό του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς. Ο Καμούζ δήλωσε στους Financial Times ότι μίλησε μόνο με τον Τζιόρτζι και πως πίστευε ότι η εταιρεία ήταν νόμιμη.

Ο Καμούζ, ο οποίος δεν τελεί υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για αδικήματα, δήλωσε ότι οι συμφωνημένες «υπηρεσίες» περιλάμβαναν τη διευκόλυνση συναντήσεων με άλλους ευρωβουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του.

Ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ότι βοήθησε το αφεντικό του να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο εταιρειών για να συγκαλύψει πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που είδαν οι FT.

Ο Καμούζ, που διατηρεί δεσμούς και με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» από την υπόθεση και αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των αδικημάτων του Τζιόρτζι και του Πάντσερι.

«Οι πληρωμές [από οντότητες που σχετίζονται με τον Καμούζ] έγιναν ως αντάλλαγμα για τις αναφορές για την καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και την προστασία των προσφύγων», είπε.

Ο Τζιόρτζι υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει στην εισαγωγή ψηφισμάτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, δήλωσε ο Καμούζ. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ φτωχά σε σύγκριση με αυτά που συζητήσαμε», πρόσθεσε.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές διεύρυναν την περασμένη εβδομάδα την υπό βελγική ηγεσία έρευνα για υποψίες διαφθοράς, ξεκινώντας μια ξεχωριστή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Οι εισαγγελείς εξετάζουν πληρωμές αξίας σχεδόν 300.000 ευρώ σε ιταλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Intesa Sanpaolo από μια εταιρεία συμβούλων που έχει συσταθεί από τον λογιστή του Παντσέρι, σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασαν οι FT.

Σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσης του Τζιόρτζι στους ανακριτές, η εταιρεία Equality Consultancy Srl με έδρα το Μιλάνο φέρεται να συστάθηκε από τον Παντσέρι και τους συνεργάτες του Τζιόρτζι στην Ιταλία ως όχημα για πληρωμές για τις προσπάθειες άσκησης πίεσης. Η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση στα τέλη του 2020 και έκλεισε οριστικά τον Ιούνιο του 2021.

Δύο από τις τρεις οντότητες που κατέβαλαν στη συμβουλευτική εταιρεία συνολικά 75.000€ συνδέονται με τον Καμούζ, σύμφωνα με τα τιμολόγια πληρωμών που είδαν οι FT. Το 2019, η Equality Consultancy χρέωσε 50.000 ευρώ στο The Radiant Trust, έναν «οργανισμό που χορηγεί επιχορηγήσεις» στον οποίο ο Καμούζ είναι διαχειριστής. Η συμβουλευτική εταιρεία του Καμούζ με έδρα το Λονδίνο, η Phronesis, η οποία μετονομάστηκε σε Stoke White τον Νοέμβριο του 2021, χρεώθηκε 25.000 ευρώ.

Μια ξεχωριστή εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη έλαβε δύο τιμολόγια συνολικού ύψους 200.000 ευρώ από την ιταλική εταιρεία συμβούλων. Το πρώτο τιμολόγιο, που εκδόθηκε στα τέλη του 2018, ήρθε όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου της ΕΕ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη συνδέεται με τον Καμούζ.

Ο Καμούζ δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένος» από τους ισχυρισμούς του Τζόρτζι και δήλωσε ότι «του είπαν ψέματα». Εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του ι: «[Μας] παγίδευσε με μέλι, ώστε να πιστέψουμε ότι ήταν το τέλειο πρόσωπο με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Κάναμε μια συμφωνία νομίζοντας ότι μιλούσαμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τις υποθέσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Καμούζ. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του «δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν για τέτοιες υπηρεσίες», καθώς συμμετείχαν σε νομικές εκστρατείες κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Καμούζ δήλωσε: «Ο κ. Φρανσέσκο [Τζιόρτζι] με πλησίασε προτείνοντάς μου ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ηθικές υπηρεσίες άσκησης πίεσης στις Βρυξέλλες με χαμηλό κόστος, πράγμα που ήταν πολύ εντυπωσιακό, διότι μιλούσε για τη βοήθεια των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου και των θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τζιόρτζι κατηγορείται από τις βελγικές αρχές για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τώρα είναι ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιόλι έπειτα τη συνεργασία του με τις αρχές.

Το αφεντικό του, Παντσιέρι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο, ήλθε σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές τον Φεβρουάριο, αφού παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμές ύψους έως και 2,6 εκατ. ευρώ από τις κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας μεταξύ 2018 και 2022.

Η εταιρεία του Μιλάνου ιδρύθηκε από τη λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, το 2018, όταν ο Παντσιέρι ήταν ακόμη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία.

Ένας δικηγόρος της Μπελίνι στο Μιλάνο, η οποία αναμένει αυτή την εβδομάδα απόφαση για τη μεταφορά της στο Βέλγιο μετά τη σύλληψή της τον Ιανουάριο και την απελευθέρωσή της στις 10 Φεβρουαρίου, δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Τζιόρτζι είπε στους Βέλγους ερευνητές ότι το 2018 ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος ενεργούσε ως μεσάζων για τους Καταριανούς, τον συμβούλεψε να καλέσει τον Καμούζ για να τον υποστηρίξει στη δημιουργία ενός συστήματος για την τακτοποίηση των πληρωμών για υπηρεσίες άσκησης πίεσης, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που είδαν οι FT.

Εκείνη την εποχή ο Τζιόρτζι εργαζόταν ακόμη ως βοηθός του ευρωβουλευτή Παντσέρι, ο οποίος εγκατέλειψε το κοινοβούλιο της ΕΕ τον επόμενο χρόνο και στη συνέχεια ίδρυσε την ομάδα εκστρατείας που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς, την Fight Impunity (Καταπολέμηση της ατιμωρησίας).

«Κάναμε να φαίνεται ότι η εταιρεία [Equality Consultancy Srl] είχε προσφέρει υπηρεσίες στον Hakan, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι», είπε ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κατάθεσής του. Ο Καμούζ αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.