Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μακεδονία- Ελληνισμός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μακεδονία- Ελληνισμός 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus


21 Ἰουνίου 1824 – Ἡ Καταστροφή τῶν Ψαρῶν

 

«Μετά τήν καταστροφή τῶν Ψαρῶν». Ἔργο τοῦ Νικόλαου Γύζη


Η καταστροφή τῶν Ψαρών κατεχει ξεχωριστή θέση ἀνάμεσα στίς θυσίες πού πρόσφερε τό γένος στό βωμό τῆς ἐλευθερίας στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821. Τό μεγάλο δράμα πού συγκλόνισε τό πανελλήνιο καί συγκίνησε τούς πολιτισμένους λαούς, εἶναι ἀπό τά ἄφταστα παραδείγματα ἡρωισμοῦ καί θυσίας καί συμβολίζει τό ἀνεξάντλητο καί ἀκατάπαυστο ἀγωνιστικό πάθος τῆς φυλῆς.

ΔΙΑΚΟΣ ο Ηρωομάρτυς – Τό τραγούδι τοῦ Διάκου

 

 

ΔΙΑΚΟΣ ο Ηρωομάρτυς  – Τό τραγούδι τοῦ Διάκου.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΤΙΧΟΙ Ἀνωνύμου Μοναχοῦ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ Εὐάγγελος Φάμπας

ΤΡΑΓΟΥΔΙ Αἰκατερίνα Τάκου

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Εὐάγγελος Φάμπας Εὐάγγελος Μπόντας & Συνεργάτες στό Akron studio τῆς Massive Productions

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Cue Productions – Θεσσαλονίκη

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Κυριάκος Γκουβέντας, Βιολί Διονύσης Θεοδώσης, Κλαρίνο Τάσος Πούλιος, Κανονάκι Εὐάγγελος Μπόντας, Πιάνο, πλῆκτρα Εὐάγγελος Φάμπας, Κιθάρες, μπάσο, νταούλι

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ Εὐάγγελος Φάμπας

Στίχοι

Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας


Ἁγίων συμμέτοχος σαφῶς ἐγένου
Ζωὴν βιώσας Νικόλαε ἁγίαν.
Νικολέω θεοῖο φέρτατον κῦδος ᾄσμασιν ὕδω.

Τὸ μεγάλο στοίχημα μεταξύ πιστῶν καὶ ἀπίστων

 

Τὴ Λαμπροδευτέρα τὸ βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, πρὶν νὰ πλαγιάσω γιὰ νὰ κοιμηθῶ, βγῆκα στὸ μικρὸ περιβολάκι ποὺ ἔχουμε πίσω ἀπὸ τὸ σπίτι μας, καὶ στάθηκα γιὰ λίγο, κοιτάζοντας τὸ σκοτεινὸ οὐρανὸ μὲ τ᾿ ἄστρα.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Γεωργίου Αναλυτή. Κύπρος 1974

 



Την Κυριακή 23 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια στα Κοιμητήρια Καισαριανής στις 12:30μμ , θα γίνει η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Γεωργίου Αναλυτή. 


Ο αλβανικός ανθελληνισμός

 

Ο αλβανικός ανθελληνισμός

Αλβανοί που πήγαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής τους ποδοσφαιρικής ομάδας στο Euro, που διοργανώνεται από τη Γερμανία, κυκλοφορούν με μπλουζάκια της «Μεγάλης Αλβανίας». Πάνω στα μπλουζάκια υπάρχουν χάρτες που περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα κι άλλα τμήματα της Ελλάδας.

Η αντίδραση από τον ξεχαρβαλωμένο κρατικό μηχανισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη μηδενική. Ισως νιώθει υποχρεωμένος στον Εντι Ράμα, επειδή ο δεύτερος έστησε προτομή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη Δερβιτσάνη…

Η Αλβανία είναι χώρα εχθρική προς την Ελλάδα. Ο ανθελληνισμός μεγάλης μερίδας του αλβανικού λαού δεν είναι καινούργιο «φρούτο». Το μίσος προς τους Ελληνες και η ανοιχτά εχθρική συμπεριφορά είναι εντοπίσιμα από την ίδρυση αυτού του νεοσύστατου κράτους, αλλά και πιο πριν. Η συμπεριφορά των φυλών και των εθνοτικών ομάδων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «Αλβανοί», δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. Καραδοκούν για να βρουν την πατρίδα και τον λαό μας σε στιγμή αδυναμίας για να χτυπήσουν με όλη τους την ισχύ και να πλιατσικολογήσουν. Σταθερός σύμμαχός τους -και συχνά καθοδηγητής τους- στις επιδρομές εναντίον του Ελληνισμού είναι η Τουρκία.

Είτε το έθνος μας βρισκόταν υπό τον τουρκικό ζυγό είτε την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τα πράγματα δεν άλλαζαν. Οι Τουρκαλβανοί και οι Τσάμηδες αποδείχθηκαν ένα και το αυτό και σε απόσταση αναπνοής οι Αλβανοί εγκληματίες που λειτουργούν ακόμη σαν στρατός κατοχής σε πολλές ελληνικές γειτονιές.


Φως

 


"Να κάθεσαι λοιπόν σε ένα ακροθαλάσσι, για να μην βλέπεις πονηρό κόσμο. 


Να κάνεις το Σταυρό σου και να λες: 


''Δόξα σοι ο Θεός! Σε ευχαριστώ Θεέ μου!''. 

Ψέριμος



Στην Ψέριμο  το  πρώτο  Παγκόσμιο  συνέδριο «SMARTISLANDS» 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2024!


Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν μια ομάδα Αμερικανών επισκέφτηκε το μαγευτικό νησί της ακριτικής μας Ψερίμου – μια ανάσα από την Κάλυμνο στην οποία ανήκει διοικητικά. Ανάμεσα τους η Αντιπρόεδρος του ΙΗΑ Νίνα Γκατζούλη με τον σύζυγό της Bill Γκατζούλη και ο Δρ Παναγιώτης Μπαλταζής, μέλος ΔΣ του ΙΗΑ. Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την παρθένα ομορφιά του νησιού των 22 μόλις μόνιμων κατοίκων, αλλά απογοητεύτηκαν από την εικόνα ενός ερειπίου που στο παρελθόν αποτελούσε το Δημοτικό Σχολείο του νησιού και πλημμύριζε με τις παιδικές φωνές πολλών δεκάδων μαθητών και μαθητριών.


Αθανάσιος Καρπενησιώτης

 

karpenisiotis athanasios

Ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης ήταν Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Πολέμησε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Αγίου Βλαδίμηρου και προάχθηκε μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη. Στην Ελληνική επανάσταση του 1821 οδήγησε τους Έλληνες στην μάχη του Γαλατσίου και του Σκουλενίου, όπου και έπεσε ηρωικά.

 

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Υπάρχει και ο λόγος της Μακεδονίας, ο λόγος του Ελληνισμού

 

Θ.Μαλκίδης στη Γιορτή Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε το μακεδονικό αγώνα εκτός ύλης, η νυν συνεχίζει την πρακτική των προηγουμένων»

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Υπάρχει και ο λόγος της Μακεδονίας, ο λόγος του Ελληνισμού.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας .


Η μαρτυρική θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου (18 Ιουνίου 1919)

 



Το Αϊδίνιο είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Μικράς Ασίας, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, ανάμεσα στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων. Κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Την περίοδο εκείνη η πόλη αριθμούσε 35.000 κατοίκους από τους οποίους οι 8.000 ήταν Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα της πόλεως ήλεγχε το εμπόριο και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία καθώς και τον περίφημο φιλολογικό σύλλογο «Μέλισσα» που διατηρούσε βιβλιοθήκη και φιλαρμονική εταιρεία.

«Το Αιγαίο και η Θράκη, αντιπροσωπεύουν αυτή την στιγμή τους όρους ύπαρξής μας ως ανεξάρτητου κράτους”, "Καμία ήττα δεν είναι οριστική»



Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος


 «Το Αιγαίο και η Θράκη, αντιπροσωπεύουν αυτή την στιγμή τους όρους ύπαρξής μας ως ανεξάρτητου κράτους”, τονίζει ο Λουκάς Αξελός: «Καμία ήττα δεν είναι οριστική»


Ο Λουκάς Αξελός έχει βάλει τη δική του σφραγίδα για την Κύπρο, το Κυπριακό, με το οποίο ασχολείται από μαθητής και στη συνέχεια ως μελετητής, αναλυτής, ιστορικός.


«Το Κυπριακό με βοήθησε να πραγματοποιήσω το πιο ουσιαστικό ταξίδι μου στον Ελληνισμό και τον πολιτισμό του» θα σημειώσει και θα θυμίσει τον χαμό του Κύπριου φίλου του Ιάκωβου Κουμή, που δολοφονήθηκε άνανδρα από τα κρατικά όργανα την ημέρα της εβδόμης επετείου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1980, αλλά και την τραυματική στην συνέχεια απώλεια, του, επίσης, δολοφονημένου από την ΜΙΤ, Θεόφιλου Γεωργιάδη το 1994.


Ο Λουκάς Αξελός, συγγραφέας- διευθυντής των  εκδόσεων «Στοχαστής» και του Περιοδικού «Τετράδια», διδάκτορας Ιστορίας, έχει γράψει βιβλία και άρθρα για την Κύπρο, συμμετείχε σε συνέδρια και συζητήσεις ενώ εξηγεί πώς «το Κυπριακό κατέληξε, με έναν ιδιότυπο  τρόπο να εσωτερικευθεί μέσα μου και να μετατραπεί σε μιαν έμμονη ιδέα».


Με τον Λουκά Αξελό,  είχαμε μια κουβέντα με αφορμή την επετειακή έκδοση των «Τετραδίων» για τα 50 χρόνια από την εισβολή. Μια συλλογική έκδοση με 30 κείμενα, δίνοντας συνέχεια στα επετειακά τεύχη για το 1821 και το 1922. 

Μετά τα μεγάλα αφιερώματα των «Τετραδίων» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια από την  Μικρασιατική Καταστροφή, έχετε κυκλοφορήσει και ένα νέο τριπλό αφιερωματικό τεύχος για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο. Προκύπτει ένα συνολικό μήνυμα από τη συλλογική αυτή δουλειά για την Κύπρο;


Yuregine Sor - Τουρκική ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!


 

 

 Συγκλονιστική (αλλά και δραματική) Τουρκική ταινία με ελληνικούς υποτίτλους που αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην Τουρκική γλώσσα το δράμα και την πίστη των Κρυπτοχριστιανών του Πόντου σπάζοντας τη σιωπή αιώνων. 


Μελόνι και Μακρόν. Μάθημα για τους Έλληνες πολιτικούς.

 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Έξι χρόνια μετά την παρανομία των Πρεσπών

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Έξι χρόνια μετά την παρανομία των Πρεσπών 


Έξι χρόνια μετά ελπίζω ο Τιτάνας της παγκόσμιας πολιτικής σκέψης να κράτησε τη γραβάτα του αδελφού Ζαεφ,  γιατί από τη "Συμφωνία"  έμεινε μόνο το σκέτο "Μακεδονία" των Σκοπίων, τα γκλοπς,  τα δακρυγόνα και η ύβρις.....


Εξι χρόνια μετά,  με τετρακόσιες παραβιάσεις από τα Σκόπια και την ένοχη σιωπή στην Αθήνα από όσους έκαναν καριέρα πάνω στο πτώμα της  Μακεδονίας, η μοναδική πρόταση για τα συμφέροντά μας, είναι η καταγγελία, η ακύρωση,  η κατάργηση της παρανομίας  των Πρεσπών!


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Φοκους στη συνέχεια. 


ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ: 18 Ιουνίου 1992

Νικόλαος Σιαλμάς: Έδωσε τη ζωή του, στα 27 του έτη για την Πατρίδα

Του Στέφανου Καραβίδα*













Στέφανος Καραβίδας 

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στην Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί στο Αιγαίο. Να γίνει συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης Μαχητών της Πατρίδας. Τι ευλογία, τιμή και βαριά ΕΥΘΥΝΗ, να αποτελείς την αιχμή του δόρατος του Κράτους, να σου δίνεται το ιερό καθήκον της υπεράσπισης του Αιγαίου μας και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.


Έχει χειρότερα;

 


Υπάρχουν και χειρότερα ή είναι απλώς Δευτέρα και οι Τσιπρας- Ζαεφ βραβεύουν τον Νιμιτς

Παρουσίαση του επετειακού τεύχους για την Κύπρο

 


Περιοδικό Τετράδια.  Κύπρος 1974.


Στρατηγός Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι»


«…Όσοι έχουν την τύχη μας σήμερον εις τα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, το ’χουν σε δόξα, το ’χουν σε τιμή, το ’χουν σε ικανότη το να τους ειπής ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι ήφεραν τόσα κακά εις την πατρίδα. Είναι άξιοι άνθρωποι και τιμώνται και βραβεύονται. Όσοι είναι τίμιοι κατατρέχονται ως ανάξιοι της κοινωνίας και της πολιτείας.

Λυκούργος Λογοθέτης: ο πολύπλευρος ηγέτης της Σάμου

 


          Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772-1850), ηγέτης της Σάμου κατά την Επανάσταση του 1821,  είναι, όπως γράφει ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου (1912-2014), «μια όχι μόνο από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, αλλά και μοναδική από ορισμένες απόψεις». Και εξηγεί: «Μόνος αυτός είναι ένας τόσο πολύπλευρος ηγέτης. Γνήσιος πολιτικός, συνέταξε οργανικό νόμο και στρατιωτικό κανονισμό και κυβέρνησε σύμφωνα με αυτούς. Διαμόρφωσε και εφάρμοσε δημοκρατικούς θεσμούς. Εισήγαγε τη λαϊκή κυριαρχία….». (Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου «Γεώργιος Λυκούργος Λογοθέτης της Σάμου: Ένας Συνταγματικός Δημοκράτης Ηγέτης κατά την Επανάσταση του ΄21», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014, σελ. ΧΙ).


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Τα εθνικά μας συμφέροντα στη Μακεδονία επιβάλλουν μία και μόνη λύση: ακύρωση της «Συμφωνίας»

 

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης στη Σκύδρα για το Μεταναστευτικό – Υπάρχουν ακόμη πατριώτες

Θεοφάνης Μαλκίδης


Τα εθνικά μας συμφέροντα  στη Μακεδονία επιβάλλουν μία και  μόνη λύση: ακύρωση της «Συμφωνίας»


Οι πρόσφατες δηλώσεις και αναφορές της ηγεσίας των Σκοπίων για τη Μακεδονία, αλλά και η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας για εκδήλωση- βράβευση για τις Πρέσπες (!),  επανέφεραν στην ελληνική  δημόσια  συζήτηση το παράλογο το οποίο  οι παράνομες πράξεις και η βία,  προσπαθούν να επιβάλλουν ως λογικό.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης : άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών

 



Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ομιλία του στη Ξάνθη το 2019, παρουσιάζοντας  το βιβλίο του ‘Μακεδονικότητα, Ελληνικότητα, Οικουμενικότητα/Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία’ , το οποίο είναι και η πρόταση του για το Μακεδονικό:

‘Η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι την έκαναν άνθρωποι με χαμηλό επίπεδο αυτοσεβασμού και χωρίς συνείδηση του τι σημαίνει ελληνισμός. Ποιοι ψήφισαν αυτή τη συμφωνία; Όχι πάντως ο ελληνικός λαός. 


Αθάνατος!

 






ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ…

Έγινε στη Κρύα Βρύση Γιαννιτσων . με τις πρέπουσες τιμές και μέσα σε ένα έντονο και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η κηδεία των ιερών τα οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής,  ήρωα της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Τσιτιριδη παρουσία πλήθος κόσμου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Επέτειος και απαγόρευση.....

 


Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι απαγορεύει την προγραμματισμένη συνάθροιση των μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων «Κοινό των Μακεδόνων».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι


Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ήρωας

 


Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος


 

«Οἱ ναοί κατέπιπτον καί ἡ πίστις ἐμαραίνετο καί ἐν γένει τό ἀρχαῖον θρήσκευμα ἐφθείρετο ἠρέμα ἐξ’ ὀργάνικοῦ θανατηφόρου νοσήματος μᾶλλον ἤ διά πληγῶν ἔξωθεν καταφερομένων. 

Ἀπ’ ἐναντίας τό νεόν θρήσκευμα, καίτοι ὑπό δεινῶν κλονισμῶν ἀνασειόμενον, δέν ἔπαευ προηγούμενον καί ἀκμάζον»

Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο στη Νέα Ρωμανία Πετρωτών Ροδόπης


Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 


Μόνο η πινακίδα της έχει μείνει, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ευγένιο, να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

 Πριν από ενενήντα μέρες απεβίωσε, σε ηλικία 73 ετών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ένας άνθρωπος που είχε μεγάλες ελπίδες για τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρόλο που αυτές ποτέ δε ευοδώθηκαν. 


Μεγάλη Αλβανία!



 Αυτό που λένε συμβαίνει τώρα: 


Αλβανός "οπαδός" εμφανίστηκε να κουβαλά περήφανος στους δρόμους του Ντόρτμουντ ένα πανό με τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει περιοχές της Ελλάδας. Τόσο η Κέρκυρα, όσο και τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά αποτελούν... μέρος του συγκεκριμένου χάρτη με κόκκινο χρώμα και τις ονομασίες τους στα αλβανικά.


Ο συγκεκριμένος οπαδός μάλιστα έκανε την εμφάνισή του και στην τηλεόραση της χώρας του, παραχωρώντας δηλώσεις σε δημοσιογράφο, " για  να δείξει στον κόσμο τον αληθινό αλβανικό χάρτη " , ενώ στη συνέχεια μπήκε στο «Signal Iduna Park» για το παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία.


Η Μάχη της Ελληνικής Σημαίας. Η ίδια η Σημαία λάφυρο, ενός ακήρυκτου πολέμου! [12 Ιουνίου 1917]

 

Στην αίθουσα τελετών του 1ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων της Γαλλίας (παλαιότερα 1ο Σύνταγμα Μαροκινών Σπαχήδων) στην πόλη Valence, εκτίθεται μία Ελληνική Πολεμική Σημαία. Πρόκειται για το λάφυρο μιας άνισης μάχης του Συντάγματος εναντίον Αποσπάσματος του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων και του 5ου Συντάγματος Πεζικού, που αν και βρισκόταν σε συνθηκολόγηση αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα και την Σημαία του, που με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο απαίτησαν οι Γάλλοι!

Καλοκαίρι στὸ Ἅγιον Ὄρος

 




Στ᾿ Ἅγιον Ὄρος πῆγα πολλὲς φορές. Τὴν πρώτη φορὰ κάθησα παραπάνω ἀπὸ δυὸ μῆνες κ᾿ ἔκανα γνωριμία μὲ πολλοὺς πατέρες καὶ λαϊκούς, γιατὶ ὑπάρχουνε ἐκεῖ πέρα καὶ ἀγωγιάτες ἀρβανῖτες, παραγυιοὶ καὶ γεμιτζῆδες ποὺ φορτώνουνε κερεστὲ (ξυλεία) στὰ καράβια.