Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Το μήνυμα της Μεράλ Γκευλανί για το φυλακισμένο σύντροφό της Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί


Θ. Μαλκίδης

Μήνυμα της Μεράλ Γκευλανί για το φυλακισμένο σύντροφό της Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί

Όπως έχουμε γνωστοποιήσει παντού, όπου υπάρχουν Άνθρωποι που αγωνίζονται για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενάντια στο φασισμό και τις εκφάνσεις του, πριν επτά ημέρες φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της προσβολής του δασκάλου του Χίτλερ , Μουσταφά Κεμάλ και του επιγόνου του  Ερντογάν, υποκίνησης σε τρομοκρατικές πράξεις και ανυπακοής σε νόμους, ο  συμπατριώτης μας  Πόντιος, Ρωμηός, Έλληνας Γιάννης -Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali).

Η  σύντροφός του Μεράλ Γκευλανί (Meral Geylani) προσπάθησε πολλές φορές να τον επισκεφθεί αλλά οι αρχές της κλειστής φυλακής του Σιρνάκ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, δεν της επέτρεψαν, αφού δεν έχουν τελέσει γάμο.....

Η Μεράλ Γκευλανί μου έστειλε την έκκληση της για να ασκήσει τα δικαιώματά της, που τα έχουν όλοι οι κρατούμενοι στην Τουρκία, εκτός από τους πολιτικούς που είναι χιλιάδες.  Η Μεράλ θέλει να μάθει την τύχη του συντρόφου της που αγωνίζονται μαζί για την Ελευθερία, την Ιστορία, τη Μνήμη και την Αλήθεια. 

Εμείς, παρά την προκλητική και ένοχη σιωπή, πλην μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού εξαιρέσεων, των μέσων ενημέρωσης, συλλόγων, σωματείων, ομοσπονδιών, κομμάτων, δικηγορικών συλλόγων,  βουλευτών και ευρωβουλευτών και πολλών άλλων "αρμοδίων" συνεχίζουμε τον αγώνα μας. 

Λευτεριά στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί, 
Λευτεριά στους Λαούς της Μικράς Ασίας!

Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük! 
Anadolu Halklarına Özgürlük!

Free Yannis Vasilis Yaylalı! 
Free Asia Minor!



Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Γυναικοκτονία: Η Ελληνίδα, η Ασσύρια, η Αρμένια, η Κούρδισα γυναίκα στη Γενοκτονία





























Θ. Μαλκίδης


Γυναικοκτονία:  Η Ελληνίδα,η Αρμένια, η Κούρδισα, η Ασσύρια στη Γενοκτονία.


Τραπεζούντα, Αδριανούπολη, Σμύρνη, Γκιουριούμτζε Καισάρειας: Τόποι όπου η Γενοκτονία εναντίον του Ελληνικού λαού είχε και μία άλλη, μία διαστροφική πλευρά, τη εξόντωση των γυναικών (και των παιδιών τους).  Οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί βιάζουν γυναίκες, σφάζουν νήπια, έγκυες γυναίκες και   παιδιά και απαγχονίζουν, καίνε ζωντανές, εκτελούν με λιθοβολισμό, με τσεκούρι, με ξιφολόγχη και με πυροβόλα όπλα!

Ο Ελληνικός λαός καθώς και ο Αρμενικός και ο Ασσυριακός λαός, πέρα από το μαζικό έγκλημα της Γενοκτονίας υπέστη  και τη Γενοκτονία των γυναικών (και  των παιδιών) ως βασικό και αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου εξαφάνισής του. 

Το δυστύχημα είναι ότι επειδή το έγκλημα της Γενοκτονίας των γυναικών δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε με την ίδια μανία στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Χορτιάτη, στην  Νέα Αγχίαλο, στην Ερμακιά και το Ελευθεροχώρι, στους Πύργους και το Μεσόβουνο, στην Κάνδανο και τη Βιάννου και επαναλαμβάνεται σήμερα. Έτσι από την Ελληνίδα, την Αρμένια και την Ασσύρια, περάσαμε σήμερα στην Κούρδισα.

Η εκδήλωση καθώς και το βιβλίο για τη Γυναικοκτονία αποτελεί μία συμβολή για την προβολή, τεκμηρίωση και ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος εναντίον των γυναικών (και των παιδιών) και έρχεται να συνεχίσει τη συζήτηση που υπάρχει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία, για τη γνώση της ιστορίας και της τραγικής αυτής σελίδας των λαών της Μικράς Ασίας. 

