Τι πρέπει να γίνει για να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της επί δεκαπέντε μέρες;
Τι πρέπει να γίνει για να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της επί δεκαπέντε μέρες;
Εικόνα απόλυτης καταστροφής λίγο πριν ξημερώσει από το παγκόσμιας και ευρωπαϊκής σημασίας δάσος της Δαδιάς, δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες με την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο να καίγονται.
Σε κλίμα συγκίνησης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής παρέδωσε το πτυχίο του 23χρονου, Κυπριανού Παπαϊωάννου, στην αδελφή του Εύα.
Έξι μήνες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Εύα παρέλαβε τη βεβαίωση που αναγράφει ότι κρίνεται άξιος του πτυχίου του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στὴν κρίσιμη περίοδο ποὺ διανύομε τοῦ ἐφησυχασμοῦ, τῆς λήθης, τῆς ἀδιαφορίας, τοῦ ἀποπροσανατολισμοῦ καὶ τῆς παγκοσμιοποιήσεως ἡ Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη ἐκδίδει τὰ πατριωτικὰ – ἡρωϊκὰ ποιήματα τοῦ μεγαλυτέρου ἐθνικοῦ ποιητοῦ τῆς νεωτέρας ἱστορίας μας Ἀριστοτέλους Βαλαωρίτου γιὰ νὰ ἀναθερμάνη τὰ ἁγνὰ πατριωτικὰ αἰσθήματα τῶν Ἑλλήνων.
Η Ερέτρια είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας,της οποίας η πρώτη κατοίκηση χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο χώρο της υπήρχε ζωή τουλάχιστον από τη μυκηναϊκή περίοδο και ειδικά από το 1400 π.Χ.
1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1821: Το (άγνωστο) Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης
Η συμπλήρωση διακοσίων δύο ετών από το (άγνωστο) Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης την 1η Σεπτεμβρίου του 1821, αποτελεί το αποκορύφωμα της επαναστατικής συμβολής του νησιού της Θράκης στην εθνεγερσία.
Η Σαμοθράκη πλήρωσε βαρύ τίμημα για την εξέγερση των κατοίκων του, καθώς χιλιάδες απ’ αυτούς σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και χιλιάδες άλλοι πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.
Σύμφωνα με αναφορά των προεστών της Σαμοθράκης προς τη Μονή Ιβήρων, το 1809, η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, είχε 350 «σπίτια» (δηλ. οικογένειες), ενώ 400-450 «σπίτια» (οικογένειες) υπήρχαν στο υπόλοιπο νησί. Ο Άγγλος αξιωματικός, Grenville Temple αναφέρει ότι στη Σαμοθράκη κατοικούσαν 3.200 άνθρωποι. Ο Ευάγγελος Αθ. Παπαθανασίου εκτιμά τον προεπαναστατικό πληθυσμό του νησιού στις 4.000-4.500, ενώ τον αριθμό των 10.000 παραθέτει ο Νικόλαος Φαρδύς.
Γράφει ο Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος για το newsbomb.gr
Είναι από τις στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας που επί πολλά χρόνια βρισκόταν στο σκοτάδι παρότι την 1η του Σεπτέμβρη του 1821 η Σαμοθράκη βάφτηκε με αίμα.
Το Newsbomb.gr τιμά την ημέρα εκείνη όπου οι πρόγονοι μας σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους με αυτό το μικρό αφιέρωμα. Σκοπός μας είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία αλλά και τις θυσίες των ανθρώπων για να ζούμε ελεύθεροι εμείς σήμερα.
Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, την 1 Σεπτεμβρίου του 1821, είναι ένα αιματηρό γεγονός της Επανάστασης του 1821 κατά το οποίο οι Τούρκοι σφαγίασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.
Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης μιλάει στο Newsbomb.gr για το πως εξελίχθηκε η σφαγή των κατοίκων της Σαμοθράκης αποκαλύπτοντας τον άνθρωπο που «άνοιξε την κερκόπορτα» στους Τούρκους.
Συγκεκριμένα λέει:
Θεοφάνης Μαλκίδης
Το τίμημα της Ελευθερίας μας: Οι σφαγές στην Επανάσταση του 1821 και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας
Διακόσια συν δύο χρόνια μετά την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 έχει γίνει κατανοητό, ότι ο ένοπλος Αγώνας για την Ελευθερία αποτελεί το πρωταγωνιστικό γεγονός του Νέου Ελληνισμού, όπως περιγράφει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα, οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις, οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποῦ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση».
Την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή του Έβρου αποτυπώνουν οι δορυφορικές απεικονίσεις από τις καμένες εκτάσεις όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.
Η «κατοχική κυβέρνηση» εστιάζει σε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την πώληση μεγάλων εκτάσεων γης των κατεχομένων σε ξένους πολίτες.
Στην Κύπρο, στη Χλώρακα Πάφου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εξέγερση παρανόμως εισελθεντων στις ελεύθερες περιοχές :
Με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!
Το ΝΑΤΟ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία για για τη νίκη τους κατά των Ελλήνων το 1922 και φυσικά για την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!
Η εμφανής σχεδόν πρόθεση της Aλβανικής Κυβέρνησης να νοσφισθή τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων της Χειμάρας, ασφαλώς δεν εξέπληξε την ελληνική μειονότητα. Είναι μία μάλλον συνήθης τακτική της εκάστοτε Αλβανικής εξουσίας. Αλλά και η Χειμάρα αείποτε διεκρίνετο για την έντονη αγωνιστική της διάθεση και τη σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
Στη ζωή του χριστιανού η απελπισία και η αμέλεια είναι καταστροφικές. Εκείνον που έπεσε σε αμάρτημα, η απελπισία δεν τον αφήνει να σηκωθεί∙ κι εκείνον που είναι όρθιος, η αμέλεια τον κάνει να πέσει.
“…Στὸ τέλος ὅμως ψέλναμε πάντα τὸ «Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι᾿ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι».
Τι αναφέρει η υπηρεσία Copernicus
Η μεγαλύτερη έκταση που έχει καεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια είναι εκείνη που καίει εδώ και αρκετά 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη.
Ακόμα και για τις παραβιάσεις του στάτους κβο της νεκρής ζώνης, που καταδίκασαν οι πάντες, έως και το Συμβούλιο Ασφαλείας, κορυφαίοι αναλυτές της νεοκυπριακής διανόησης, αποσύρουν από το χρονοντούλαπο το σχέδιο Ανάν, και παρουσιάζουν πρόνοιες της χυδαιότητάς του για να αυτοδικαιωθούν.
Ἡρόδοτος
Ταυτόχρονα (27 Αὐγούστου 479 π.Χ) μὲ τὴν ἥττα στὶς Πλαταιὲς οἱ Πέρσες ὑπέστησαν ἄλλη μιὰ ἥττα στὴ Μυκάλη τῆς Ἰωνίας. Ἐνῶ ὁ ἑλληνικὸς στόλος ὑπὸ τὶς διαταγὲς τοῦ Σπαρτιάτη Λεωτυχίδη, βρισκόταν στὴ Δῆλο, ἔφτασαν ἀπὸ τὴ Σάμο τρεῖς ἄνδρες μὲ ἕνα μήνυμα· οἱ ἄνδρες αὐτοὶ ἦταν ὁ Λάμπωνας, υἱὸς τοῦ Θρασυκλῆ, ὁ Ἀθηναγόρας, υἱὸς τοῦ Ἀρχεστρατίδη, καὶ ὁ Ἠγησίστρατος, υἱὸς τοῦ Ἀρισταγόρα, οἱ ὁποῖοι εἶχαν σταλεῖ ἀπὸ τοὺς Σαμίους κρυφὰ ἀπὸ τοὺς Πέρσες καὶ τὸ Θεομήστορα υἱὸ τοῦ Ἀνδροδάμαντα, τὸν ὁποῖο εἶχαν ὁρίσει οἱ Πέρσες ὡς τύραννο.
Ποια θα είναι η θέση της Γαλλίας, σε περίπτωση που θα ξεσπάσει πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που έχουν υπογράψει Αθήνα και Παρίσι
Η γαλλική «L’ Express», με ένα βίντεο δέκα λεπτών βάζει μπουρλότο, καθώς παρουσιάζει ένα πόλεμο, ανάμεσα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, ο πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να εισβάλει στα Ίμια το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2027.
Στο βίντεο δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ποια θα είναι η θέση της Γαλλίας στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που έχουν υπογράψει Αθήνα και Παρίσι.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο Ελληνισμός της Αντίστασης στην υποταγή , την προπαγάνδα και το ψεύδος
Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας
Όταν 57 000 Γερμανοί αιχμάλωτοι παρέλασαν στη Μόσχα
Στα μέσα Ιουνίου 1944, ο Κόκκινος Στρατός πραγματοποίησε στο Ανατολικό Μέτωπο μια από τις ισχυρότερες επιθέσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωστή κωδικοποιημένα ως Επιχείρηση Μπαγκρατιόν, η εκτέλεσή της σήμαινε τη σχεδόν πλήρη καταστροφή της ραχοκοκαλιάς του γερμανικού στρατού στα ανατολικά- ήταν μόνο η αρχή του λεγόμενου σοβιετικού ατμομηχανισμού.
Ο Ιερός Ναός κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από οράματα μίας απλής και ταπεινής Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας.Κατά το έτος 1821, η Θεοτόκος είχε χαρίσει την πρώτη φανέρωση της θέλησής Της με την εμφάνισή της στο όνειρο ενός απλού γέροντα κηπουρού, του μπάρμπα Μιχάλη Πολυζώη καθοδηγώντας τον να πάει στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά, να σκάψει και να βρει το εικόνισμά της. Η προσπάθεια όμως έμεινε άκαρπη και γρήγορα ήρθε η απογοήτευση και εγκαταλείφθηκε.
Ο Ελληνισμός εορτάζει επίσημα και παλλαϊκά τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκατοντάδες οι πανηγυρίζοντες ναοί και τα προσκυνήματα, όπου υπάρχουν Έλληνες. Είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Εκατοντάδες επίσης είναι τα κείμενα, τα ποιήματα και οι μελέτες που γράφτηκαν για την Παναγιά μας. Μεταξύ αυτών είναι και του κληρικού Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων (1780-1857), μιας σημαντικής εκκλησιαστικής προσωπικότητας. Για τη Θεοτόκο έγραψε το σύγγραμμα «Υμνωδών ανέκδοτα. Εκ των απογράφων της βιβλιοθήκης του Μεγάλου Σπηλαίου» (Αθήναι, 1840). Ο Οικονόμος στο σπάνιο αυτό πόνημα του, το οποίο εξεδόθη με δαπάνη της Μονής σε 300 μόνον αντίτυπα, δημοσίευσε ανεκδότους κανόνες στην Θεοτόκο, που τους έγραψε ο Μανουήλ, Μέγας Ρήτορας της Μεγάλης Εκκλησίας.
Εννιά μέρες καίγεται η στρατηγική περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, το παγκόσμιας σημασίας Δάσος της Δαδιάς και τα μοναδικά που ακούγονται είναι για τους κεραυνούς, για την κλιματική αλλαγή, για τον ρατσισμό, για την εκκένωση και για το 112 !
Το βάρος της εθνικής ήττας που σημειώθηκε το 1974, με την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, μοιραία επισκίασε και όσους ηρωικά πολέμησαν εκείνες τις ημέρες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ελευθέριος Χανδρινός.
Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο προς Άστρος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκηνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.