Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στη Νέα Καρβάλη



Εκδήλωση στη Δημοτική Ενότητα Φερών


Πρόσκληση της Δημοτικής Ενότητας Φερών

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση με θέμα: «Από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την γενοκτονία των Ελλήνων, στην αναγέννηση» που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού καταστήματος Φερών στις 28 Μαΐου 2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00.
Ομιλητής ο κ. Μαλκίδης Θεοφάνης



Ο Αντιδήμαρχος Φερών
Γκότσης Νικόλαος

Παρουσίαση βιβλίου για το Ποντιακό αντάρτικο














Άλλη μία πετυχημένη παρουσίαση τοῦ βιβλίου «Μνῆμες τοῦ Ποντιακοῦ Ἔπους», τοῦ Παντέλ- Ἀγᾶ, καπετάνιου τοῦ ποντιακοῦ ἀντάρτικου, ἀπὸ τὸ σωματεῖο τῆς Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης, πραγματοποιήθηκε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, αυτὴ τὴ φορὰ στὴν Έδεσσα .
Μέλη τοῦ σωματείου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» παρουσίασαν μπροστὰ σὲ ἕνα πολυπληθὲς κοινὸ τὸ μοναδικὸ στὸ εἶδος του χειρόγραφο, τὸ ὁποῖο κυκλοφορεῖ ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις τοῦ σωματείου.
Στὴν ἐκδήλωση παρέστησαν καὶ μίλησαν ἡ ἐγγονὴ τοῦ Παντὲλ-Ἀγᾶ, κ. Ἀναστασιάδου Φωτεινή, ὁ κ. Μαλκίδης Θεοφάνης, καὶ ὁ πρόεδρος τῆς Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Παπαδόπουλος Θεόφιλος, οι οποίοι ανέλυσαν το ποντιακό αντάρτικο και τη σημασία που έχει το χειρόγραφο ενός αυτόπτη μάρτυρα του έπους, όπως το ονομάζει ο Δ. Ψαθάς, των Ποντίων.
Μάλιστα επιλέχθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου, η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, η 19η Μαΐου, για να αναδειχθεί μαζί με τη συμβολή του ποντιακού αντάρτικου και η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων, μέχρι τη γενοκτονία και την έξοδο, αλλά και την αναγέννηση σε όλον τον πλανήτη.
Οἱ παριστάμενοι έφυγαν ἐνθουσιασμένοι ἀπὸ τὴν ἔκδοση τοῦ βιβλίου και την παρουσίαση, ἐνῷ πληροφορούμενοι τοὺς σκοποὺς τοῦ σωματείου ζήτησαν νὰ συνδράμουν μὲ ὅποιον τρόπο κριθεῖ ἀπαραίτητος.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Γενοκτονία και Ύβρις





Φάνης Μαλκίδης
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαικών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

Τι εορτάζει το ελληνικό κράτος την 19η Μαΐου; Να σταματήσει επιτέλους η Ύβρις

Μέρος της ομιλίας στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία στην Καβάλα, στην οποία μίλησε και ο Τούρκος αγωνιστής Ρατζίπ Ζαράκολου


Εδώ και δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, από τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο αναγνωρίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, το ελληνικό κράτος αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Αρνούμενο να συμβάλλει στο αυτονόητο, δηλαδή στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας, όταν δεν απουσιάζει, τότε λειτουργεί εχθρικά. Με την απόδοση τιμής του πρωθυπουργού (2008) και του υπουργού εξωτερικών (2000) στον Κεμάλ, τον οποίο ο σχετικός νόμος του ελληνικού κράτους έχει αναγνωρίσει ως τον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας (!), έως την προκλητική απουσία του ζητήματος από τις διμερείς και διεθνείς αναφορές και κινήσεις της Ελλάδος.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η επανάληψη δύο τυπικών –ουσιαστικών αναφορών, οι οποίες δείχνουν τη σοβαρότητα του κράτους. Σοβαρότητα η οποία φαίνεται από τα μικρά και από τα μεγάλα.
Στα έγγραφα, δημόσια εννοείται που υπογράφονται ως εγκύκλιοι, ή οτιδήποτε άλλο που διακινούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ, κλπ, τις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενότητες καλείται ο ελληνικός λαός να εορτάσει (!!!!!!!) τη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Τι μπορείς να πεις αλήθεια παραπάνω, όταν σε πλημμυρίζει η θλίψη. Δεν βλέπουν τι υπογράφουν, τι στέλνουν, τι διακινούν στα μέσα ενημέρωσης, στους συλλόγους, στους πολίτες;
Επίσης παρότι έχει ψηφιστεί ως ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου, και όλοι γνωρίζουμε πλέον γιατί, κάθε χρόνο με αυθαίρετο τρόπο με σχετική κρατική κίνηση, μετατίθεται η ημερομηνία σε άλλη. Έτσι χάνεται η ουσία της ημέρας και η σημασία της για όλους μας και βεβαίως απαλλάσσεται η Τουρκία. H 19η Μαίου έχει γίνει ημέρα- λάστιχο και όταν το κράτος αποφασίζει να την «τιμήσει», αυτή έχει χάσει το ουσία της. Πέρα βεβαίως από το γεγονός της διαδικασίας με ένα τελετουργικό που θυμίζει την ρήση «να βγούμε από την υποχρέωση».
Οι κινήσει αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Κανείς δεν εορτάζει, πόσο μάλλον οι απόγονοι των θυμάτων κανείς δεν θέλει να τιμά την 19η Μαΐου όποτε κρίνει το κράτος και τα συμφέροντά του.
Η ύβρις να σταματήσει τώρα και το ελληνικό κράτος, το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί του, κεντρικοί και περιφερειακοί να αναλάβουν τα ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους. Όπως μας νουθετούν να πράξουμε εμείς. Οι πολίτες όμως έχουν δικαιώματα και κυρίως ευθύνη και χρέος. Και αυτά έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό.



Παρακολουθείστε τη συνέντευξη για το ίδιο ζήτημα στο Ράδιο Χρόνος

http://www.mpakirtzakis.com/index.php?op=rsunent&lop=play&list=477&idm=477
από 74: 40 έως 90: 00

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Γενοκτονία












το ελληνικό κράτος εορτάζει (!!!!!!!) τη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας







Το ελληνικό κράτος μας στέλνει το πρόγραμμα εορτασμού (!!!!!!) της ημέρας μνήμης










ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ρατζίπ Ζαράκολου: Η γενοκτονία είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και η Τουρκία πρέπει να την αναγνωρίσει

Συνεχίζοντας την τακτική της να πρωτοτυπεί στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία η Λέσχη Ποντίων Καβάλας, - πριν δύο χρόνια είχε τιμήσει τους αθλητές του κολεγίου Μερζιφούντας με ποδοσφαιρικό αγώνα προς τιμήν τους φορώντας φανέλες, τα αυθεντικά αντίγραφα- προσκάλεσε το γνωστό Τούρκο εκδότη και αγωνιστή Ρατζίπ Ζαράκολου. Η
Σ’ ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη αυτών που χάθηκαν ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης τόνισε την ανάγκη να μην ξεχαστεί η γενοκτονία και να αναγνωριστεί από όλον τον κόσμο. «Δεν ζητάμε εκδίκηση. Το μόνο που ζητάμε είναι αναγνώριση και μια συγνώμη από τους Τούρκους. Η γενοκτονία είναι γεγονός αναμφισβήτητο», είπε ο κ. Αλεξανδρίδης.
Αμέσως μετά μίλησε στα τουρκικά και στα ελληνικά ο Φάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Εδώ και δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, από τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο αναγνωρίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, το ελληνικό κράτος αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Αρνούμενο να συμβάλλει στο αυτονόητο, δηλαδή στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας, όταν δεν απουσιάζει, τότε λειτουργεί εχθρικά. Με την απόδοση τιμής του πρωθυπουργού (2008) και του υπουργού εξωτερικών (2000) στον Κεμάλ, τον οποίο ο σχετικός νόμος του ελληνικού κράτους έχει αναγνωρίσει ως τον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας (!), έως την προκλητική απουσία του ζητήματος από τις διμερείς και διεθνείς αναφορές και κινήσεις της Ελλάδος.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η επανάληψη δύο τυπικών –ουσιαστικών αναφορών, οι οποίες δείχνουν τη σοβαρότητα του κράτους. Σοβαρότητα η οποία φαίνεται από τα μικρά και από τα μεγάλα.
Στα έγγραφα, δημόσια εννοείται που υπογράφονται ως εγκύκλιοι, ή οτιδήποτε άλλο που διακινούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ, κλπ, τις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενότητες καλείται ο ελληνικός λαός να εορτάσει (!!!!!!!) τη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Τι μπορείς να πεις αλήθεια παραπάνω, όταν σε πλημμυρίζει η θλίψη. Δεν βλέπουν τι υπογράφουν, τι στέλνουν, τι διακινούν στα μέσα ενημέρωσης, στους συλλόγους, στους πολίτες;
Επίσης παρότι έχει ψηφιστεί ως ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου, και όλοι γνωρίζουμε πλέον γιατί, κάθε χρόνο με αυθαίρετο τρόπο με σχετική κρατική κίνηση, μετατίθεται η ημερομηνία σε άλλη. Έτσι χάνεται η ουσία της ημέρας και η σημασία της για όλους μας και βεβαίως απαλλάσσεται η Τουρκία. H 19η Μαΐου έχει γίνει ημέρα- λάστιχο και όταν το κράτος αποφασίζει να την «τιμήσει», αυτή έχει χάσει το ουσία της. Πέρα βεβαίως από το γεγονός της διαδικασίας με ένα τελετουργικό που θυμίζει την ρήση «να βγούμε από την υποχρέωση».
Οι κινήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Κανείς δεν εορτάζει, πόσο μάλλον οι απόγονοι των θυμάτων κανείς δεν θέλει να τιμά την 19η Μαΐου όποτε κρίνει το κράτος και τα συμφέροντά του.
Η ύβρις να σταματήσει τώρα και το ελληνικό κράτος, το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί του, κεντρικοί και περιφερειακοί να αναλάβουν τα ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους. Όπως μας νουθετούν να πράξουμε εμείς. Οι πολίτες όμως έχουν δικαιώματα και κυρίως ευθύνη και χρέος. Και αυτά έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό και η παρουσία του Ρατζίπ Ζαράκολου δείχνει ότι έχουμε και συμμάχους στον αγώνα μας»

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρατζίπ Ζαράκολου, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο οποίος έχει υποστεί πολλές διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του κυρίως για τα άρθρα του και τα βιβλία που εκδίδει στον εκδοτικό οίκο Belge. Μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 ο εκδοτικός οίκος Belge δημοσίευε κυρίως ακαδημαϊκά και θεωρητικά βιβλία. Στη συνέχεια ο Belge άρχισε να δημοσιεύει μια σειρά από βιβλία γραμμένα για πολύ σημαντικά και καυτά, για την τουρκική κοινωνία, ζητήματα. Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, το «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.
Από το θάνατο της συζύγου του το 2002, η οποία είχε φτάσει στις 34 δικαστικές διώξεις, ο Ραγκίπ Ζαράκολου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω διώξεις.
Οι διώξεις του Ζαράκολου αφορούν συνήθως κατηγορίες για αποσχιστική προπαγάνδα και για «προσβολή των οργάνων της Τουρκικής Δημοκρατίας» (άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα)
Το 1986 έγινε ένα από τα 98 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, το 2007 διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης στην Ένωση Εκδοτών και πολλοί διεθνείς οργανισμοί (π.χ Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ) έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις διώξεις του Ραγκίπ Ζαράκολου.
Ο Ζαράκολου έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωσης συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, κ.α ) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση, ωστόσο πολλές φορές δεν μπόρεσε να λάβει τα βραβεία του αφού το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί από τις τουρκικές αρχές (περίπτωση της τελετής στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης).
Στην ομιλία του ο Ζαράκολου αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή για τους λαούς οι οποίοι ως αυτόχθονες ζούσαν στη χώρα, τόνισε τη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς αναφέροντας μάλιστα στοιχεία της Γενοκτονίας από την Τραπεζούντα μέχρι τη Σμύρνη.
Τόνισε ότι «σήμερα μπορεί να καλυτέρευσαν οι σχέσεις των δυο χωρών, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λησμονιά για όσα έγιναν. Όμως από το 1980 και μετά, το εκπαιδευτικό σύστημα της γείτονος ελέγχεται πλήρως από τον στρατό, που προσπαθεί να μεταφέρει παραχαραγμένη την ιστορία. Όμως οι απλοί άνθρωποι να είστε σίγουροι πως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία, αφού την μαθαίνουν από τους γονείς και τους παππούδες τους που την έζησαν. Έτσι υπάρχει πραγματική αμφισβήτηση από τον απλό κόσμο για όσα προσπαθούν οι μεγάλοι να τους περάσουν. Οι γενοκτονίες έγιναν. Απομένει να προσπαθήσουμε να αναγνωριστούν από όλους». Ο Ζαράκολου ο οποίος τιμήθηκε από τη Λέσχη Ποντίων, αναφέρθηκε και στη δολοφονία των Ελλήνων που φοιτούσαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντας, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, όπου το καθεστώς έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε σκλάβους».

Για τη Γενοκτονία και την επίσημη ελλαδική στάση




«Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση, καθώς με την απραξία των Ελληνικών κυβερνήσεων δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά»

Με αφορμή της 19η Μαΐου, «Ημέρα Μνήμης» της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1916-1923) και την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το ιστορικό αυτό γεγονός, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, πραγματοποίησε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν, Φάνης Μαλκίδης ο οποίος μιλώντας στον «Καθημερινό Τύπο.», εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το ιστορικό αυτό γεγονός. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η «Ημέρα Μνήμης» της γενοκτονίας είναι η 19η Μαΐου. Αυτή η ημερομηνία έχει καθιερωθεί. Δυστυχώς, το υπουργείο εσωτερικών με εγκύκλιο που έχει στείλει όρισε ως “ημέρα εορτασμού της γενοκτονίας” την 22α Μαΐου. Εδώ προκύπτουν δύο θέματα. Το πρώτο είναι η ημερομηνία. Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας δε μπορεί να γίνεται λάστιχο. Πραγματικά απορώ. Οι αρμόδιοι υπουργοί δε βλέπουν τι υπογράφουν; Το δεύτερο θέμα αφορά τον χαρακτηρισμό από το υπουργείο ως “ημέρα εορτασμού”. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει χάσει τον άνθρωπο του και να το γιορτάζει», δήλωσε ο Φάνης Μαλκίδης.


«Κ.Τ.»: «Σήμερα σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού;»


Φ.Μ. : «Η τελευταία επιτυχία ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο το 2010. Επίσης στις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στα κοινοβούλια όλων των χωρών να αναγνωρίσουν μία σειρά από γενοκτονίες, ανάμεσα τους και η γενοκτονία των Ελλήνων. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και στην Τουρκία, καθώς πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας».


«Κ.Τ.»: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από το εξωτερικό. Με τις Ελληνικές Κυβερνήσεις τι γίνεται; Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι όλες οι ηγεσίες του υπουργείου εξωτερικών εφαρμόζουν μία ιδιότυπη ομερτά γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;»


Φ.Μ. : «Πράγματι εδώ και 17 χρόνια η Ελληνική Πολιτεία σιωπά, αρνούμενη να εφαρμόσει νόμους που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή. Οι Νόμοι όμως θα πρέπει να τηρούνται, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπως η σημερινή. Αυτό που μπορώ να σας πω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι την τελευταία δεκαετία τόσο ο σημερινός Πρωθυπουργός, όσο και ο προηγούμενος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ανθρώπου που ευθύνεται για την γενοκτονία.
Επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την Τουρκία, δεν έχει τεθεί ποτέ στην ατζέντα των διμερών επαφών των δύο χωρών. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα».


«Κ.Τ.»: «Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον γύρω από αυτή την υπόθεση;»


Φ.Μ. : «Το ενθαρρυντικό είναι ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, απλοί πολίτες ασχολούνται με το θέμα της γενοκτονίας. Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση, καθώς με την απραξία των Ελληνικών κυβερνήσεων δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά».

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Καβάλα

ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Από το 1916 έως και το 1923 οι ομαδικές σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου είχαν ως στόχο να αφανίσουν τον Ελληνισμό του Πόντου.Σήμερα 95 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτής του πολύ σημαντικού γεγονότος για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ποντιακή Λέσχη Καβάλας, θα πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στις 10 μ.μ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Λέσχης, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης με τον Γραμματέα, Γιώργο Χαρπαντίδη, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ξενοδοχείο Ωκεανίς το πρόγραμμα της εκδήλωσης.Ο Πρόεδρος της Ποντιακής Λέσχης Καβάλας, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, τόνισε ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν έχει διαδοθεί τόσο πολύ στην χώρα μας, σε αντίθεση με το εξωτερικό. «Με τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, δεν έχουμε πρόθεση να ενσπείρουμε μίσος ή να αναμοχλεύσουμε τα πάθη, αλλά πιστεύουμε πως η ιστορική γνώση είναι η καλύτερη ασπίδα για το μέλλον και το ασφαλέστερο θεμέλιο για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των λαών και των κρατών. Το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της Γενοκτονίας είναι σα να σκοτώνεις για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνεις τον πόνο των επιζώντων», δήλωσε.

Δεσπόζουσα θέση αλλά και ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η παρουσία στην εκδήλωση του μέλους της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ραγκιπ Ζαράκολου, ο οποίος έχει υποστεί πολλές διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του, και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί σημαντική φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών στη χώρα.

Παράλληλα το παρόν θα δώσει Φάνης Μαλκίδης, ενώ θα προβληθεί 15λεπτο βίντεο για την Γενοκτονία.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής 1. Ενός λεπτού σιγή2. Χαιρετισμός Προέδρου κ. Αλεξανδρίδη Χαράλαμπου3. Ανάγνωση Λογοτεχνικού Κειμένου από την κα. Κοσμίδου Ελένη4. Βίντεο 15 λεπτών για την Γενοκτονία5. Ομιλητές – Φάνης Μαλκίδης. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών6. Ragip Zarakolu, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία7. Χορωδία Λέσχης Ποντίων Καβάλας8. Χοροί Σέρρα – Θανατί λάγγεμα9. Προσφορά Ποντιακών Εδεσμάτων

Πηγή: Κ-Τύπος