Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Греческого культурного центра

cid:image002.png@01CDAC52.32F846C0
Μόσχα, 17 Οκτωβρίου 2012
Αγαπητοί φίλοι,
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό και ενόψει της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ" στον ιταλικό φασισμό, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε εκδήλωση, αφιερωμένη στις κορυφαίες αυτές στιγμές του Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας.
H εκδήλωση περιλαμβάνει:
· 100 χρόνια Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης – Αναβίωση των γεγονότων του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου μέσα από μία σύντομη ιστορική επισκόπηση, συνοδευόμενη από κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας και οπτικοακουστικό υλικό – Παρουσίαση από τους μαθητές του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού
· Σύντομη αναφορά στο Έπος του ‘ 40 – το μέτωπο της Αλβανίας – Παρουσίαση από τους μαθητές του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού
· Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα και τη χορωδία του Κ.Ε.Π.
Σας περιμένουμε στη διεύθυνση:
Οίκος Εθνοτήτων της Μόσχας:
4, Novaya Basmannaya st., str. 1, αίθουσα Νο 2 (metro station «Krasnie Vorota»)
Ώρα έναρξης εκδήλωσης 18.30 (προσέλευση κοινού από 18.00).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809/10.
Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γενοκτονία

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ " ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
 

Πηγή: www.ionianet.gr
Η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ύστερα από πρόσκληση του σεβασμιότατου μητροπολίτου Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, του δημάρχου Ορεστιάδας και του Ερευνητικού Κέντρου «Ανδριανούπολις» η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαπουντζάκη και το γεν. γραμματέα της κ. Λουκά Χριστοδούλου, συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το διωγμό των Ελλήνων της Ανατ. Θράκης, στο διήμερο 6-7 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη της Ορεστιάδας.
 
Ολόκληρη η πρώτη ημέρα (Σάββατο, 6 Οκτωβρίου) ήταν αφιερωμένη στη Σμύρνη, μέσα από την παρουσίαση- έκθεση καρτ-ποστάλ, χαρτών, πινάκων κλπ. του κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Η βασική εκδήλωση έγινε στο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως. Εκεί ύστερα από την παρουσίαση του κ. Χριστοδούλου από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης κ.κ. Δημ. Κιηγμά και Γεώργ. Ρυζιώτη, έγινε η προβολή των καρτών και ο κατάλληλος σχολιασμός από τον συλλέκτη.
 
Το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το χώρο εχειροκρότησε θερμά τον κ. Χριστοδούλου και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων κλήθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης να μιλήσει για τη Σπάρτη Πισιδίας και ν’ αναφερθεί στις ανάλογες προσπάθειες για τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μ. Ασίας του Συλλόγου των Σπαρταλήδων στο χώρο της Ν. Ιωνίας.
Ο κ. Χριστοδούλου συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην εργασία του δήλωσε ότι δωρίζει στους διοργανωτές ολόκληρη τη σειρά των καρτ-ποστάλ, πινάκων, χαρτών κλπ. προκειμένου η έκθεση να εξακολουθήσει να λειτουργεί ώστε να γίνει δυνατή η επισκεψιμότητά της από τα σχολεία της περιοχής.
 
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου αρχικά τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό της Ορεστιάδας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ορεστιάδας με θέμα: «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και από το διωγμό της Ανατολικής Θράκης».
 
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική». Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο κ. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε στην ιστορία της προσφυγούπολης της Ν. Ιωνίας, την προέλευση των ξεριζωμένων κατοίκων της από τη Σπάρτη, τη Σμύρνη, την Ινέπολη, την Αλάϊα, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κων/λη κλπ. και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ωσότου χάρη στο δυναμισμό τους, την ευφυΐα τους και τα ιδιαίτερα προσόντα τους στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και το εμπόριο σύντομα ανέδειξαν τη Ν. Ιωνία ως μια πόλη πρότυπο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης.
 
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης και απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό και το Δήμαρχο κ. Δημ. Μουζά τους μετέφερε τους χαιρετισμούς των παλαιοτέρων αλλά και νεοτέρων κατοίκων της Ν. Ιωνίας καθώς και όλων των μελών της κοινότητας των Σπαρταλήδων και τους παρέδωσε τόμους των εκδόσεων του συλλόγου.
 
