Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Γενοκτονία



Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Γενοκτονία των Ελλήνων και οι άλλες γενοκτονίες:
Η αποκατάστασης της δημοκρατίας, της αλήθειας και της ιστορίας μετά το πραξικόπημα της πολιτικής και των συμφερόντων.

Του Φάνη Μαλκίδη

Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να δεχθεί το σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί μία νίκη της ιστορίας της αλήθειας έναντι της πολιτικής και των συμφερόντων. Το ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία στην επίσημη αμερικανική πολιτική, αποτελεί μία νίκη της συνέπειας και της πίστης στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας της Αρμενικής Διασποράς, η οποία κινήθηκε έξω από κρατικές λογικές και συμφέροντα, υλοποιώντας το αίτημα για αναγνώριση ενός αποσιωπημένου εγκλήματος. Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση, την επανάληψη και την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μάλιστα σε μία παράγραφο των εννέα σελίδων ψήφισμα τονίζεται πως «η αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες».Παράλληλα, η απόφαση αποτελεί και ένα προηγούμενο για να ανοίξει ο κύκλος τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και αλλού για την αναγνώριση και άλλων γενοκτονιών. Και συγκεκριμένα, της γενοκτονίας των Ελλήνων, η οποία υλοποιήθηκε από τον ίδιο θύτη, τον ίδιο υπεύθυνο, την Τουρκία. Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές αναγνωρίσεις από κυβερνήτες, πολιτείες, δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, καθώς και άλλους φορείς, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Επίσης, την 17η Μαρτίου, το Σουηδικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία αν θα ΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ τη βαρβαρότητα που υπέστησαν οι Έλληνες από το οθωμανικό και το τουρκικό κράτος, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Γενοκτονία των Ελλήνων, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών. Τώρα, είναι ώρα και η Τουρκία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των Γενοκτονιών που έχει διαπράξει, χωρίς να τις αρνείται. Είναι ένα βήμα μπροστά για την αλήθεια, είναι μία πράξη θάρρους αναγνώρισης των εγκλημάτων και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association for Genocide Scholars- IAGS ), η οποία το 2007, αναγνώρισε με συντριπτική πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να πράξει το χρέος της, έναντι των θυμάτων και της ιστορίας.


Για να στηρίξετε το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 ) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.folkmordet1915.se/aktuellt_aktioner.html και στείλτε όλοι ένα μήνυμα.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΥΝΗΜΑ


ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ!


Η 17 Μαρτίου 2010 είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Έλληνες. Για τους νεκρούς προγόνους μας.

Την ημέρα αυτή το Σουηδικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία αν θα ΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ την βαρβαρότητα που υπέστησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας απο το ”μαχαίρι” των Οθωμανικών ορδών του Κεμάλ.
Στείλτε όλοι ένα μήνυμα στην διεύθυνση που μας στέλνουν οι Έλληνες της Στοκχόλμης: www.folkmordet1915.se/aktuellt_aktioner.html



The Swedish Parliament have a preliminary vote on March 17th, 2010, if Sweden will recognise the Genocide in 1915 on Greeks, Armenians, Assyrians, Syrians and Caldeans in Ottoman Turkey during the First World War. The motion is 2008/09:U332.
By filling out your name, surname and city, you can send a message and remind the members of Parliament about the the thruth's worth and how important it is to stop denying a proven fact.
Click on the link and follow the instructions:
www.folkmordet1915.se/aktuellt_aktioner.html
Thank you for your support,

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οι Έλληνες Πρόσκοποι της Μικράς Ασίας


Οι Έλληνες πρόσκοποι της Μικράς Ασίας και ο αγνοούμενος πρόσκοπος του 1974 Ν. Κωνσταντίνου

«Η θυσία των Ελλήνων Προσκόπων του Αιδινίου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον Προσκοπισμό όλου του κόσμου. Οι ηρωικοί πρόσκοποι επισφράγισαν με το αίμα τους τα ιδανικά της αγάπης τους για την πατρίδα και για την ελευθερία….»
Λόρδος Μπέιτεν Πάουελ Ιδρυτής του Προσκοπισμού

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών του 76ου Συστήματος Προσκόπων Κύπρου, διοργανώθηκε στο Πάρκο Ακροπόλεως του Δήμου Στροβόλου στη Λευκωσία.


Η εκδήλωση, η οποία έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο, αφορούσε την τιμή για τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που έδωσαν τη ζωή τους το 1919, στο Αιδίνι, στα Σώκια και στην Κάτω Παναγιά. Παράλληλα τιμήθηκε ο βαθμοφόρος πρόσκοπος του 76ου Συστήματος Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν στρατιώτης το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Ν. Κωνσταντίνου θεωρούνταν αγνοούμενος μέχρι το 2006, τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ταυτοποιήθηκαν και αποδόθηκαν στους οικείους του για την ταφή τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του που έστειλε η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του και στη συνέχεια χαιρέτησε ο αρχηγός του 76ου Συστήματος Κώστας Θεοδώρου.
Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή από το συντονιστή της εκδήλωσης δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, ενώ «τη συμβολή των Προσκόπων στους εθνικούς αγώνες και ο Ήρωας Βαθμοφόρος του 76ου Σ.Π. Στροβόλου Νίκος Κωνσταντίνου» παρουσιάστηκε από μέλη του Συστήματος
Μετά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτα και συγγενής του Ν. Κωνσταντίνου, παρουσίασε τον άνθρωπο, στρατιώτη και ήρωα του 76ου Συστήματος.
«Η θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας (Αϊδίνι, Σώκια, Κάτω Παναγιά)» παρουσιάστηκε από μέλη του Συστήματος, ενώ «η παρουσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας και η μνήμη», αναλύθηκε από το Φάνη Μαλκίδη.


Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ταινίας για τους Προσκόπους της Μικράς Ασίας, τους οποίους μαζί με τον Ν. Κωνσταντίνου, τίμησαν σε μία πολυπληθή εκδήλωση οι Πρόσκοποι της Κύπρου.

Τα Σεπτεμβριανά του 1955

«Τα Σεπτεμβριανά». Η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και η Κύπρος»

Εκδήλωση για τα «Σεπτεμβριανά», την εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955 και η σχέση τους με την Κύπρο, διοργάνωσε το Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής (ERPIC) σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), στην Λευκωσία.

Ομιλητής ήταν ο Φάνης Μαλκίδης, ο οποίος ανέλυσε τα γεγονότα και τις σύγχρονες διαστάσεις τους σε συνάρτηση με την Κύπρο.

Ο ομιλητής, τον οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του ERPIC, Χρ. Πελαγίας, αναφέρθηκε στην προβοκάτσια που στήθηκε τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου του 1955, από την Τουρκία, με την υποτιθέμενη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης , η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές στην φερόμενη ως «οικία του Μουσταφά Κεμάλ». Προβοκάτσια στην οποία σημαντικό ρόλο είχε η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Κομοτηνή, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα, απροκάλυπτα, την ανθελληνική της δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τον ανθελληνισμό που επικρατούσε για τον αγώνα των Ελλήνων στην Κύπρο, δόθηκε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητας ταραχών, με αποτέλεσμα τη δολοφονία και καταστροφή κάθε τι ελληνικού.
Η εισήγηση είχε στόχο να αναδείξει στο κοινό της Κύπρου τα «Σεπτεμβριανά» και να προσεγγίσει ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και διεθνώς, από την επιστήμη και την ιστορική έρευνα, μέχρι τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Στόχος που επιτεύχθηκε με την παρουσία επιφανών πολιτών της Κύπρου και με τη ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε.