Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η Γενοκτονία μέσα από τα άρθρα των συναγωνιστών μας Zarakolu, Çetinoğlu, Çilingir, Yaylali




Θ. Μαλκίδης

Αφιέρωμα της Εφημερίδας Μακεδονία: Η Γενοκτονία μέσα από τα 
άρθρα των συναγωνιστών μας Ragip Zarakolu -Sait Çetinoğlu- 
Tamer Çilingir Yannis Vasilis Yaylali 

Επιμέλεια -εισαγωγικό κείμενο Στέλιος Κούκος

Μεταφράσεις- κείμενο Θ. Μαλκίδης


 Εδώ και χρόνια έχουμε αναπτύξει έναν ιστορικής σημασίας ειλικρινή 
διάλογο με έντιμες προσωπικότητες στην Τουρκία.  
Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας που έχει συνέπεια, 
ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα,  δεν αποσιωπά την αλήθεια 
και δεν καταναλώνει ούτε ευτελίζει το ζήτημα.
Συνομιλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους  συναθλητές μας, συνεργαστήκαμε σε συναντήσεις σε όλον τον πλανήτη. Το Συνέδριο στην Άγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία τον Απρίλιο του 2016 ήρθε ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κάποτε έρχεται η ιστορική στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στον τόπο του εγκλήματος για το έγκλημα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, οι δάσκαλοι του Χίτλερ και των Ναζί.






Ο Ragip Zarakolu, ο Sait Çetinoğlu, ο  Tamer Çilingir , ο φυλακισμένος Yannis -Vasilis Yaylali είναι μερικοί από τους συναγωνιστές  μας, που είναι δίπλα μας για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων, η οποία αποτελεί μία από τις σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. 


 Έχοντας επίγνωση από την προσωπική μου διαδρομή στην υπόθεση της ανάδειξης της Γενοκτονίας,  ξέρω ότι η προσπάθεια θα είναι επίπονη, μακροχρόνια και δύσκολη,  στο τέλος όμως είναι βέβαιο ότι θα είναι νικηφόρα. Γιατί έχουμε μαζί μας την αλήθεια και τους συναθλητές μας που δε φοβούνται να μιλήσουν και να πράξουν, ακόμη και στην Τουρκία, στο  πιο φασιστικό κράτος του πλανήτη, το κράτος με τις περισσότερες φυλακής στον κόσμο.  Συγχαίρω τους συναγωνιστές για την τόλμη και την ανδρεία τους, τους ευχαριστώ που είναι μαζί μας στον ιερό και εν τέλει νικηφόρο αγώνα αναγνώρισης, ζωής και αλήθειας.







Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Εκδήλωση στη Μνήμη του Γεωργίου Ανδρεάδη


Δημιουργική και Παραγωγική Μνήμη:  Γιώργος  Ανδρεάδης

Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Ανδρεάδη οργανώνει η  Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης στο χώρο της Εστίας το Σάββατο 13 Μαΐου  στις 7:30 μμ. 

Στην εκδήλωση όπου θα βρεθεί και η οικογένεια του Γιώργου Ανδρεάδη, θα μιλήσουν οι  Φ. Πεταλίδης και Θ. Μαλκίδης 

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η Γενοκτονία συνεχίζεται!





Θ. Μαλκίδης 

Η Γενοκτονία συνεχίζεται! 

Απόσπασμα από τη δήλωση  κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Μνήμη αποτελεί συστατικό στοιχείο του ανθρώπου. Η Γενοκτονία είναι και υπόθεση Μνήμης, Αλήθειας για να αναφερθούμε στην ετυμολογία. Αγώνας για αναγνώριση, αγώνας για συνέχεια και ζωή, ενάντια στην εγκληματική πράξη το θάνατο. 

Ανάλογες, σοβαρές προσπάθειες με αυτές που αναδεικνύουν τη Γενοκτονία με σύγχρονα, οπτικοποιημένα μέσα είναι σημαντικές και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες. Τις χρειαζόμαστε για την παραδοχή και την  αναγνώριση του διεθνούς μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, τόσο στο εξωτερικό και πολλές φορές -και ο νοών νοείτω- και στο εσωτερικό......

Το δυστύχημα είναι ότι η Γενοκτονία αυτή δε σταμάτησε το 1922- 1923. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με διάφορους τρόπους και με ποικίλα μέσα. Οι ίδιοι θύτες, οι Κεμαλικοί, Ερντογανικοί και Γκρίζοι Λύκοι Ναζί και  τα ίδια θύματα. Καταστροφή των μνημείων μας, καταστροφή της παρουσίας μας, εκφοβισμός και τρομοκρατία στους εναπομείναντες.  
 Φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, στον οποίο επέτρεψαν  μόνο ένα γράμμα μετά από 18 ημέρες(!), φυλάκιση   στον πρόσφατο παρελθόν για τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ συνεχείς διώξεις για τους συναγωνιστές μας. Όπως η  προχθεσινή έφοδος των Τουρκικών αρχών -με πρόσχημα κάποιους φορολογικούς λόγους (......) -στα γραφεία του  Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος  στο παρελθόν έχει επίσης φυλακισθεί για την έκδοση των βιβλίων  των διωκόμενων  Γιώργου Ανδρεάδη και Ομέρ Ασάν. 

 Η σύγκρουση σήμερα στην Τουρκία και ειδικότερα στις περιοχές όπου έζησαν οι πρόγονοί μας είναι ανάμεσα στην Ελληνικότητα και την ιστορική αλήθεια και στη  βαρβαρότητα, την άρνηση και την προπαγάνδα. 

Το λέει πολύ εύστοχα ο Ζαράκολου για την πράξη έναντι των βιβλίων που όπως ξέρουμε τα μισούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, και οι μαθητές των Κεμαλικών, οι Ναζί τα έκαιγαν:

" Αν έφερνα αντίρρηση λέγοντας Δεν υπήρχε θεωρημένη ταινία πριν 30 χρόνια θα άλλαζε τίποτα ; Αυτή η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αλλάξει. Η Μαύρη ιστορία θα επαναλαμβάνεται συνέχεια. Μέχρι να φάνε το μεγάλο χαστούκι της ιστορίας "!






Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ντοκιμαντέρ για τον Πόντο -Documentary Pontos "The Holy Hours"-документального фильма о Геноциде в Понте



Προβολή του ντοκιμαντέρ  «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες»


Το LIVEMEDIA σας προσκαλεί στην προβολή του  ντοκιμαντέρ παραγωγής του, «Πόντος οι Μεγάλες Ώρες», στις 10 Μαΐου 2017 και ώρα 8:00 μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.  Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. 

Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. 

Στο ντοκιμαντέρ,  μιλούν με σειρά εμφάνισης:  
Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, 
Δημήτρης Καραμήτσος, 
Θεοφάνης Μαλκίδης, 
Θεοδόσης Κυριακίδης, 
Γιώργος Παρχαρίδης, 
Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης Τασσιάς, 
Γιάννης Αποστολίδης, 
Ουρανία Καλογερίδου.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια πρωτοβουλία του LIVEMEDIA που και αφιερώνεται στη μνήμη της Μυροφόρας Σάρρα Παρχαρίδου. 

Η είσοδος είναι δωρεάν και το κόστος καλύπτεται εξολοκλήρου από το LIVEMEDIA, ενώ θα προβληθεί ζωντανά και διαδικτυακώς από το www.livemedia.gr  

 Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στο Μέγαρο Μουσικής είναι η ηλεκτρονική εγγραφή στο www.livemedia.gr/pontosmegaro


Documentary: "Pontοs- Genocide: The Holy Hours" 

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η σύντροφος του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί, Meral Geylani, ζητά την υποστήριξή μας για την απελευθέρωσή του!






Θ. Μαλκίδης 

Η σύντροφος του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί, Meral Geylani, ζητά την υποστήριξή μας για την απελευθέρωσή του! 

"Αγαπητοί φίλοι 

o ακτιβιστής της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφος και συμπατριώτης μας Γιάννης -Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylalı )  κρατήθηκε από την  22α Απριλίου και δεν είμαι σε θέση να επικοινωνήσω μαζί του. Απεστάλη στην κλειστή φυλακή στο  Σιρνάκ και  μετά τη 2α Μαΐου μεταφέρθηκε στην υψηλής ασφαλείας φυλακή στο Ελατζίκ, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα  επικοινωνία με τον δικηγόρο του, με εμένα  και την οικογένειά του. 