Για αυτό και αναλαμβάνονται ανάλογες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας που κινούνται σε ένα νέο και ουσιαστικό πλαίσιο λειτουργίας και δραστηριότητας των συλλογικών εκπροσωπήσεων. Το παράδειγμα αυτό ας γίνει πρότυπο και για ανάλογες κινήσεις, εκδηλώσεις και πράξεις που τόσο χρειάζεται ο ιστορικός αυτός χώρος και οι λαοί της Μικράς Ασίας. Ειδικότερα που η Γενοκτονία συνεχίζεται με πράξεις όπως η φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κατηγορείται για την ανάδειξη των εγκλημάτων εναντίον των γυναικών και των παιδιών στον Πόντο και το Κουρδιστάν.


Στο  βιβλίο για τη Γυναικοκτονία περιλαμβάνονται τα κείμενα των Ροζίν Μοχάμεντ για την γυναίκα στο Κουρδιστάν, της Αναστασίας Μαραμενίδου  και της  Αλίς Φαρατζιάν για την Ασσύρια και την Αρμένια αντιστοίχως και του  Θεοφάνη Μαλκίδη για την Ελληνίδα γυναίκα.   

Το βιβλίο για τη Γυναικοκτονία θα παρουσιαστεί  το Σάββατο 29 Απριλίου στις 7:30μμ στον πολυχώρο ΓΑΛΑΞΙΑ στην κεντρική πλατεία της  Νέας Σμύρνης, σε  εκδήλωση που οργανώνει η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης- Δάφνης- Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» και ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το διπλό Ολοκαύτωμα της (Νέας) Αγχιάλου


Θ. Μαλκίδης

Το διπλό Ολοκαύτωμα της (Νέας) Αγχιάλου: Από τις Βουλγαρικές σφαγές στο Ναζιστικό έγκλημα


Η είσοδος των Ναζί στην Αθήνα την 27η Απριλίου 1941 σηματοδοτούσε  την απαρχή των μεγάλων εγκλημάτων που έκαναν όλη την Ελλάδα ένα Ολοκαύτωμα. Εγκλήματα που σε αφήνουν έκπληκτο για τη μανία και τη διαστροφή με την οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν: Ομαδικές εκτελέσεις, βιασμοί γυναικών, κλείσιμο γυναικών και παιδιών σε σχολεία και εκκλησίες και πυρπόληση, κάψιμο ζωντανών ανθρώπων,  σφαγή βρεφών, νηπίων, νεογέννητων ..... .

Έχουμε τονίσει ότι τα Ναζιστικά εγκλήματα είναι συνέχεια των  Τουρκικών- Κεμαλικών που δεν τιμωρήθηκαν, είναι συνέχεια των Βουλγαρικών διώξεων  εναντίον των Ελλήνων , των Ελληνίδων και των παιδιών της Θράκης, που επαναλήφθηκαν επειδή δεν τιμωρήθηκαν.    Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Ναζί εγκλημάτισαν εναντίον των διασωθέντων που είχαν δολοφονήσει οι δάσκαλοί τους Κεμαλικοί και Βούλγαροι: Χορτιάτης, Κερδύλλια, Μεσόβουνοι, Πύργοι, Ελευθεροχώρι, Νέα Αγχίαλος.

Η περίπτωση της Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα ακόμη αποσιωπημένο έγκλημα των συνεργατών των Ναζί, Ιταλών,  οι οποίοι ολοκλήρωσαν στις 27 Απριλίου του 1943 το έγκλημα των Βουλγάρων στις 30 Ιουλίου 1906.

Οι Έλληνες κάτοικοι αμύνθηκαν με όσα μέσα διέθεταν στην κόλαση των εμπρησμών, ανατινάξεων κτιρίων και εκρήξεων, ενώ οι Βούλγαροι επιδρομείς, αφού διέπραξαν λεηλασίες, εμπρησμούς, και σφαγές σε βάρος των Ελλήνων  της Αγχιάλου επιδόθηκαν σε ολοσχερή καταστροφή της πόλης.
Συνολικά καταστράφηκαν 707 ελληνικά σπίτια, δύο ελληνικές εκκλησίες και έχασαν την ζωή τους πολλοί Έλληνες. Την ίδια μέρα που πυρπολήθηκε η Αγχίαλος, καταστράφηκαν ελληνικές περιουσίες και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη).
Οι  πρόσφυγες της Αγχιάλου εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Αθήνα και στον Πειραιά και λίγο αργότερα άρχισαν να εγκαθίστανται στη σημερινή Νέα Αγχίαλο του Βόλου, όπου εγκαταστάθηκε και μέρος και προσφύγων Αγχιαλιτών  του δεύτερου κύματος δέκα σχεδόν  χρόνια αργότερα .
Η Νέας Αγχίαλος γίνεται ξανά μαρτυρικός τόπος  όταν στις 27 Απριλίου του 1943, οι Ιταλοί με διαταγή του Ναζί διοικητή του Βόλου, πυρπολούν  ολοσχερώς το χωριό, καταστρέφοντας ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που ήταν δωρεά του Συγγρού από το 1910. Από τα 700 σπίτια του χωριού, τα 650 έγιναν στάχτη.....

Η Νέα Αγχίαλος είναι ένας ακόμη μαρτυρικός τόπος από τους πάνω από 1170 όπου έχουν διαπράξει εγκλήματα οι Ναζί και οι συνεργάτες τους φασίστες Ιταλοί, Βούλγαροι, Αλβανοί καθώς και Έλληνες δωσίλογοι.

Μία ακόμη Τραγωδία χωρίς Κάθαρση....

Οι  τόποι μαρτυρίου των Ελλήνων, των Ελληνίδων και των παιδιών τους αποτυπωμένοι στον παραπάνω χάρτη.  

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Διαδηλώνοντας στην Άγκυρα (!) σιωπώντας στην Αθήνα......


Θ. Μαλκίδης

Διαδηλώνοντας στην Άγκυρα (!) σιωπώντας στην Αθήνα..... 

Με το σύνθημα ο «Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί δεν είναι μόνος», συναγωνιστές μας διαδήλωσαν στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκισή του από το Τουρκικό φασιστικό καθεστώς και να ζητήσουν την απελευθέρωσή του από τη κλειστή φυλακή του Σιρνάκ όπου κρατείται.  Η διαδήλωση η οποία έγινε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την οργάνωσαν κόμματα όπως το διωκόμενο HDP  και πρωτοβουλίες όπως η AKA-DER,  ESP,  ΑΚΚΑ. 

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis VasilisYaylali) γεννημένος στον Πόντο συμμετείχε στον πόλεμο ως στρατιώτης εναντίον των Κούρδων το 1994, όπου τραυματίστηκε και βρέθηκε στα χέρια των μαχητών του  PKK. Η οικογένειά του κατά την υποβολή της αίτησης  προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να μάθει την τύχη του, ειδοποιήθηκε  ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού ήταν  νεκρός, ενώ ως αποτέλεσμα των επίμονων ερευνών  οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν  να «μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»! 

Ο  Γιαϊλαλί  ο οποίος έμεινε αιχμάλωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα των Κούρδων, έμαθε για την πραγματική του ταυτότητα,  άλλαξε  το όνομά του σε Γιάννης Βασίλης Γιαγιάλι και μπήκε μπροστά στον αγώνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας και ως εκ τούτου κατηγορήθηκε το 2016 για προσβολή του Κεμάλ, του Ερντογάν, τρομοκρατία και υποκίνηση σε ανυπακοή .
Τελικώς ο  Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί συνελήφθη το βράδυ της 22ας Απριλίου 2017 και από τότε κρατείται  στη φυλακή τύπου  Τ στο Σιρνάκ του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

Γνωρίζουμε ότι η  συνείδηση  του Γιαϊλαλί  είναι ενάντια στο καθεστώς που  καταδιώκει τους λαούς  στην Τουρκία,  που προετοιμάζουν το έδαφος για τη δολοφονία του Hrant Dink, ενάντια σε εκείνους που έχουν βομβαρδίσει και σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Το καθεστώς αυτό της τυραννίας δεν μπορεί να κρίνει αυτούς που αγωνίζονται για την Ελευθερία και εκείνοι που σήμερα ασκούν καταπίεση και δολοφονούν θα εξαφανισθούν από τη συνείδηση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί . Επειδή η φωνή της συνείδησής του είναι η φωνή των λαών και των παιδιών που καίγονται και σφάζονται, είναι η φωνή των ιστορικών λαών: Των  Ελλήνων, των Αρμενίων,  των  Κούρδων.

Παρά την ένοχη  σιωπή της Αθήνας και των «αρμοδίων», εμείς είμαστε με τη ζωή, τη   δικαιοσύνη, την αλήθεια, αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  του συμπατριώτη μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. 



Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η Γενοκτονία συνεχίζεται:Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί στη φυλακή! Peace Activist Yaylalı Arrested! Yaylali’yi Susturamazsiniz! Арестован наш соотечественник Яйлали!



Θ. Μαλκίδης 

Η Γενοκτονία συνεχίζεται:Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί στη φυλακή!

Η φυλάκιση του  συμπατριώτη μας από τον  Πόντο Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali), ενός ακόμη δικού μας ανθρώπου, ο οποίος παρέμεινε στην Τουρκία, μετά τη Γενοκτονία είναι δυστυχώς η απόδειξη ότι το μαζικό έγκλημα δε σταμάτησε το 1922-1923, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Ο  Γιαϊλαλί είναι φυλακισμένος από το βράδυ του Σαββάτου της 22ας Απριλίου στις κλειστές φυλακές του Σιρνάκ στο Κουρδιστάν, με τις κατηγορίες της προσβολής του Ερντογάν, της ανυπακοής και της υποκίνησης σε τρoμοκρατία.




Ο Γιαϊλαλί γεννημένος στον Πόντο ως  νέος στρατιώτης  στάλθηκε το 1994  να πολεμήσει  στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Εκεί ως  Ιμπραχίμ   τραυματίστηκε  σε μια μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και αιχμαλωτίστηκε για δύο χρόνια και τρεις μήνες. Από τον όγδοο μήνα της αιχμαλωσίας του άρχισε να μετατρέπεται σε αρνητή του πολέμου και ακτιβιστή της ειρήνης, πρωτοπόρο για την αναγνώριση των εγκλημάτων του φασιστικού Τουρκικού κράτους εναντίον του Ελληνικού, του Αρμενικού, του Κουρδικού λαού, γνωρίζοντας ότι πλέον είναι Έλληνας  κάνοντας μάλιστα αίτηση για αλλαγή του ονόματός σε Γιάννης -Βασίλης Γιαϊλαλί.

Μετά την απελευθέρωσή του από τους αντάρτες του ΡΚΚ πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει στις τουρκικές φυλακές επί 3,5 μήνες. Όσο ήταν αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ,  οι τουρκικές αρχές πήγαν στην οικογένειά του και της είπαν τα εξής: «Μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»! 

Αφού φυλακίστηκε ακόμη μία φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016 για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ, σήμερα είναι πάλι δεσμώτης στις κλειστές  φυλακές του Σιρνάκ στο Κουρδιστάν. 

Καλούμε κάθε Δημοκράτη και Ελεύθερο άνθρωπο που κατανοεί τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος στη φασιστική Τουρκία, στον πρόδρομο της Ναζιστικής Γερμανίας, να δημοσιοποιήσει τη φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί, ασκώντας και με αυτόν τον τρόπο πίεση για την απελευθέρωσή του.  
Η δημοσιοποίηση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης, όπως έγραφε ο Ιάκωβος Μάγιερ στο πολιορκημένο Μεσολόγγι......

Διαβάστε τα κείμενα του Γιαϊλαλί στην προσωπική του σελίδα https://www.facebook.com/YannisVasilisYaylali, όπου υπάρχουν οι τελευταίες αναρτήσεις του για το Αρμενικό και το Κουρδικό και η υπόμνηση για τη Γενοκτονία με τη σχετική αφίσα,  καθώς και τα άρθρα του  στις ιστοσελίδες που αρθρογραφούσε πριν τη σύλληψή του



Υ. Γ.1.  Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη χθεσινή διαδήλωση συναγωνιστών μας στην  Άγκυρα (!) για την απελευθέρωση του 
Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, με σύνθημα «δεν είναι μόνος». 
Στην Ελλάδα ακόμη περιμένουμε κάποια κίνηση από τους  «αρμοδίους»....



