Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ένας οικουμενικός «πρέσβης» του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης . Βέροια, εκδήλωση μνήμης και τιμής

 

Εκδήλωση αφιέρωμα αλλά και φόρο τιμής, εν είδει μνημόσυνου, σε έναν οικουμενικό «πρέσβη» όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και όλης της Ρωμιοσύνης,  πρωτεργάτη της θέσπισης της «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων», Μιχάλη Χαραλαμπίδη, συνδιοργάνωσαν o Δήμος Βέροιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Την εκδήλωση με τίτλο «Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και το Ποντιακό Ζήτημα», προλόγισε και συντόνισε η Δώρα Μπαλτατζίδου – Μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία αναφερόμενη στο τιμώμενο πρόσωπο σημείωσε: «… Η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι μόνο μια αναγνώριση της προσφοράς του Μιχάλη Χαραλαμπίδη αλλά και μια υπενθύμιση για την υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την παραδώσουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές.  Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στάθηκε η φωνή της αλήθειας και της ευθύνης, διεκδικώντας για τον ποντιακό ελληνισμό αυτό που του άξιζε: Τη δικαιοσύνη και την αναγνώριση. Η 19η Μάη ως διεθνής ημέρα αναγνώρισης και μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα των ενεργειών του, όχι ο μόνο ως μια ιστορική δικαίωση αλλά και ως μια ευκαιρία για τις επόμενες γενιές, να αγκαλιάσουμε την ταυτότητά μας και να αγωνιστούμε για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη…».

Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας  χαιρέτησε ο Δήμαρχος – Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, που μίλησε για την προσωπικότητα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ως ανθρώπου αλλά και ως μιας ιστορικής – εμβληματικής μορφής για όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό, με την ιδιότητα του πρωτεργάτη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και  την καθιέρωση της 19ης Μαΐου, ως ημέρας Μνήμης, με νομοθετική απόφαση του 1994 στο κοινοβούλιο. «…Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης, συγκίνησης και τιμής, για έναν άνθρωπο που ενσάρκωσε την ιδεολογική αφετηρία για τη θέσπιση της ημέρας γενοκτονίας των ποντίων», είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε εκτενέστερα στη δέσμη των ενεργειών, κορυφαίων όπως τις χαρακτήρισε, του ίδιου του Χαραλαμπίδη απέναντι στην Ευρώπη και τα όργανά της, διαπραγματευόμενος και διεκδικώντας τα δίκαια του ποντιακού ζητήματος.

Ακολούθως,  εκ των διοργανωτών, χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος  του «Ευστάθιου Χωραφά»  Αντώνης Καγκελίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «… όταν κάποιοι απέφευγαν και απαγόρευαν την τέλεση μνημόσυνων  για τους σφαγιασθέντες προγόνους μας,  όταν κάποιοι ενώ το αίμα των σφαγιασθέντων προγόνων μας ήταν ακόμα νωπό πρότειναν να πάρει Νόμπελ ειρήνης ο σφαγέας των ποντίων, όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τηρούσαν και τηρούν φοβική στάση χαϊδεύοντας πολλές φορές και τους απογόνους των γενοκτόνων, 75 χρόνια μετά, η Βουλή των Ελλήνων ,με μοναδική πρωτοβουλία και πίεση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη υιοθέτησε την πρότασή του η 19η Μάϊου να ανακηρυχθεί ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων στον μικρασιατικό πόντο…». Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σύλλογος «Ευστάθιος Χωραφάς» αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή του στο μνημείο γενοκτονίας και να του αποδώσει τη μετά θάνατον τιμητική διάκριση του επίτιμου μέλους του συλλόγου.


Τραμπ – Ερντογάν κι επέκεινα


Κρίσιμο είναι το σκηνικό. Για να υπάρξει πιθανή πρόβλεψη των εξελίξεων, θα πρέπει ασφαλώς να ληφθεί υπ’ όψιν πρώτον, η εκτίμηση των αντιμαχομένων στην περιοχή συμφερόντων – ιδίως της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ – και δεύτερον, η πιθανολογούμενη εκ των πραγμάτων σύγκρουση των… υπερμεγαλειοτήτων Τραμπ – Ερντογάν.

του Λάζαρου Μαύρου από την huffingtonpost.gr

Προβλήθηκαν στο έπακρον και φορτικά κατ’ επανάληψιν στις τηλεοράσεις, με εντελώς «κοντινά πλάνα» μάλιστα, οι στιγμές κατά τις οποίες ο επανακάμψας δριμύτερος στο προεδρικό γραφείο του Λευκού Οίκου, 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραφε καθένα από την στοίβα των πρώτων πολύκροτων διαταγμάτων του.

Οι τηλεθεατές προφανώς πρόσεξαν το τεράστιο μέγεθος της υπογραφής του. Μήκους, σε πλάτος, τριών τετάρτων της σελίδας και γιγαντιαίο ύψος, με χοντρό μαύρο μαρκαδόρο. Στην οποία δεν διακρίνεται ούτε κατά προσέγγιση οιονδήποτε γράμμα του αλφαβήτου. Καθώς υπέγραφε καθήμενος, κουνιόταν όχι μόνο το χέρι του αλλά ολόκληρο το κορμί του απ’ την μέση και πάνω μαζί με το κεφάλι του. Υπογραφάρα… ψυχή τε και σώματι, με οίστρο φαινόταν! Ή, επιδεικνυόταν, ακριβέστερα. Σαφέστατη, αναμφίβολα, πανηγυρική έκφραση επιδεικτικής υπερμεγαλειότητας.


Ο καλός λόγος

 Μπορεί να είναι εικόνα Καστιλλέγια

 
Ἀλήθεια, τί δύναμη ἔχει ὁ λόγος!
Ἕνας πικρός λόγος μάς ἀπογοητεύει.
Ἕνας γλυκός λόγος μάς ἐνθαρρύνει.
Ἕνας φλύαρος λογος μάς κουράζει.
Ἕνας φειδωλός λόγος μάς προβληματίζει.
Ἕνας ἀπειλητικός λόγος μάς τρομοκρατεῖ.
Ἕνας γαλήνιος λόγος μάς καθησυχάζει.
Ἕνας χυδαίος λόγος μάς ἀηδιάζει.
Ἕνας εὐγενικός λόγος μάς μαγνητίζει.