Ο Γιάννης- Βασίλης υποστήριξε τους ανθρώπους που είχαν δολοφονηθεί στο Ρομπόσκι του Κουρδιστάν  τα μεσάνυχτα της 28ης Δεκεμβρίου 2011, αγωνιζόμενος για τη δικαιοσύνη με πορεία μέχρι και την Άγκυρα. Χρειάζεται την υποστήριξή σας όπως όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές και χρειάζεται δικηγόρους για να τον υποστηρίξουν.

Σας ευχαριστώ πολύ"



Λευτεριά στον Γιάννη- Βασίλη  Γιαϊλαλί

Free Yannis Vasilis Yaylalı

Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük! 

Την ίδια στιγμή  που ζητάμε την απελευθέρωση του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο εκδοτικό οίκο ενός άλλου συναγωνιστή μας Ραγκίπ Ζαράκολου «Belge» στην Κωνσταντινούπολη, κατάσχοντας 2.170 βιβλία. 
Με πρόφαση την καταγγελία για έλλειψη της επίσημης θεωρημένης ταινίας σε κάποια από τα βιβλία, πραγματοποιήθηκε η εισβολή και έρευνα στον εκδοτικό οίκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δήλωσε πως είχαν εντολή να κατάσχουν τα βιβλία «Κούρδοι χωρίς πατρίδα» και «Αποφάσεις σκληρότερες από τον θάνατο» του συγγραφέα Μεχμέτ Γκουλέρ.
Κατασχέθηκαν όμως και εκατοντάδες ακόμα βιβλία, εκδόσεις της δεκαετία του 1980 και του 1990, μεταξύ των οποίων και βιβλία του Γιώργου Ανδρεάδη και Ομέρ Ασάν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η αστυνομία εμπόδισε τους εργαζόμενους να βγουν από τον χώρο και έθεσαν υπό κράτηση για λίγη ώρα τον συντάκτη Μεχμέτ Αλί Βαρίς.

Ο εκδοτικός οίκος «Belge» ιδρύθηκε το 1977 από την Αισενούρ Ζαράκολου σύζυγο του Ραγκίπ Ζαράκολου και μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980 δημοσίευε κυρίως ακαδημαϊκά και θεωρητικά βιβλία.
Ο «Belge» έχει εκδώσει μια σειρά βιβλίων σχετικά το Αρμενικό Ζήτημα και την Γενοκτονία των Αρμενίων, για τον Πόντο, για το Κουρδικό. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της Αρμενίας με το Βραβείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αρμενίας το 2010, ενώ έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2012.


Ο Γκάρο Παϊλάν, Αρμένιος βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, σχολίασε την εισβολή στο Twitter γράφοντας: «Ο εκδοτικός οίκος «Belge» τεκμηριώνει την ιστορία των εγκλημάτων της Τουρκίας. Μπορείτε τουλάχιστον να διαβάσετε τα βιβλία που κατασχέσατε.»




Η Γενοκτονία και η άρνηση της Τουρκίας


Θ. Μαλκίδης 

Η Τουρκική άρνηση και προπαγάνδα για τη  Γενοκτονία

 Η 19η Μαΐου, η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, την οποία με καθυστέρηση επτά δεκαετιών μετά το μαζικό έγκλημα υιοθέτησε το 1994 το ελλαδικό κράτος, είναι η αφορμή για να ξαναδούμε την πολιτική προπαγάνδας και άρνησης που ακολουθεί η Τουρκία για το ζήτημα.

Μετά από τη ψήφιση του σχετικού νόμου στην Ελλάδα, η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε μετά από πρωτοβουλίες Ελλήνων της Ελλάδας και της Διασποράς από τα κοινοβούλια της  Κύπρου, της Σουηδίας, της Αρμενίας, τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, πολιτείες των ΗΠΑ, πόλεις του Καναδά (Οτάβα, Τορόντο, Λασάλ, Οσάουα, Λαβάλ), ενώ αναφορές έχουν γίνει στον ΟΗΕ, σε εκθέσεις προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.

Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται τη Γενοκτονία, να κάνει προπαγάνδα και να φυλακίζει αγωνιστές ανάδειξης του μαζικού εγκλήματος, όπως έπραξε με το συμπατριώτη  μας Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί.