Εκτός του κ. Σαπουντζάκη εισηγητές ήσαν: ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, , ο κ. Δημ. Κιηγμάς , ο κ. Γεώργιος Ρυζιώτης, και ο κ. Βασ. Παραπαγκίδης, .
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωσης Σπάρτης, μέσα από την παρουσία των δυο εκπροσώπων της, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πόλη της Ορεστιάδας και οι διοργανωτές οργάνωσαν προς τιμή τους ειδική επίσκεψη-ξενάγηση στο Κάραγατς και την Αδριανούπολη (επί τουρκικού εδάφους), προκειμένου να δουν εκ του πλησίον τα τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας, του απόντος ελληνισμού εκεί.
 
Η περίπτωση της «εκχώρησης» της Ανατολικής Θράκης είναι κάτι που πονά πολύ, ακόμη και σήμερα και βέβαια απόλυτα δικαιολογημένα τους Θράκες, διότι η Θράκη παραχωρήθηκε αμαχητί στην Τουρκία, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει Ελληνική.
Από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας
Οι κ.κ Σαπουντζάκης και Χριστοδούλου(κέντρο, από δεξιά) μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης του Σαββάτου κ.κ Κιηγμά και Ρυζιώτη
Οι ομιλητές της Ημερίδας, στο κέντρο ο κ. Σαπουντζάκης

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Γενοκτονία των Αρμενίων




 
 
Μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012.
Θέμα της η παρουσίαση του βιβλίου του Πάολο Κόσι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων  «Μετζ Γιεγέρν: Η μεγάλη συμφορά», των εκδόσεων Τσουκάτου, που αναφέρεται με έναν μοναδικό τρόπο στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.Πρόκειται για ένα … κόμικ, στο οποίο διαπλέκονται πρόσωπα συναισθηματικά δεμένα, κυνικοί πολιτικοί, αλλά και εκμεταλλευτές, που υπάρχουν πάντοτε σε περιόδους πολέμων. Ένα έργο πραγματικά σύγχρονο, που συμμετέχει στην αποκάλυψη μιας τραγωδίας και που αποτελεί μέρος μιας καυτής επικαιρότητας.
 
Για το βιβλίο μίλησε ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, που παρουσίασε με παραστατικό τρόπο και με τη βοήθεια διαφανειών τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής και κατέθεσε τις εμπειρίες του ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών. Η ομιλία του κράτησε καθηλωμένους τους παρευρεθέντες και προκάλεσε πλήθος ερωτήσεων.
 
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής,κ. Μπεντρός Χαλατζιάν, αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες η Επιτροπή, που είναι ο κατεξοχήν πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί την Αρμενική Διασπορά. Βασικός σκοπός ήταν και παραμένει, αφενός, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών δυνάμεων, σχετικά με τη Γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία το 1915, με σκοπό την ολοκληρωτική εξόντωση του Αρμενικού λαού και, αφετέρου, η προβολή και προώθηση θέσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας και των συνεπειών της και για την επίλυση του Αρμενικού Ζητήματος. Αναφερόμενος στο βιβλίο, και εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι απετέλεσε ένα πολύ ισχυρό μέσο για την προώθηση του αυτονόητου αιτήματος του αρμενικού έθνους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, ένας αγώνας που θα δικαιωθεί όταν η ίδια η Τουρκία αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για το έγκλημα αυτό.
 

Γενοκτονία


 
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα καλεί σήμερα στις 19:30 σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας 1)
Η
 ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Τούρκο Πρέσβη
Ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο πρέσβη κ. Κerim Uras.
Κύριε Πρέσβη,
Σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Η ιστορικά τεκμηριωμένη γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία κατά την περίοδο 1914-1923 σε Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες είναι μια γενοκτονία που αναγνωρίζουν κοινοβούλια και επιστημονικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Τουρκία δεν μεταμελείται για τα εγκλήματα έναντι των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, δικαιώνοντας το γενοκτόνο οθωμανικό και νεοτουρκικό παρελθόν της.
Αρνούμενη την αναγνώριση της γενοκτονίας συνεχίζει να δικαιώνει έτσι αντίστοιχες λογικές βίας και φυλετικών διακρίσεων.
  • Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διέπραξε.
  • Υπενθυμίζουμε την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Αθήνα 10 -10-2012

Υπογράφοντες:

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

The Union of Pontic Youth Attica, Greece in view of today's visit by Turkey's Foreign Minister Mr Davutoglu to Athens, has called for a peaceful protest today at 19:30 at the State Department (Vas Sofias 1).

An Open Letter to the Turkish Ambassador Kerim Uras:
Dear Sir,

Regarding the visit of Foreign Minister of Turkey Mr. Ahmet Davutoglu to Athens.

The historically documented genocide committed by Turkey during the period 1914-1923 on Armenians, Assyrians and Greeks has been recognized as genocide by parliaments and scientific bodies worldwide.

Turkey has not apologized for its crimes against these indigenous Christian people, thus justifying the genocide perpetrated by the Ottomans and the Young Turks.

By refusing to recognize the genocide, Turkey is in effect justifying violence and racial discrimination.

We remind Turkey of its obligation to recognize the Genocide committed.
We remind Turkey of its refusal to allow fundamental freedoms, democratic processes and human rights, at a time when it is seeking full membership to the European Union.
We remind Turkey of its obligation to comply with international law.

SignedThe Union of Pontic Youth of Greece
The Armenian Youth of Greece
The PanHellenic Union of Assyrians

 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ορεστιάδα

 




OLYMPUS DIGITAL CAMERA

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Διωγμό της ανατολικής Θράκης. Εκδηλώσεις Μνήμης. Νέα Ορεστιάδα 6 & 7 Οκτωβρίου 2012.

Με τη διαπίστωση ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ορεστιάδα το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ήταν συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης και συνιστούσε ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατήρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που έδωσαν το ζην και το ευ ζην.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου με την έκθεση χαρτών και φωτογραφιών « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ » του αντιπρόεδρου του Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Λ. Χριστοδούλου, στο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της Νέας Ορεστιάδας μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της ανατολικής Θράκης.

Αμέσως μετά στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της Νέας Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα « 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και από το Διωγμό της ανατολικής Θράκης », που οργανώθηκε από τη Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδας και Σουφλίου, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Νέας Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ), το Ερευνητικό Κέντρο η «Αδριανούπολις» και το Σύλλογο Απογόνων Αδριανουπολιτών- Καραγατσανιών «Η Ορεστιάδα».

Η ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ, κα. Ροροπούλου, το χαιρετισμό από το Δήμαρχο Νέας Ορεστιάδας κ. Μουζά, ενώ η έναρξη της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.

Στη συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις «Η Γενοκτονία των Ελλήνων» από τον Θ. Μαλκίδη, «Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της καταστροφής της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης», από τον Δ. Κιηγμά, «Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος», από το Γ. Ρυζιώτη, «Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή» από το Β. Παραπαγκίδη και «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική» από το Χ. Σαπουτζάκη.

Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Π. Πατσουρίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκατοντάδες πολίτες της Νέας Ορεστιάδας, έκλεισε με τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφικού και ιστορικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και περιφέρειας, ενώ τα συμπεράσματά της δόθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ορεστιάδα» Χ. Κούκλατζη.


100 3451
 
100_3431
100_3435
100_3446
100_3454
 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Διωγμό της ανατολικής Θράκης



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Νέα Ορεστιάδα
6 & 7 Οκτωβρίου 2012

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο ο-ποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού λαού. Μίλητος, Φώκαια, Έφεσος, Σμύρνη, Μαγνησία, Αλι-καρνασσός, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Προύσα, Αδριανούπολη. Ναοί, χριστιανικές εκκλησίες, άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, αθλητισμός, και χιλιάδες άλλες ψηφίδες του ελληνικού πολιτισμού.
Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηρια-σμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο.
Η Μικρασιατική καταστροφή, ο διωγμός από την ανατολική Θράκη και η έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, αποτελεί μία μεγάλη τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορί-α. Τόσο, για το μεγάλο τραύμα που επέφερε με τη βίαιη αποκοπή των προσφύγων από τις εστίες τους, όσο και για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που μπόλιασε με νέο δυναμικό τη χώρα. Όμως, για πολλές δεκαετίες, αυτό που κυριάρχησε ήταν η λήθη, η οποία εμφανίστηκε με πολλές εκφάνσεις, από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση και τη συλλογική μνήμη. Και είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχαν οι κιβωτοί διάσωσης του πολιτι-σμού των Ελλήνων της Ανατολής, οι προσφυγικοί σύλλογοι και σωματεία, τότε η προ-σφυγική ιστορική ταυτότητα θα είχε εξαφανιστεί.
Η ημερίδα αποτελεί μία συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λή-θης και συνιστά ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατή-ρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που μας έδωσαν το ζην και το ευ ζην.

Η έκθεση χαρτών και φωτογραφιών : « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ »
θα παραμείνει στην πόλη μας από τη Δευτέρα 8/10/12 έως και την Παρασκευή 12/10/12 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για επισκέψεις από τα σχολεία στις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης.
(Για τις επισκέψεις των σχολείων τηλ.2552027588)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
(Βιβλιοθήκη Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως – Ευριπίδου 65)
Έκθεση χαρτών και φωτογραφιών :
«Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ»
9:00 μ.μ: Παρουσίαση της έκθεσης με προβολές από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕ.Μ.Ι.Π.Ο (Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού) Ν.Ιωνίας και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκά Χριστοδούλου.
____________________________________________
(Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων)
10:00 π.μ. : Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μι-κρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της α-νατολικής Θράκης.
____________________________________________
(Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας)
11:00 π.μ. : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Θέμα:
« 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
και από το Διωγμό της ανατολικής Θράκης »
Σάββατο 6/10/2012
Κυριακή 7/10/2012
Πρόγραμμα Ημερίδας
11:00 π.μ.: Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ κ. Ροροπούλου Αριάδνη.
11:10 : Σύντομος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ν.Ορεστιάδας κ. Μουζά Δημήτριο.
11:15 : Έναρξη της Ημερίδας από το Σεβ. Μητροπολίτη Διδ/χου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.
11:25 : Η Γενοκτονία των Ελλήνων – Θεοφάνης Μαλκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
11:50 : Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της κατα-στροφής της Μικράς Ασίας και της ανατ. Θράκης – Κιηγμάς Δημήτριος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδρια-νούπολις’ )
12:15 : Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Γεώργιος Ρυζιώτης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
12:40 : Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή – Βασίλειος Παραπαγκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
13:05 : Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική – Χάρης Σαπουτζάκης (Πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας).
13:30 : Τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφι-κού και ιστορικού Μουσείου Ν.Ορεστιάδας και περιφέ-ρειας.
14:00 : Λήξη ημερίδας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ο-ρεστιάδα» κ. Κούκλατζη Χρήστο.

Παρουσίαση βιβλίου για τη Γενοκτονία

Μετζ Γιεγέρν - του Paolo Kosi


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΤο Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20.30΄στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29,
περιοχή Αγ. Φανουρίου, Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου
του Paolo Kosi
με τίτλο «Μετζ Γιεγέρν» (εκδόσεις Τσουκάτου)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο  Θεοφάνης Μαλκίδης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής
Μπετρός ΧαλατζιάνΤο βιβλίο του Πάολο Κόσι είναι ένα σπαρακτικό διήγημα σε μορφή κόμικ,
που περιστρέφεται γύρω από την αρμενική γενοκτονία του 1915.
Πρόσωπα συναισθηματικά δεμένα.
Κυνικοί πολιτικοί.
Εκμεταλλευτές, που υπάρχουν πάντοτε σε περιόδους πολέμων.
Και ένα κόμικ, πραγματικά σύγχρονο, που συμμετέχει στην αποκάλυψη μιας τραγωδίας και αποτελεί μέρος μιας καυτής επικαιρότητας.


Μετζ γεγέρν είναι το όνομα που έδωσε η αρμενική διασπορά στα εγκλήματα που διέπραξαν ενατίον του λαού της η κυβέρνηση και ο στρατός της οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1915 έως το 1916. Για να μας αφηγηθεί αυτά τα τραγικά γεγονότα ο συγγραφέας Πάολο Κόσι απεικονίζει τρεις διαφορετικές απόψεις:
α) του γερμανού στρατιώτη Άρμιν Βέγκνερ, που με κίνδυνο της ζωής του αψηφά τις εντολές των ανωτέρων του και αποκαλύπτει στον κόσμο, μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του, τις σφαγές, των οποίων είναι αυτόπτης μάρτυς.
β) την απόπειρα αρμενικής αντίστασης γνωστή με το όνομα \"οι σαράντα μέρες του Μούσα Νταγ\".
γ) τη δίκη του Σογομών Τεχλιάρ που εξετέλεσε το 1921 στο Βερολίνο τον Ταλαάτ Πασά ως εκδίκηση απέναντι στα δεινά που τράβηξε ο αρμενικός λαός εξαιτίας του (θεωρήθηκε ως ένας από τους κύριους υπεύθυνους της αρμενικής γενοκτονίας).
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η άνοδος του εθνικιστικού και ρεπουμπλικανικού κινήματος των Νεοτούρκων πρότεινε την κατάργηση της αυτοκρατορικής μοναρχίας. Το 1908 οι Νεότουρκοι πραξικοπηματικά εγκατέστησαν στην εξουσία μια δικτατορική τριανδρία (Υπουργός Άμυνας Εμβέρ πασάς, Υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Ταλάατ πασάς και Υπουργός Ναυτικού Αχμέτ Τζεμάλ πασάς). Την άνοιξη του 1909 οι τρεις αυτοί άντρες ανέτρεψαν τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄, και το 1911, σε μυστικό συνέδριο, προσχεδίασαν την εξόντωση των Αρμενίων που κατοικούσαν στην Τουρκία. Οι επιχειρήσεις εκτυλίχθηκαν σε τρεις φάσεις, οι μέθοδοι εξόντωσης ήταν υπερβολικά βίαιες και οι νεκροί υπολογίζονται στο 1.500.000.

Στο κόμικ παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα: τις εκτελέσεις των αντρών, τους βιασμούς των γυναικών, τις πορείες των Αρμενίων μέσα στην έρημο (\"προορισμός της εκτόπισης το τίποτα\") με αφορμή την από τύχη σωτηρία ενός ανήλικου Αρμενίου μετά από ομαδική εκτέλεση των συμπατριωτών του. Παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα, βλέπουμε τον αγώνα του Βέγκνερ να αντισταθεί απέναντι σε αυτό το άδικο με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί και να απομακρυνθεί από το στράτευμα, βλέπουμε τις προσπάθειες των Μεγάλων Δυνάμεων να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει με τους Αρμενίους, βλέπουμε βαναυσότητες Τούρκων και ωμότητες, βλέπουμε εικόνες φρίκης. Κι όλα αυτά εμπλουτισμένα με τηλεγραφήματα των τουρκικών αρχών που διασώθηκαν και φωτογραφίες.
Το σκίτσο είναι ασπρόμαυρο, ωμό αλλά τρυφερό, στυγνό αλλά και ρομαντικό. Οι σκηνές της καθημερινότητας των Αρμενίων εναλλάσσονται με τις βάναυσες σκηνές των βιασμών, του προπηλακισμού, της πορείας μέσα στην έρημο. Μανάδες τρώνε τα παιδιά τους μισότρελες από τις κακουχίες στην έρημο, Τούρκοι στρατιώτες πεταλώνουν και τυφλώνουν ανθρώπους. Το σκίτσο είναι ρεαλιστικό και στις στιγμές του άφατου πόνου και της ωμότητας μετατρέπεται σε Μουνκ, σε Γκουερνίκα, η γραμμή και το στιλ απλοποιείται, εκεί δε χρειάζονται λόγια, ούτε ωραιοποιήσεις. Απορώ, όταν διαβάζεις για τη γενοκτονία των συμπατριωτών σου σίγουρα δακρύζεις, πώς γίνεται όμως να έχεις τη δύναμη να απεικονίζεις τέτοιες σκηνές, ο συγγραφέας και εικονογράφος πρέπει να πόνεσε πολύ όταν σκιτσάριζε τις σκαιότητες και τις εικόνες φρίκης.
Σε γενικές γραμμές ένα κόμικ μόνο για ενήλικες, γεμάτο ειλικρίνεια, αμεσότητα, ιστορικά τεκμηριωμένο, ωμό κι η πίκρα ξεχειλίζει σε κάθε σελίδα.
Πάνος Τουρλής