Υ.Γ.2. Το παρακάτω έργο του συναγωνιστή μας Tuncay Akbaba με τίτλο «Η Ποντιακή Λύρα στον τελευταίο Χορό» είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία στον Πόντο, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, (και ) στο πρόσωπο του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί






Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

« Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;»



Θ. Μαλκίδης 

«Ποιος θυμάται τους Αρμένιους; Η Γενοκτονία των Αρμενίων» 

«Who, after all, speaks today of the annihilation of the Armenians? The Armenian Genocide»

«Wer redet heute noch von der Vernichtung der Armenier?Armenian Genozid»

«Ermeni soykırımın» 

«Հայերեն Հայոց ցեղասպանության» 

«Геноцид армян»


Η φράση του Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;»  είναι η επιβεβαίωση ότι το έγκλημα των  Νεότουρκων και των Κεμαλικών εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων και των άλλων λαών δεν τιμωρήθηκε, άρα μπορεί να επαναληφθεί. Και όντως έτσι έγινε εναντίον των λαών που βίωσαν τα διαστροφικά εγκλήματα των Ναζί. 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με αυτή εναντίον των Ελλήνων είναι τα πρώτα μαζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα. Ατιμώρητα, χωρίς κάθαρση, χωρίς Νέμεση. 
Αυτό που δεν έπραξε η διεθνής κοινότητα, το πράττουν οι λαοί, όπως ο  Αρμενικός ο οποίος έχει αντιληφθεί εδώ και δεκαετίες το χρέος του. Μεγάλο, ιστορικό, ανθρώπινο, ηθικό, πολιτικό.

Η εμπειρία μου με τους Αρμένιους συναθλητές, συναγωνιστές στο διεθνή αγώνα αναγνώρισης απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας και την υπονόμευση των θλιβερών συνοδοιπόρων της, είναι συγκινητική. Για αυτό τέτοια ημέρα, την 24η Απριλίου όπου οι Αρμένιοι και όλοι οι συναγωνιστές τους τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων, οφείλουμε να συνεχίσουμε την πορεία αλήθειας και ιστορίας. 

Προσωπικώς θα πρέπει να ευχαριστήσω τη Δημοκρατία της Αρμενίας,  όπως και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, που μου έχει δώσει τη δυνατότητα, πολλές φορές, να είμαι μαζί τους στο δίκαιο αγώνα. Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για έναν Έλληνα να βρίσκεται και να μιλά  στο Γερεβάν, στην Αρμενική πρωτεύουσα, στο Μουσείο της Γενοκτονίας, να φυτεύει ένα δέντρο  και να ακουμπά ένα άνθος  στο μνημείο της Γενοκτονίας, να κάνει την ίδια πορεία μαζί με εκατοντάδες άλλες Αρμένιους. Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά. Συναισθήματα που οι δολοφόνοι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί θέλησαν μαζί με τους ανθρώπους να τα εξαφανίσουν. 

Επίσης,  οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, για την οποία σε  μετάφραση της Τεχμινέ Μαρτογιάν του Μουσείο- Μνημείου της Γενοκτονίας, έγραψα το βιβλίο στην Αρμενική γλώσσα. Η αναγνώριση ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση, τώρα μπορούμε να βαδίσουμε με άλλη δυναμική. 

Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας των Αρμενίων- είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος-  μας αφορά πλέον όλους.  Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη.  Και  επειδή είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα, θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ανθρώπινη  και πολιτική ιστορία. Αναγνώρισης, δικαίωσης, αποκατάστασης, επανόρθωσης. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι το φως, μετά τη δολοφονία,  η αναγέννηση.





Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Επτά χρόνια μετά ΟΛΟΙ είναι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ



Θ. Μαλκίδης 

Όλοι είναι Μνημονιακοί

Συμπληρώθηκαν επτά χρόνια και πάμε στα οχτώ από τότε που μας έλεγαν από μπροστά μας «τεμπέληδες», «διεφθαρμένους», τη χώρα και την οικονομία μας «Τιτανικό», δίνοντας ψευδή στοιχεία για το «χρέος» και από πίσω μας συζητούσαν μυστικά με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ.

Από την πρώτη στιγμή όταν σαν σήμερα το  2010   ο αλήστου μνήμης τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, έστειλε την Ελλάδα από το Καστελόριζο στο "ασφαλές καταφύγιο", μιλήσαμε και γράψαμε για τις συμβάσεις - μνημόνια που υποδούλωσαν την πατρίδα μας. 



Αναφερθήκαμε τόσο στην πρώτη περίοδο, όσο και στην επόμενη για την ευθύνη των κάθε λογής "σωτήρων" που ήρθαν (Σαμαράς, Παπαδήμος, Τσίπρας, κ..λ.π.) και σ΄αυτού που θα έρθουν, στον τρόπο με τον οποίο έφτασε η Ελλάδα στο δανεισμό και στο μνημόνιο, πως δημιουργήθηκε η λεγόμενη οικονομική κρίση, τι κρύβουν οι όροι των μνημονίων, τον τρόπο με τον οποίο υποθηκεύτηκε η Ελλάδα. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την χρονική συγκυρία και το ευρύτερο σκηνικό γύρω από την ελληνική κρίση.



Μιλήσαμε για την  πολιτική λιτότητας και την ύφεση που πιέζει την κοινωνία,τις αντιθέσεις που πολλαπλασιάζονται  με την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την  τεράστια αύξηση της ανεργίας, τη φυγή των νέων, τις αυτοκτονίες, τη δημογραφική κατάρρευση, την έλλειψη πρόνοιας και υγείας, την κατρακύλα της παιδείας, την συνέργεια της Τουρκίας για την εισβολή εκατομμυρίων ανθρώπων, την οικονομική κατοχή, την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία. 

Μιλήσαμε για την πώληση του εθνικού πλούτου, τις συντάξεις και τους μισθούς πείνας, για το  πολιτικό σύστημα που είναι χαμηλού μορφωτικού  και εθνικού επιπέδου  και ευθύνης  και  είναι ικανό να πουλήσει τα πάντα, για τους δήθεν διανοούμενους που    σιωπούν, για τους  θεσμούς που δε λειτουργούν,  ή  "λειτουργούν" υπέρ των δυνατών,  για την παρακμή του  έθνους που ενώ είναι συνυφασμένο με την αληθινή αντίσταση, από το 1821 μέχρι τη Ναζιστική- φασιστική κατοχή, για το λαό που ενώ ζει σε ένα  τόπο μαρτυρίου και μαρτύρων, σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια. 







Αφού μας έριξαν στο «ασφαλές» καταφύγιο του ΔΝΤ και των άλλων δανειστών, πιστωτών, τρόικα, θεσμών και όπως αλλιώς ονόμασαν τους κατακτητές, μας είπαν ότι αν δεν υπογραφεί το πρώτο και στη συνέχεια το δεύτερο, το τρίτο και ούτω καθεξής μνημόνιο που κατέλυσαν την εθνική κυριαρχία δεν θα υπήρχαν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. 

Οι νόμοι, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα κλπ που μας υποδούλωσαν ούτε καν τα  διάβασαν, κατά δήλωσή τους. 


Μας είπαν ότι θα βγούμε από τις αγορές , από όπου δεν μπορούσαμε να δανειστούμε γιατί μας είπαν ότι η κρίση είναι δανεισμού και όχι χρέους. Και τα επιτόκια αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Μας ανέφεραν ότι αν ακολουθήσουμε τις «συνταγές», θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, θα γίνουμε «Δανία του Νότου» η οικονομία θα σωθεί και δεν θα έχει πρόβλημα.Κάθε μήνα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε νέο εκβιασμό για τη δόση από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, συν το γεγονός ότι γίναμε «Μπαγκλαντές του Βορρά». 


Τα μεσοπρόθεσμα και οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα μνημόνια ενίσχυσαν τις προσπάθειες για «αναδιαρθρώσεις», «μεταρρυθμίσεις» και βεβαίως ιδιωτικοποιήσεις που ξεπουλούν νερό, ενέργεια, υποδομές αντί πινακίου φακής.

Δανειζόμαστε για να σωθούν οι τράπεζες και βάζουμε νέα βάρη, χωρίς καμία ελπίδα, χωρίς μία απαλλαγή. Κατά δήλωσή τους έχουν δώσει δισεκατομμύρια ευρώ για «επανακεφαλοποίηση» των τραπεζών, οι οποίες πλέον έχουν αλλάξει χέρια.

Η εμφάνιση σαν νίκης της χρεοκοπίας της χώρας, συνδυάζεται με τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας, των αξιών γης, του φυσικού πλούτου και των ενεργειακών πηγών, των μισθών και συντάξεων, και όλων αυτών χωρίς μείωση του χρέους.