Επιπλέον οι επιστολές του Τούρκου πρέσβη στην Οτάβα προς τους Γερουσιαστές του Καναδά για την υπόθεση της Γενοκτονίας, είναι τεκμήρια άρνησης, τα οποία σε άλλες χώρες θα χρησιμοποιούνταν για την καταδίκη της. 

Οι μηχανισμοί βεβαίως της Τουρκίας χρησιμοποιούν στην προπαγάνδα τους και τις  "θέσεις" που  εξέφρασαν για τη Γενοκτονία οι γνωστοί αρνητές και υπονομευτές στην Ελλάδα....

Περισσότερα στο άρθρο του Θ. Μαλκίδη στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Μαΐου 2017 που κυκλοφορεί.

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» -Память о Греческом Спортивном Обществе "Понтос"







Θ. Μαλκίδης 

Ο Ελληνικός  Σύλλογος «Πόντος»

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία που οργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Πόντος» ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Κολεγίου «Ανατόλια» το 1903. Στη διοίκησή του συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητής του κολεγίου και η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του αθλητισμού, του πνεύματος, της τέχνης. Επίσης, ο σύλλογος διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις, είχε βιβλιοθήκη, ενώ το 1910 ανέλαβε την έκδοση του περιοδικού «Πόντος» ως «Μηνιαίον δημοσίευμα φιλολογικόν, επιστημονικόν και παιδαγωγικόν».

Στις τελευταίες εκλογές του  Ελληνικού Συλλόγου  «Πόντος»  που έγιναν τον Μάιο του 1920, στο αξίωμα του προέδρου αναδείχθηκε ο καθηγητής Δ. Θεοχαρίδης, στη θέση του αντιπροέδρου ο Χαράλαμπος Ευσταθιάδης, γραμματέας ο Αναστάσιος Παυλίδης, ταμίας ο Συμεών Ανανιάδης, και υπεύθυνος για το αθλητικό τμήμα ο Γρηγόριος Τσακάλωφ. Όλοι τους 8 μήνες αργότερα θα συλλαμβάνονταν από τους Τούρκους, και με εξαίρεση τον Τσακάλωφ, ο οποίος ήταν Ρώσος πολίτης, θα δολοφονούνταν στην Αμάσεια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1921.

Σημαντικό μέλος και αθλητής του Συλλόγου ήταν ο Συμεών Ανανιάδης. Ο Ανανιάδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα, εισήχθη στο «Ανατόλια» το 1919 και ήταν πολύ καλός αθλητής του στίβου. 


Όπως γράφει ο συμμαθητής και φίλος του Ευθύμιος Κουζινός, το 1920 έβλεπε το μέλλον του ευοίωνο: «Είχαμε επιβιώσει από σφαγές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και είχε βάλει τρεις στόχους, να πιάσει και εάν είναι δυνατόν να "σπάσει" το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, να φοιτήσει στην αμερικανική ιατρική σχολή στη Βηρυτό και να συνεχίσει σπουδές στη Βιέννη και να παντρευτεί μια όμορφη συμπατριώτισσά του από την περιοχή του Αλαχάμ η οποία φοιτούσε στο αμερικανικό Λύκειο. Μάλιστα κάθε Σάββατο δεν έχανε την ευκαιρία να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του "Πόντος", όπου εκεί την έβλεπε ο Συμεών» (Couzinos E., Twenty three years in Asia Minor [1899-1922], New York, Vantage Press 1969, σ. 67. Μετάφραση - εισαγωγή- επιμέλεια Θεοφάνης Μαλκίδης).

Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 οι Τούρκοι περικύκλωσαν το «Ανατόλια». Αρχικά έψαχναν για όπλα και εκρηκτικά και στη συνέχεια, αφού δεν βρήκαν τίποτα, κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου Τζ. Γουάιτ. Εκεί οι Τούρκοι είδαν δύο χάρτες που απεικόνιζαν την περιοχή του Πόντου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η εύρεση των χαρτών οδήγησε τους Τούρκους να ζητήσουν να δουν τη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Πόντος». Στη βιβλιοθήκη υπήρχαν εκατοντάδες βιβλία στην ελληνική και ειδικότερα στην αρχαιοελληνική γλώσσα, έργα κλασικών συγγραφέων τυπωμένα τα περισσότερα στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρήκαν και ένα σημειωματάριο με τις δραστηριότητες του Συλλόγου, το οποίο θεωρήθηκε «επαναστατικό».