Την ίδια στιγμή καταρρέει και καταστρέφεται η ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, απολύσεις, ανεργία και ύφεση, μετανάστευση και δημογραφική κατάρρευση που κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσουν. Παράλληλα σημειώνεται εξαφάνιση της υγείας και της παιδείας, της πρόνοιας και της περίθαλψης, κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, με οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που μόνο σε πολεμικές περιόδους έχουν εμφανιστεί.


«Οι Έλληνες έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την ελευθερία μας για να την δώσουμε τόσο φτηνά  στον πρώτο τυχόντα», έλεγε ο Δημήτριος Υψηλάντης για τα «δάνεια της υποτέλειας» του 1824-1825, αρνούμενος να υπογράψει την επικυριαρχία  των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επαναστατημένη Ελλάδα. 

Σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι όλο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ, έχει παραχωρήσει  την κρατική κυριαρχία και είναι έτοιμο να πωλήσει ό,τι έχει απομείνει.  

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται,  δεν πρέπει να αντιδράσουν ; 


Για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των παιδιών τους; 








Φυλακίστηκε ο συμπατριώτης μας Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί για προσβολή του Ερντογάν!

Θ. Μαλκίδης 

Για προσβολή του Ερντογάν (!) στις τουρκικές φυλακές ο συμπατριώτης μας Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί



Ο ακτιβιστής για την ειρήνη, αγωνιστής για την ελευθερία του Κουρδικού Λαού, ανάδειξης της αλήθειας για τον Πόντο και αντιρρησίας συνείδησης Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali), συνελήφθη πριν λίγες ώρες για ακόμη μία φορά. Ο Γιαϊλαλί είχε τεθεί υπό κράτηση ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016, μετά τη διαμαρτυρία του για την  επέτειο της σφαγής στο Roboski του Κουρδιστάν το 2011. Απελευθερώθηκε μετά από την εκστρατεία μας που έγινε εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά οι κατηγορίες παρέμειναν. 

Τώρα, φυλακίστηκε για ακόμη μία φορά  με τις κατηγορίες της  «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για  τρομοκρατική οργάνωση», και κρατείται στις φυλακές τύπου Τ του Σιρνάκ 

Η σύλληψη του Γιαϊλαλί έγινε παράλληλα  με τη σύλληψη πολλών ανώτατων στελεχών  του HDP, βουλευτών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και ακτιβιστών,  αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη και ελεύθερο άνθρωπο. Η φυλάκισή του συνέβη μετά την ανάρτησή του για τη Γενοκτονία στον Πόντο και το δικαίωμα στη Μνήμη και το άρθρο του για την 19η Μαΐου και την 24η Απριλίου. 

Λίγο πριν τη σύλληψή του είχαμε μιλήσει αφού μου έστειλε το κείμενό του για τον Γιώργο Ανδρεάδη το οποίο συμπεριλήφθηκε σε σχετικό βιβλίο στη μνήμη του, καθώς και το άρθρο του για το συλλογικό τόμο που αφορά το μείζον ζήτημα της Γενοκτονίας. 

Για εμάς, πέραν των άλλων, η υπεράσπιση του Βασίλη ενισχύεται και λόγω της παρουσίας μας στο συνέδριο στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία που έγινε πριν ακριβώς ένα χρόνο, όπου ο Γιαϊλαλί  είχε ιδιαίτερη συμμετοχή. Όπως έχει μεγάλη συμμετοχή και δραστηριότητα στον αγώνα των Ρωμιών, των Κούρδων και όλων των λαών για απελευθέρωση από το τυραννικό και φασιστικό τουρκικό καθεστώς, με τελευταία παρέμβαση του στις 8 Απριλίου όταν μίλησε σε ημερίδα στην Άγκυρα για τους Έλληνες του Πόντου! Ένας άνθρωπος που έμαθε για τη Ρωμαίικη-Ελληνική-Ποντιακή καταγωγή του, όταν συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Κούρδους μαχητές...


Το τουρκικό κράτος καθημερινά βασανίζει και δολοφονεί αθώους πολίτες για τις πεποιθήσεις και τις ιδέες τους, την ώρα που πραγματοποιεί προπαγάνδα για το νέο δημοκρατικό του πρόσωπο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας η συνεχής καταδίκη και καταγγελία των εγκληματικών μεθόδων και πρακτικών του τουρκικού κράτους-φυλακή.

Ο  Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας σημαντικός αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών. Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί  και όλοι οι συναγωνιστές μας για την ελευθερία.

Καλούμε τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Ευρωβουλευτές, τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης, εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη αντιφασίστα, αντικεμαλικό πολίτη, να απαιτήσει το αυτονόητο. Την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο  όπως ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει συνέπεια,  για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη.


Τόπος μαρτυρίου και μαρτύρων: Πύργοι Εορδαίας 23 Απριλίου 1944




Θ. Μαλκίδης 
Το Έγκλημα των Ναζί στους Πύργους Εορδαίας 

Το Ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας είναι το μεγαλύτερο μαζικό  έγκλημα, μετά απ' αυτό των Καλαβρύτων, που τελέσθηκε από τους φασίστες  κατακτητές  και τους Έλληνες συνεργάτες τους.  
Στις 23 Απριλίου του 1944 δολοφονήθηκαν και κάηκαν από τους Ναζί εγκληματίες, 368 άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά και βρέφη που μόλις είχαν έρθει στη ζωή!

Οι Ναζί έβαλαν φωτιά τους αχυρώνες του χωριού καίγοντας ζωντανούς 180 κατοίκους του. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν  95 κατοίκους στην περιοχή της Μεγάλης Πέτρας όπου και τους εκτελούν εν ψυχρώ ενώ στη συνοικία Σεβαστιανά σκοτώνουν με θηριώδη τρόπο 30 γυναικόπαιδα ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες . 

Ακόμα στην Κάτω Συνοικία οι Γερμανοί συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων στο νεκροταφείο του ναού της Παναγίας πυροβολώντας και σκοτώνοντας επί τόπου όποιον  και όποιαν προσπαθούσε να διαφύγει. 

Στη Μεσαία Συνοικία οι επιδρομείς ξέσκισαν με τις ξιφολόγχες τους την κοιλιά της Σοφίας Γκέσιου, που είχε γεννήσει μόλις την προηγούμενη μέρα, αφού προηγουμένως σκότωσαν μπροστά στα μάτια της τα δίδυμα μωρά και τον άντρα της. Η Αννα Κοσμίδου προσπάθησε μάταια να προστατεύσει τα πέντε παιδιά της μέσα στα φορέματά της. Η ίδια σώθηκε ημθανής, μέσα στον σωρό των νεκρών παιδιών της.

Ο Περικλής Μελκόπουλος είχε χωθεί σε μια κρυψώνα με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. Το κλάμα του μικρότερου παιδιού τούς πρόδωσε. Ο Γερμανός στρατιώτης που τους ξετρύπωσε τους λυπήθηκε και δεν τους εκτέλεσε. Τους συμβούλεψε όμως να πνίξουν το μωρό για να μην τους «προδώσει» στα SS. Οι γονείς, φυσικά, δεν το έκαναν και τελικά η οικογένεια σώθηκε.

Οι Γερμανοί χτένισαν τις πλαγιές του Βερμίου, ξετρύπωσαν 95 ανθρώπους από σπηλιές και λαγούμια από την Ανω Συνοικία και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη Μεγάλη Πέτρα.

Και ενώ όλοι οι κάτοικοι που είχαν απομείνει ζωντανοί είχαν τοποθετηθεί απέναντι από τα πολυβόλα για να εκτελεστούν καταφτάνει διαταγή για μεταφορά των επιζώντων ως ομήρων στα Χάνια Πτολεμαϊδας . Στη συνέχεια και αφού οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους λαφυραγώγησαν όλα τα σπίτια του χωριού τα έβαλαν φωτιά και τα κατέστρεψαν ολοσχερώς . 

Ο συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς (Karl Schümers), διοικητής του 7ου συντάγματος της 4ης μεραρχίας τεθωρακισμένων γρεναδιέρων των SS, ήταν ο επικεφαλής των Ναζί στους Πύργους και εκτός από αυτό το έγκλημα ευθύνεται  για τα ολοκαυτώματα της Κλεισούρας  και του Διστόμου όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ένα μέρος μέρος των θυμάτων στους Πύργους ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο που είχαν σωθεί από το δάσκαλο του Χίτλερ, τον Κεμάλ. Δυστυχώς το η Γενοκτονία εναντίον τους δεν τιμωρήθηκε και επαναλήφθηκε. Κεμαλισμός και Ναζισμός,  οι δύο όψεις του ίδιου φασιστικού, ρατσιστικού και διαστροφικού νομίσματος......