Η φωτογραφία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου ερέθισε ακόμη περισσότερο τους Τούρκους. Οι αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» είχαν άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Συμεών Ανανιάδης, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των κεμαλικών στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, μίλησε με τον Κουζινό, λέγοντάς του πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Όπως είπε ο Ανανιάδης, «αυτό είναι το τέλος». Λίγο πριν τις 12 το βράδυ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου, όπου έγινε η σύλληψή τους από τους Τούρκους. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην Αμάσεια όπου με ψευδείς κατηγορίες καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού.

Ένας από τους μαθητές του Κολλεγίου και αθλητής του Συλλόγου, ο Στυλιανός Χατζόπουλος γλύτωσε από βέβαιο θάνατο επειδή είχε καταφύγει στο Νοβοροσίσκ, όπου δημιούργησε το Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο «Ολυμπία».

Ο Ελληνικός  Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων που συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική ανύψωση.
Η έρευνα έδειξε, και στο μέλλον θα δείξει ακόμη πιο έντονα, ότι σύλλογοι και σωματεία, οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις των Ελλήνων που έζησαν για χιλιάδες χρόνια στη Μικρά Ασία όπως ο «Πόντος» της Μερζιφούντας ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους και απέδειξαν την  κοινωνική, αθλητική και εν τέλει και την εθνική  τους προσφορά.


Ο Στυλιανός Χατζόπουλος πρώτος  όρθιος από δεξιά


Ο Στυλιανός Χατζόπουλος πρώτος από αριστερά, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Ολυμπία στο Νοβοροσίσκ. 

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΦιλοΚεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και ΦιλοΝαζιστές ΑντιΚεμαλικοί



Θ. Μαλκίδης 

ΦιλοΚεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και ΦιλοΝαζιστές ΑντιΚεμαλικοί

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία που οργάνωσε η εθελοντική ομάδα "Θυμητάρι" στην Νέα Αμισσό Ξάνθης.

H ιστορία και ο τόπος μας έχουν ατελείωτα μαρτύρια και μάρτυρες. Από τα τάγματα εργασίας, τις πορείες θανάτου, τα "Άουτσβιτς εν ροή" όπως ευφυώς τις ονόμασε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, μέχρι τους βιασμούς των γυναικών και την αρπαγή των παιδιών,  ο  Πόντος, είναι ένας μαρτυρικός τόπος. Αμισός- Σαμψούντα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Τρίπολη..... Φυσικός και ηθικός αυτουργός ο Μουσταφά Κεμάλ, ο δάσκαλος του Χίτλερ.

Αντιστοίχως ο ελλαδικός τόπος μετρά 1170 μαρτυρικά χωριά και πόλεις, όπου οι Ναζί και οι συνεργάτες τους διέπραξαν εγκλήματα τις περισσότερες φορές με μανία και διαστροφή. Επειδή το πρώτο έγκλημα, αυτό της Γενοκτονίας δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε ως Ολοκαύτωμα. Ανάμεσα στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας ήταν και διασωθέντες από τη δράση της Κεμαλικής εγκληματικής οργάνωσης. 

Στον τόπο αυτό, στην ιστορία του,  δεν χωρούν  ΦιλοΚεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και ΦιλοΝαζιστές ΑντιΚεμαλικοί. Δε χωρούν καταστάσεις και πρόσωπα που τιμούν τον Κεμάλ και μισούν τον Χίτλερ  και τιμούν τον Χίτλερ και μισούν τον Κεμάλ. Η περίπτωση του φυλακισμένου συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί είναι η τελευταία περίπτωση όπου η παρά φύση αυτή κατάσταση εμφανίζεται ξανά. 

Κεμαλισμός και Ναζισμός είναι ένα και το αυτό. Δάσκαλος Κεμάλ και μαθητής Χίτλερ, κατά τα λεγόμενα του αρχηγού των Ναζί. 
Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα αναγνώρισης, σπάζοντας το αυγό του φασιστικού φιδιού, αποκαλύπτοντας τον Κεμαλισμό και τη συνέχειά του τον Ναζισμό που δολοφόνησαν εκατομμύρια Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά. Αποκαλύπτοντας την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία.